follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-20-2013, 12:13 PM   #1
Trashed675
Senior Member
 
Trashed675's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Drives: 2013 Ultramarine FRS
Location: Grants Pass, OR, USA
Posts: 654
Thanks: 140
Thanked 180 Times in 110 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
CEL U0073 - Network

Got a CEL light on the way to work this morning. Both the slip and engine lights came on. When I got to work I shut the car off and turned it back on, the slip light went away but the engine light was still on.

Mods: K&N CAI, Borla header back, Visconti tuned.

The car runs fine, I was just wondering if it's something serious or if I should just clear the code? Thanks in advance guys.
__________________
Trashed675 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2013, 12:57 PM   #2
Area86
Senior Member
 
Area86's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2013 BRZ limited SWP
Location: USA
Posts: 338
Thanks: 94
Thanked 166 Times in 99 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Were you running the Torque app on your phone/tablet by any chance? If you do not close the app after shutting the car off you will get that code when you start the car again with the app still running.

Sent from my DROID RAZR using Tapatalk 2
Area86 is offline   Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to Area86 For This Useful Post:
Airtreking (02-12-2016), blackfireball5 (09-19-2014), Hyper4mance2k (07-04-2015), nix (09-08-2013), scary alien (07-20-2013), ShadowReaper (03-17-2018), trigger happy (07-02-2014), Vincent Nguyen (10-26-2016)
Old 07-20-2013, 03:18 PM   #3
Trashed675
Senior Member
 
Trashed675's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Drives: 2013 Ultramarine FRS
Location: Grants Pass, OR, USA
Posts: 654
Thanks: 140
Thanked 180 Times in 110 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Area86 View Post
Were you running the Torque app on your phone/tablet by any chance? If you do not close the app after shutting the car off you will get that code when you start the car again with the app still running.

Sent from my DROID RAZR using Tapatalk 2
I've got an android head unit. Torque starts every time i start the car and i've never turned it off before turning the car off, this is the first time i've gotten the light. It does appear to be ODB2 adapter related though.
__________________
Trashed675 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2013, 11:48 PM   #4
Gords_zenith
Senior Member
 
Gords_zenith's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Drives: WRB BRZ Sport Tech
Location: Durham, Canada
Posts: 352
Thanks: 174
Thanked 108 Times in 64 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Had the same code-cleared it couple of times hasn't returned.
Gords_zenith is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2013, 09:27 PM   #5
nix
Senior Member
 
nix's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Drives: AVO BRZ
Location: Australia
Posts: 1,161
Thanks: 997
Thanked 824 Times in 396 Posts
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Gords_zenith View Post
Had the same code-cleared it couple of times hasn't returned.
Same here, 2 or 3 times over the past 9 months.
__________________
nix is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 07:27 PM   #6
Struckbylitenin
Senior Member
 
Struckbylitenin's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Drives: 10 Series FR-S
Location: S. Jerz / Philly
Posts: 254
Thanks: 41
Thanked 121 Times in 67 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I just got the same code but also my Cruise control light was lit in AMBER, my AC would not blow cold air and as I would come to a stop the tranns would jerk slightly (auto).

I literally cursed as I walked from my driveway all the way up to the house.

I also was using Torque but even with the app off and obd adapter unplugged the CEL still comes on during startup and the second I press Cruise control its light lights up amber and stays lit.

Gonna take it in tomorrow morning to have it looked at. I haven't had the car more than a month!!
Struckbylitenin is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 12:00 AM   #7
Dezoris
Senior Member
 
Dezoris's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: FR-S
Location: IL
Posts: 2,848
Thanks: 516
Thanked 2,914 Times in 1,082 Posts
Mentioned: 149 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Its the OBD2 adapter/torque you have plugged in.
If torque is open/sleeping in a certain state and the connection to the OBD2 adapter is open when you start the car, the ECU will see it as a fault and throw U codes.
Clear the codes with torque first.

Leave Torque off until the car is running problem solved. This is a normal bug.
Dezoris is offline   Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to Dezoris For This Useful Post:
blackfireball5 (09-19-2014), kster1 (03-24-2014), Lonewolf (02-07-2015), trigger happy (07-02-2014)
Old 02-12-2014, 08:59 PM   #8
CBR600RR
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Drives: Raven Black
Location: Ottawa, Canada
Posts: 1,303
Thanks: 411
Thanked 527 Times in 254 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
How do you clear the code, U0073, with the torque app?
CBR600RR is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2014, 07:41 PM   #9
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 129 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
just threw the same code today. How do you clear it?
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2014, 12:27 AM   #10
aegisdrgn
Senior Member
 
aegisdrgn's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: Scion FR-S 10 Series #2263
Location: Los Angeles
Posts: 471
Thanks: 208
Thanked 274 Times in 178 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
In Torque
  • Go to Dashboard (not Realtime info display)
  • Scroll/spin the thingy until you see "Fault Codes" app, open it
  • Tap the "..." at the top left to open the menu (or press your phone's menu button)
  • Select "Clear faults on ECU".
aegisdrgn is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to aegisdrgn For This Useful Post:
eurominican (01-09-2016)
Old 03-14-2014, 08:56 PM   #11
extrashaky
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Drives: 2014 BRZ Limited
Location: USA
Posts: 3,200
Thanks: 774
Thanked 4,302 Times in 1,727 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
I had this happen to me today in rural Arkansas, out in the middle of nowhere. Engine and slip lights came on, and the engine dropped to half power. I pulled off and checked the codes in Torque: U0073. So I got on the internet and searched for U0073 and found THIS THREAD telling me what was wrong with my car. Cleared the code and was back on the road in about seven minutes. Drove another 400 miles without incident.

Not too many years ago I would have had to call for a rescue. Ain't technology grand?
extrashaky is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 10:35 PM   #12
DjDATZ
EightSixClub Co-Founder
 
DjDATZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Selina (FR-S), Rondo EX V6 & fortwo
Location: Toronto
Posts: 597
Thanks: 415
Thanked 139 Times in 92 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Thanks for the thread, read it and cleared my code! Was using Dash (for Android) with the ODB2.
__________________
Meet Selina, my Asphalt FR-S MT6.

Like EightSixClub on FB, and follow us on Twitter!
DjDATZ is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2014, 03:16 AM   #13
mit_peid
Boosted Noob
 
mit_peid's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Drives: '13 FRS MT KW SC, '05 4Runner 4WD
Location: SoCal
Posts: 851
Thanks: 352
Thanked 336 Times in 168 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I received U0073 today and yes I was using Torque at the time. Whatever it did, it actually shut off my engine. Restarted fine but still had the CEL for a bit. The fault cleared itself after a while (after I unplugged my ELM427 BT).
__________________
mit_peid is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2014, 07:09 PM   #14
extrashaky
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Drives: 2014 BRZ Limited
Location: USA
Posts: 3,200
Thanks: 774
Thanked 4,302 Times in 1,727 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by mit_peid View Post
I received U0073 today and yes I was using Torque at the time. Whatever it did, it actually shut off my engine. Restarted fine but still had the CEL for a bit. The fault cleared itself after a while (after I unplugged my ELM427 BT).
FYI, general consensus seems to be that Torque causes this if it's already running when you start the car. I started making sure to exit Torque every time I turn off the car (hitting the "back" button twice from the realtime monitor screen will give you a prompt to ask if you want to exit). Since I started doing that, the only time I've had the code is the one time I forgot to turn off Torque when I was just running into a parts store for a minute.
extrashaky is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to extrashaky For This Useful Post:
mit_peid (04-14-2014)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I won the FT-86 II Social Network Racer Competion + free trip to car's unveiling! :D Leeky Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 76 11-27-2011 09:51 PM
Social Network Racer ft86cbx Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 10 10-22-2011 06:47 PM
Playstation Network OldSkoolToys Off-Topic Lounge 9 06-09-2011 11:16 PM
Sony Comes Clean: PlayStation Network Hackers have Stolen Personal Data ichitaka05 Off-Topic Lounge 11 04-27-2011 02:53 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.