follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Engine, Exhaust, Transmission

Engine, Exhaust, Transmission Discuss the FR-S | 86 | BRZ engine, exhaust and drivetrain.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-06-2017, 12:56 AM   #365
Travisty75
Senior Member
 
Travisty75's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Drives: 2015 Scion FR-S
Location: Santa Paula, CA
Posts: 301
Thanks: 179
Thanked 82 Times in 56 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by allowe View Post
Hey what if you lowered your idle even more ? Let's say 1000, are there any risks if I end up lowering it even more? Or even 750


Sent from my iPhone using Tapatalk
I'm in Southern California so my weather is pretty stable even during the winter, so I lowered my max RPM to 1000 for my operating temperatures and everything is fine.

I do have my RPM higher under 32, but it's never that cold here.
Travisty75 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2017, 03:00 PM   #366
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by jerseymike1966 View Post
I followed the 'High Rev Cold Start Noise Reduction in this thread'.

http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=74754

The hard part was finding a def to get to 'MAF Correction after Start'

That folder was not in the def for my tune so I got a def from

http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=83945

You have to make sure the def cal id matches your cal id. I am new to this tunig so there are better people here to ask for advice.
So my CAL is 700C. I downloaded the definition from that thread and noticed something weird. On the titles to those tables it says deg C instead of degF. Is that referring to Celsius and fahrenheit?

All the sample tables I see online have the degF in the titles. Do I need to convert values?

Also some tables have the ignition timing set to -4 some to -8 and some +8. What's the difference?
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2017, 03:06 PM   #367
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Never mind the headers are already converted.
Didn't notice it before
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 03:53 PM   #368
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
So I flashed my ECU with the exact values in the guides picture (0 for ignition timing).

For some reason the CEL keeps popping up. I've cleared it 3 times now. Same code everytime. Is it supposed to be like that?

The accelerator also feels a bit stiff. That might go away after a couple of drive cycle though.
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 04:59 PM   #369
D_Thissen
Senior Member
 
D_Thissen's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: '13 Argento FR-S
Location: Ontario
Posts: 2,124
Thanks: 3,192
Thanked 1,438 Times in 854 Posts
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ikaros View Post
So I flashed my ECU with the exact values in the guides picture (0 for ignition timing).

For some reason the CEL keeps popping up. I've cleared it 3 times now. Same code everytime. Is it supposed to be like that?

The accelerator also feels a bit stiff. That might go away after a couple of drive cycle though.
P050B? No, you need to disable it.
__________________
D_Thissen is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 06:13 PM   #370
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Yup that's the one. How do I disable it
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 06:40 PM   #371
D_Thissen
Senior Member
 
D_Thissen's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: '13 Argento FR-S
Location: Ontario
Posts: 2,124
Thanks: 3,192
Thanked 1,438 Times in 854 Posts
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ikaros View Post
Yup that's the one. How do I disable it
In romraider, open the tune, scroll down to dtc, and click p050b then click off.
I believe that's how you do it. @steve99
__________________
D_Thissen is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to D_Thissen For This Useful Post:
Ikaros (05-27-2017)
Old 05-27-2017, 07:16 PM   #372
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,721
Thanks: 995
Thanked 4,795 Times in 2,873 Posts
Mentioned: 544 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by D_Thissen View Post
In romraider, open the tune, scroll down to dtc, and click p050b then click off.
I believe that's how you do it. @steve99
Correct.

USA cars need this code disabled if you alter the post start ignition timing
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to steve99 For This Useful Post:
D_Thissen (07-30-2017), Ikaros (05-27-2017)
Old 05-27-2017, 08:00 PM   #373
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Sweet thanks guys. I actually found the thread on that.

So @steve99 what should I set my ignition timing to? There's so many different numbers online -8, -4, 0, +8.

Also is the stiff pedal just cause I flashed the ECU and will go away once the car is calibrated?
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 10:19 PM   #374
D_Thissen
Senior Member
 
D_Thissen's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: '13 Argento FR-S
Location: Ontario
Posts: 2,124
Thanks: 3,192
Thanked 1,438 Times in 854 Posts
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ikaros View Post
Sweet thanks guys. I actually found the thread on that.

So @steve99 what should I set my ignition timing to? There's so many different numbers online -8, -4, 0, +8.

Also is the stiff pedal just cause I flashed the ECU and will go away once the car is calibrated?
Take a print screen. I don't want to tell you random numbers if I don't know where you're putting them lol.
__________________
D_Thissen is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2017, 10:59 PM   #375
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by D_Thissen View Post
Take a print screen. I don't want to tell you random numbers if I don't know where you're putting them lol.


The numbers I was reffering to is for the first table (Ignition Timing Post Start).
Some post has it as 0 (like the OFT tips and trick thread), some at -4/-6 (@steve99 in some post) and @troek had it at +8 in this thread.

Also for the changes to the MAF Correction After Start tables, what do they actually do to the sound? Since it's so hot right now I don't I can hear the difference even if I flash them. Does it affect the droning noise at cold starts?

Last edited by Ikaros; 05-27-2017 at 11:19 PM.
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2017, 12:16 AM   #376
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,721
Thanks: 995
Thanked 4,795 Times in 2,873 Posts
Mentioned: 544 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ikaros View Post


The numbers I was reffering to is for the first table (Ignition Timing Post Start).
Some post has it as 0 (like the OFT tips and trick thread), some at -4/-6 (@steve99 in some post) and @troek had it at +8 in this thread.

Also for the changes to the MAF Correction After Start tables, what do they actually do to the sound? Since it's so hot right now I don't I can hear the difference even if I flash them. Does it affect the droning noise at cold starts?

The post start ignition timing changes the sound I find -4 give nice sound and very little drone/bark during startup.


Maf offset is like choke in old cars adds fuel during warmup.


If you get cold temps like below zero C then maybe leave 15 to 20 in the top two lines of the table on left hand side. If you leave the stock values car will still idle high even though you set idle tables to lower values
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2017, 12:33 AM   #377
Ikaros
Solar wind surfer
 
Ikaros's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2013 FRS
Location: Vancouver BC
Posts: 500
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
The post start ignition timing changes the sound I find -4 give nice sound and very little drone/bark during startup.


Maf offset is like choke in old cars adds fuel during warmup.


If you get cold temps like below zero C then maybe leave 15 to 20 in the top two lines of the table on left hand side. If you leave the stock values car will still idle high even though you set idle tables to lower values


So I made some changes. Does this look better?
The MAF offset should only affect start ups, making sure the engine doesn't die right?

Really wish OFT had the MAF correction after start tables on their site.
Ikaros is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2017, 12:37 AM   #378
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,721
Thanks: 995
Thanked 4,795 Times in 2,873 Posts
Mentioned: 544 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ikaros View Post


So I made some changes. Does this look better?
The MAF offset should only affect start ups, making sure the engine doesn't die right?

Really wish OFT had the MAF correction after start tables on their site.

yes that look good.


these type of changes care very safe its only effecting the startup and first few minutes of run time, after that these tables, other than base idle are not used.


id change you Idle target tables to be max say 1200 as well
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to steve99 For This Useful Post:
Baymax86 (06-12-2017), Ikaros (05-28-2017)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold start question retrosmiths Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 106 11-15-2016 03:14 PM
Cold weather knocking during start ups. JDMenrique Issues | Warranty | Recalls / TSB 38 01-13-2015 12:53 AM
backfire at cold start FreaQshoQ Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 15 10-16-2013 07:21 AM
White Smoke cold start up in Cold Weather (turbo cars) whitefrs Forced Induction 17 09-25-2013 06:05 PM
Loud cold start and mpg drop since new be6sti Issues | Warranty | Recalls / TSB 7 11-28-2012 02:35 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.