follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
RR Racing
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Electronics | Audio | NAV | Infotainment

Electronics | Audio | NAV | Infotainment Anything related to in-car electronics, navigation, and infotainment.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-17-2014, 11:13 AM   #1
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Do you have VALENTI Reverse Bar + Reverse cam? *SOLVED

Hoping to get some helpful feedback from an issue I just realized I'm having...

I installed the Rydeen Duo rear cam a while back...works great. Camera comes on as I shift into reverse like it's supposed to.

This weekend I installed the Valenti reverse bar...Didn't change any of the internal wiring like some people did, I just tapped the power from my Driver's side tail light and the brake light. Functions properly...Reverse lights come on, and both the "V" bar and triangle light up when I brake (including F1 style blinking).
Great

Now the issue...I realized today that my rear cam no longer switches on when I shift into reverse...I understand that I swapped out my reverse bar but my camera is tapped by my driver's side footwell as per this post:
http://www.ft86club.com/forums/showp...65&postcount=9

why would switching out the reverse bar affect my rear cam? Can anyone weigh in?
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install

Last edited by tiz22; 05-31-2014 at 01:58 PM.
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2014, 11:42 AM   #2
sshole
Banned
 
Join Date: Jan 2014
Drives: BRZ
Location: VA
Posts: 594
Thanks: 201
Thanked 386 Times in 195 Posts
Mentioned: 15 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
It could be signal interference from the Valenti LEDs? Unplug your Valenti reverse light and plug your stock bulbs back in and see if it works with the regular filament lights.

You might be able to fix this with a diode placed on either [reverse light or reverse camera] or both wiring harnesses. If that's not possible, you could try to find another place to tap into the reverse signal for your camera or use a relay to try and further separate the signals?

Just shooting ideas out.
sshole is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2014, 12:14 PM   #3
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by sshole View Post
It could be signal interference from the Valenti LEDs? Unplug your Valenti reverse light and plug your stock bulbs back in and see if it works with the regular filament lights.

You might be able to fix this with a diode placed on either [reverse light or reverse camera] or both wiring harnesses. If that's not possible, you could try to find another place to tap into the reverse signal for your camera or use a relay to try and further separate the signals?

Just shooting ideas out.
Appreciate the suggestions!
I'll try plugging the filament lights back in and see if it works then...That should help to narrow down the issue.

Can you explain the purpose of the diode?
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2014, 12:31 PM   #4
sshole
Banned
 
Join Date: Jan 2014
Drives: BRZ
Location: VA
Posts: 594
Thanks: 201
Thanked 386 Times in 195 Posts
Mentioned: 15 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Diodes are like a one-way valve. They allow current to flow only in 1 direction.

It could also be a load/resistance issue, although I'm still not 100% certain how much merit these theories hold. FWIW, I have LED reverse lights and a reverse camera (Rydeen Duo same as you) and it all works just fine.
sshole is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2014, 12:50 PM   #5
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by sshole View Post
Diodes are like a one-way valve. They allow current to flow only in 1 direction.

It could also be a load/resistance issue, although I'm still not 100% certain how much merit these theories hold. FWIW, I have LED reverse lights and a reverse camera (Rydeen Duo same as you) and it all works just fine.

Actually now that you mention it - I probably should have clarified this...Before I installed the Valenti Reverse bar I swapped out the regular filament bubls with LEDs and my rear cam worked fine as well...It wasn't until I installed the Valenti Reverse bar that it stopped functioning properly..
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2014, 10:15 AM   #6
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
help bump
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 12:40 PM   #7
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Surprised no one has this combo that can show me their wiring setup...It's too cold out for me to tinker
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 03:27 PM   #8
willypongtb
P MAI86
 
Join Date: Apr 2013
Drives: subaru brz limited
Location: los alamitos
Posts: 59
Thanks: 43
Thanked 19 Times in 14 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
i have the same set up and same problem so power on backup came i just connect directly to accessories out let. and it works just fine now
willypongtb is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to willypongtb For This Useful Post:
tiz22 (03-19-2014)
Old 03-19-2014, 04:00 PM   #9
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by willypongtb View Post
i have the same set up and same problem so power on backup came i just connect directly to accessories out let. and it works just fine now
Finally! Thanks for your input...

So you didn't have to change anything with the reverse trigger wire? Just the power wire?

By accessories outlet do you mean the +12V outlet in the glovebox? I already have that wired to my fog lights but I could change that and wire the fogs to my parking lights and then my rear cam to the outlet...

Don't wanna do all that though until you confirm that's where you hooked it up...
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 07:40 PM   #10
willypongtb
P MAI86
 
Join Date: Apr 2013
Drives: subaru brz limited
Location: los alamitos
Posts: 59
Thanks: 43
Thanked 19 Times in 14 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by tiz22 View Post
Finally! Thanks for your input...

So you didn't have to change anything with the reverse trigger wire? Just the power wire?

By accessories outlet do you mean the +12V outlet in the glovebox? I already have that wired to my fog lights but I could change that and wire the fogs to my parking lights and then my rear cam to the outlet...

Don't wanna do all that though until you confirm that's where you hooked it up...
i hook up in the glove box
willypongtb is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 12:42 PM   #11
zinzan
Senior Member
 
zinzan's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: Subaru BRZ 2014 Limited WRB
Location: Atlanta
Posts: 268
Thanks: 112
Thanked 109 Times in 59 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Alternatively, I believe you can power up the Rydeen Duo in the trunk. I believe there are instructions on this forum for hooking up directly with the trunk amplifier or something. It keeps the camera "on" all the time, I think, so not perfectly efficient...

-Z
__________________
zinzan is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 01:48 PM   #12
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by zinzan View Post
Alternatively, I believe you can power up the Rydeen Duo in the trunk. I believe there are instructions on this forum for hooking up directly with the trunk amplifier or something. It keeps the camera "on" all the time, I think, so not perfectly efficient...

-Z
Thats where I currently have it hooked up...and it doesn't work once the valenti reverse light is installed...I'm clueless as to why
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 02:29 PM   #13
zinzan
Senior Member
 
zinzan's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: Subaru BRZ 2014 Limited WRB
Location: Atlanta
Posts: 268
Thanks: 112
Thanked 109 Times in 59 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Oh, then power it up front in the 16 pin head unit harness.
__________________
zinzan is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 12:12 PM   #14
tiz22
Senior Member
 
tiz22's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 Scion FR-S (Raven) MT
Location: Kitchener
Posts: 535
Thanks: 99
Thanked 124 Times in 89 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by zinzan View Post
Oh, then power it up front in the 16 pin head unit harness.
Do you have any pics of the wire I should tap into?
__________________
--------------------------------------------------------
My Car Journal: Raven FR-S w/ TRD Flavour
Click for my AVIC Z150BH Head Unit DIY Install
tiz22 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help from some experts tiz22 Wheels | Tires | Spacers | Hub -- Sponsored by The Tire Rack 13 01-18-2014 11:05 PM
need an frs experts help please! kseriescivic Engine, Exhaust, Transmission 16 08-10-2013 09:54 AM
Wheel experts - which will fit better? MarkMash Wheels | Tires | Spacers | Hub -- Sponsored by The Tire Rack 30 08-20-2012 10:25 PM
Lease experts I need help. Liquidsnake Off-Topic Lounge [WARNING: NO POLITICS] 4 05-30-2012 05:21 PM
Drivetrain experts! Name this car! :) aspera Engine, Exhaust, Transmission 200 08-16-2010 12:41 AM


All times are GMT -4. The time now is 05:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.