follow ft86club on our blog, twitter or facebook. Interested in the FT-1? Check out FT1Club
FT86CLUB
Ft86Club
Moto-East
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Engine, Exhaust, Transmission

Engine, Exhaust, Transmission Discuss the FR-S | 86 | BRZ engine, exhaust and drivetrain.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-12-2013, 01:41 AM   #1
romin
Member
 
romin's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: BRZ, STI, 535, Tiffin Allegro
Location: Austin TX
Posts: 90
Thanks: 29
Thanked 68 Times in 23 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
CEL P0351 Ignition Coil "A" Primary Control Circuit/Open

I'm getting this CEL while running hard on the track.
I've cleared it several times and it keeps coming back.
Anyone else seeing it?
Any known fixes?
romin is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 01:54 AM   #2
Visconti
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Drives: 05 STi
Location: Norwalk, CT
Posts: 2,843
Thanks: 196
Thanked 3,188 Times in 1,197 Posts
Mentioned: 375 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Send a message via AIM to Visconti
You running a unichip?
Visconti is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Visconti For This Useful Post:
Tim_Asphalt_FRS (03-12-2013)
Old 03-12-2013, 02:01 AM   #3
romin
Member
 
romin's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: BRZ, STI, 535, Tiffin Allegro
Location: Austin TX
Posts: 90
Thanks: 29
Thanked 68 Times in 23 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I've gotten this CEL both with and without my tune.
The engine seems to be running fine otherwise.

Using a prior "older tune" I did get some misfires and the CEL in question.
romin is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 08:17 AM   #4
mad_sb
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 Asphalt FR-S
Location: Orange County
Posts: 1,642
Thanks: 632
Thanked 976 Times in 537 Posts
Mentioned: 99 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by romin View Post
I've gotten this CEL both with and without my tune.
The engine seems to be running fine otherwise.

Using a prior "older tune" I did get some misfires and the CEL in question.
remove the unichip and see if it goes away... interceptors can make sensitive monitors very unhappy. If you put it back to stock and still have the issue then you can at least rule out the unichip and start looking at replacing the coilpack etc.
__________________
mad_sb is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 09:06 AM   #5
ATL BRZ
Driving Coach
 
ATL BRZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: BRZ
Location: Atlanta
Posts: 3,517
Thanks: 3,548
Thanked 3,772 Times in 1,587 Posts
Mentioned: 86 Post(s)
Tagged: 6 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by romin View Post
I've gotten this CEL both with and without my tune.
The engine seems to be running fine otherwise.

Using a prior "older tune" I did get some misfires and the CEL in question.
Were you tracking with a unichip or ecutek tune?
__________________
ATL BRZ is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 10:38 AM   #6
romin
Member
 
romin's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: BRZ, STI, 535, Tiffin Allegro
Location: Austin TX
Posts: 90
Thanks: 29
Thanked 68 Times in 23 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I don't use or have a Unichip.

My car does have an EcuTek tune and the CEL first showed up while the tune was installed. I have since removed the tune, back to stock, and was able to reproduce the CEL but only on the track running hard.
romin is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 10:41 AM   #7
Dave-ROR
Site Moderator
 
Dave-ROR's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Drives: Stuff
Location: Florida
Posts: 9,234
Thanks: 624
Thanked 4,505 Times in 2,015 Posts
Mentioned: 197 Post(s)
Tagged: 8 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by romin View Post
I'm getting this CEL while running hard on the track.
I've cleared it several times and it keeps coming back.
Anyone else seeing it?
Any known fixes?
Mine gets it also, completely stock ECU. At the dealership for a coil pack replacement right now actually. I'll see in a few weeks if it fixes it when I'm at the track again.
__________________
-Dave
DD: 2016 Focus RS || Rotting ex-DD: 1995 BMW M3 || Tow Vehicle: 2004 GMC Sierra 2500 8.1L || Weekend toy: 1994 MR2 Turbo || The other weekend toy: 1993 MR2 Turbo || Track car: 1998 Integra Type-R || Race car: 1996 Integra GS-R || And another 2000 Integra GS-R

Too many cars.. never.
Dave-ROR is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 10:58 AM   #8
ATL BRZ
Driving Coach
 
ATL BRZ's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: BRZ
Location: Atlanta
Posts: 3,517
Thanks: 3,548
Thanked 3,772 Times in 1,587 Posts
Mentioned: 86 Post(s)
Tagged: 6 Thread(s)
hmm are we uncovering a coil pack weakness or defect?
__________________
ATL BRZ is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to ATL BRZ For This Useful Post:
kombatlion (02-20-2014), sato (08-19-2014)
Old 03-12-2013, 11:23 AM   #9
romin
Member
 
romin's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: BRZ, STI, 535, Tiffin Allegro
Location: Austin TX
Posts: 90
Thanks: 29
Thanked 68 Times in 23 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Dave-ROR View Post
Mine gets it also, completely stock ECU. At the dealership for a coil pack replacement right now actually. I'll see in a few weeks if it fixes it when I'm at the track again.
Did the dealer jump straight to the coils or did they check the plugs first? I'm wondering if we should be running a cooler plug on the track.
romin is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 11:43 AM   #10
mad_sb
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 Asphalt FR-S
Location: Orange County
Posts: 1,642
Thanks: 632
Thanked 976 Times in 537 Posts
Mentioned: 99 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by romin View Post
I don't use or have a Unichip.

My car does have an EcuTek tune and the CEL first showed up while the tune was installed. I have since removed the tune, back to stock, and was able to reproduce the CEL but only on the track running hard.
My Bad, sounded like you were saying you had one, but zeroed it out.

From a quick look at the manual it may be an overheating problem with no. 1 coil pack:
__________________
mad_sb is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to mad_sb For This Useful Post:
heeltoe86 (11-09-2013)
Old 03-12-2013, 12:27 PM   #11
Huehuecoyotl
Banned
 
Join Date: Jan 2013
Drives: Perrin/VORTECH Supercharger TestBRZ
Location: 4500 Feet of Altitude High Heat AZ
Posts: 1,082
Thanks: 404
Thanked 453 Times in 274 Posts
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Garage
tuned in to this thread..this sorta thing, potential for warranty replacement can worry the FI consumer..my audi went thru a coil pack recall, but no aftermarket FI stuff there

what is the intelligent way to see if a colder plug works better(whatever that is to a coil pack)or provided 'benefits' short of my paying a tuner to run dyno and some exh gas analysis? is this cause we're boosting and tuning? I doubt its the plugs so early on, but ya never know, if its happening with OE tuning, then there maybe something there in the way of breakage potential we have uncovered, is it a call to carry a spare?

I'm curious to know what the dealership finds/replaces
Huehuecoyotl is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 12:45 PM   #12
ultra
Curious cat.
 
ultra's Avatar
 
Join Date: May 2012
Drives: 86 GT base M/T - Red
Location: Dubai
Posts: 775
Thanks: 840
Thanked 381 Times in 189 Posts
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Stumbled on this thread while searching...

Just picked up my car from the dealer after throwing a CEL. Dealer said the car was throwing an ignition related code. Coil pack on one bank replaced + dealer ECU reflash = problem solved so far.
__________________
2013 Toyota 86 GT M/T
2009 Renault Clio Sport R27 Team F1 Edition (sold)
1991 Mazda MX5 Miata (sold)
2007 Mitsubishi Evo 9 RS (sold)
2006 VW Golf R32 (sold)
ultra is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ultra For This Useful Post:
Teknian_Culprate13 (10-09-2014)
Old 03-12-2013, 01:13 PM   #13
Dave-ROR
Site Moderator
 
Dave-ROR's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Drives: Stuff
Location: Florida
Posts: 9,234
Thanks: 624
Thanked 4,505 Times in 2,015 Posts
Mentioned: 197 Post(s)
Tagged: 8 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by romin View Post
Did the dealer jump straight to the coils or did they check the plugs first? I'm wondering if we should be running a cooler plug on the track.
Well technically they started the warranty claim off my picture of the code scanner, so they didn't see the car until this morning after the parts already arrived. I'm not sure what they are specifically checking first today.
__________________
-Dave
DD: 2016 Focus RS || Rotting ex-DD: 1995 BMW M3 || Tow Vehicle: 2004 GMC Sierra 2500 8.1L || Weekend toy: 1994 MR2 Turbo || The other weekend toy: 1993 MR2 Turbo || Track car: 1998 Integra Type-R || Race car: 1996 Integra GS-R || And another 2000 Integra GS-R

Too many cars.. never.
Dave-ROR is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 04:44 PM   #14
Dave-ROR
Site Moderator
 
Dave-ROR's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Drives: Stuff
Location: Florida
Posts: 9,234
Thanks: 624
Thanked 4,505 Times in 2,015 Posts
Mentioned: 197 Post(s)
Tagged: 8 Thread(s)
OK so they replaced the Cyl 1 coil pack.. I'll see if it happens again.
__________________
-Dave
DD: 2016 Focus RS || Rotting ex-DD: 1995 BMW M3 || Tow Vehicle: 2004 GMC Sierra 2500 8.1L || Weekend toy: 1994 MR2 Turbo || The other weekend toy: 1993 MR2 Turbo || Track car: 1998 Integra Type-R || Race car: 1996 Integra GS-R || And another 2000 Integra GS-R

Too many cars.. never.
Dave-ROR is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WORK KIWAMI 18" x 9.5" + 18" x 8.5" +38 Offset GC GTS Aero Kit Australia Classifieds 16 03-22-2013 05:49 AM
Which Markets have "GT86" and "Toyota" badges on trunk? Tanuki Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 20 02-10-2013 06:23 PM
Anyone else try running "square" tires on "staggered" wheels? hamlet Wheels | Tires | Spacers | Hub -- Sponsored by The Tire Rack 21 12-19-2012 01:59 PM
Thoughts on a "component" setup with a 3.5" dash and 6.5" door setup? PatrickSAN Electronics | Audio | NAV | Infotainment 22 11-14-2012 03:12 PM
Shutting off your "key-in-with-door-open" beeper -- it's very easy avusblue Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 2 08-13-2012 05:29 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.