follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-27-2016, 05:36 PM   #1
Zeuseidon
Member
 
Zeuseidon's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Drives: 2014 Sterling Silver BRZ
Location: North Carolina
Posts: 93
Thanks: 43
Thanked 40 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
CEL P219a after Perrin Inlet and Drop-In Filter

**Disclaimer** I tried searching on the forum and Google. Didn't find this series of events but Found some helpful info about how to read data logs. And have had the OFT diagnostics up and everything "seemed" okay from what I could catch.

Threw code P219A today:

Okay ladies and gents here's the Low down. Been running OFT Stage 2 with Gruppe-S UEL, JDL ultra quiet highflow front pipe, and Corsa Catback for about 3 months.

Just added Perrin Inlet tube and a freshly oiled K&N air filter. 300miles later threw CEL P219A: Bank 1 Air Fuel-Ratio Imbalance.

Checked the sensor, and seals, everything looks to be good. Anyone run into this, or have some suggestions? I have a 3rd gear/4th gear pull recorded but won't be able to load it until Sunday most likely.
Zeuseidon is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2016, 05:51 PM   #2
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,814
Thanks: 1,005
Thanked 4,858 Times in 2,910 Posts
Mentioned: 560 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Zeuseidon View Post
**Disclaimer** I tried searching on the forum and Google. Didn't find this series of events but Found some helpful info about how to read data logs. And have had the OFT diagnostics up and everything "seemed" okay from what I could catch.

Threw code P219A today:

Okay ladies and gents here's the Low down. Been running OFT Stage 2 with Gruppe-S UEL, JDL ultra quiet highflow front pipe, and Corsa Catback for about 3 months.

Just added Perrin Inlet tube and a freshly oiled K&N air filter. 300miles later threw CEL P219A: Bank 1 Air Fuel-Ratio Imbalance.

Checked the sensor, and seals, everything looks to be good. Anyone run into this, or have some suggestions? I have a 3rd gear/4th gear pull recorded but won't be able to load it until Sunday most likely.
P219A is AFR imbalance ie the ecu is not getting the afr its askiung for.

check your long term fuel trims LTFT with your oft

also log AFR and Commanded AFR

ltft should be below about 8%

afr and commanded afr should follow each other fairly well during accereration

you likely have air leak or over oiled filer and oil got on maf sensor. you can get maf cleaner from auto shop

or you have developed an exhaust leak near or before o2 sensors, did you use new gaskets on header
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2016, 06:04 PM   #3
Zeuseidon
Member
 
Zeuseidon's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Drives: 2014 Sterling Silver BRZ
Location: North Carolina
Posts: 93
Thanks: 43
Thanked 40 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
P219A is AFR imbalance ie the ecu is not getting the afr its askiung for.

check your long term fuel trims LTFT with your oft

also log AFR and Commanded AFR

ltft should be below about 8%

afr and commanded afr should follow each other fairly well during accereration

you likely have air leak or over oiled filer and oil got on maf sensor. you can get maf cleaner from auto shop

or you have developed an exhaust leak near or before o2 sensors, did you use new gaskets on header
Steve thanks for the quick response!

I replaced the gaskets all around. Checked for exhaust leaks by way of having someone cover exhaust and didn't see any leaks (I realize it's not the most effective way)

Ltft fluctuates between -2.34/-3.12

AFR and Command AFR seem to follow almost identically. Parameters based on another thread seem about right. However at wot it does read11.25:1

My buddy next door said I may have over oiled as well, but it didn't "appear" to be over oiled.
Zeuseidon is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2016, 06:22 PM   #4
RobertPaulson
Hisnamewasrobertpaulson
 
RobertPaulson's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: 2017 Golf R
Location: Everywhere and Nowhere
Posts: 1,129
Thanks: 1,279
Thanked 807 Times in 465 Posts
Mentioned: 15 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
man, skip the oiled filter and get yourself a good dry flow filter instead. never have to worry about over oiling and still get the same small HP gains.
__________________
This is your life and it's ending one minute at a time.
RobertPaulson is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RobertPaulson For This Useful Post:
Teseo (07-28-2016)
Old 07-27-2016, 07:16 PM   #5
Zeuseidon
Member
 
Zeuseidon's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Drives: 2014 Sterling Silver BRZ
Location: North Carolina
Posts: 93
Thanks: 43
Thanked 40 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
And just like that, 300 miles later, it's off...
Zeuseidon is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2016, 06:21 PM   #6
phantasticity
Ricer
 
Join Date: Aug 2015
Drives: FR-S
Location: NorCal
Posts: 125
Thanks: 4
Thanked 14 Times in 12 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
P219A is AFR imbalance ie the ecu is not getting the afr its askiung for.

check your long term fuel trims LTFT with your oft

also log AFR and Commanded AFR

ltft should be below about 8%

afr and commanded afr should follow each other fairly well during accereration

you likely have air leak or over oiled filer and oil got on maf sensor. you can get maf cleaner from auto shop

or you have developed an exhaust leak near or before o2 sensors, did you use new gaskets on header
My LTFT is at 17.18. Is that bad?
phantasticity is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2016, 07:49 PM   #7
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 27,292
Thanks: 24,347
Thanked 27,154 Times in 14,549 Posts
Mentioned: 642 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
So, did you clean the MAF like @steve99 suggested ....??


humfrz
humfrz is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2016, 11:21 AM   #8
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,814
Thanks: 1,005
Thanked 4,858 Times in 2,910 Posts
Mentioned: 560 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by phantasticity View Post
My LTFT is at 17.18. Is that bad?

17% does not sound good


you have either changed intake and not re-scaled maf


got dirty/oily or defective maf sensor


defective front 02 sensor


intake leak


exhaust leak


running incorrect tune for fuel used ie E85 on petrol tune or petrol on E85 tune
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
Tcoat (09-09-2016)
Old 09-09-2016, 07:45 PM   #9
Jetpak
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Drives: 2013 Scion FR-S
Location: Atlanta, GA
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
I'm having this problem as well, Fuel trims and AFR look normal. Mine CEL just randomly popped up after a year of having OFT STG 2 with Tomei UEL. I get codes p219a and p119e. I had stock air filter and changed it to K&N after CEL popped up and tried cleaning MAF sensor, but still no luck.
Jetpak is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2016, 08:42 PM   #10
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,814
Thanks: 1,005
Thanked 4,858 Times in 2,910 Posts
Mentioned: 560 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Jetpak View Post
I'm having this problem as well, Fuel trims and AFR look normal. Mine CEL just randomly popped up after a year of having OFT STG 2 with Tomei UEL. I get codes p219a and p119e. I had stock air filter and changed it to K&N after CEL popped up and tried cleaning MAF sensor, but still no luck.
Check for intake and exhaust air leaks
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2016, 07:24 PM   #11
Jetpak
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Drives: 2013 Scion FR-S
Location: Atlanta, GA
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
Check for intake and exhaust air leaks
and just like that it's gone... I did not do anything lol
Jetpak is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Perrin inlet (black) and k&n drop filter iRazor Engine, Exhaust, Bolt-Ons 6 07-14-2016 12:20 PM
FS: Perrin Intake Inlet Tube and Perrin Drop-In Air Filter FirestormFlex Engine, Exhaust, Bolt-Ons 6 03-31-2016 05:35 AM
FS: Perrin Inlet Duct/Hose and Perrin Drop in Filter (SOLD, LOCK) propulsion1 Engine, Exhaust, Bolt-Ons 2 09-01-2015 09:34 PM
Perrin Inlet Tube + Perrin Drop In Filter b1gb2olo Engine, Exhaust, Bolt-Ons 4 02-26-2015 09:50 AM
WTT: TRD drop-in filter and Perrin inlet hose for TRD CAI husker741 Engine, Exhaust, Bolt-Ons 4 02-28-2014 02:00 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.