follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > 1st Gens: Scion FR-S / Toyota 86 / Subaru BRZ > Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum

Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum The place to start for the Scion FR-S / Toyota 86 | GT86


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-19-2022, 03:01 PM   #29
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by NoHaveMSG View Post
Yeah, your LT fuel trims are maxed rich.

Simple stuff first. I would check where the header mounts to the cylinder heads, you may see black soot where it is leaking. I would also check from where the header mounts to the overpipe, and around the O2 sensors.

An indication it is leaking would look like this picture. See the soot?

Thanks a lot I will take it to the garage tomorrow... Any other idea in case I don't find a leak there?

The Evap codes I've been getting with the other ECM could be related?
02maher is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 03:03 PM   #30
NoHaveMSG
Senior Member
 
NoHaveMSG's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Drives: Crapcan
Location: Oregon
Posts: 8,735
Thanks: 13,651
Thanked 12,693 Times in 5,672 Posts
Mentioned: 71 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by 02maher View Post
Thanks a lot I will take it to the garage tomorrow... Any other idea in case I don't find a leak there?

The Evap codes I've been getting with the other ECM could be related?
What codes are you getting? Absolutely could be related. I was going to say, for your fuel trims being maxed the AFR is remarkably stable. I was expecting more dramatic fluctuations. That weird stumble it was also bouncing between closed and open loop.
__________________
"Experience is the hardest kind of teacher. It gives you the test first and the lesson afterward." -Oscar Wilde.
NoHaveMSG is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 03:14 PM   #31
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by NoHaveMSG View Post
What codes are you getting? Absolutely could be related. I was going to say, for your fuel trims being maxed the AFR is remarkably stable. I was expecting more dramatic fluctuations. That weird stumble it was also bouncing between closed and open loop.
I have another ECM from another Frs 2013 and whenever I put it I get these codes

P0301 Misfire Cylinder 1
P0453 Evaporative Emission Control System Pressure Sensor / Switch
High Input
P0463 Fuel Level Sensor "A" Circuit High
P2401 Evaporative Emission System Leak Detection Pump Control
Circuit Low
P2419 Evaporative Emission System Switching Valve Control Circuit
Low
C1201 Engine Control System Malfunction


That's weird that I never got them on my actual ECM

Last edited by 02maher; 01-19-2022 at 03:20 PM. Reason: detailing
02maher is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 03:19 PM   #32
NoHaveMSG
Senior Member
 
NoHaveMSG's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Drives: Crapcan
Location: Oregon
Posts: 8,735
Thanks: 13,651
Thanked 12,693 Times in 5,672 Posts
Mentioned: 71 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by 02maher View Post
I have another ECM from another Frs 2013 and whenever I put it I get these codes P0301 P0453 P0463 P2401 P2419 C1201

That's weird that I never got them on my actual ECM
They may be stored codes and not active codes. If you are not getting them currently I don't think it is related. I would just check the simple things as far as leaks first and we can go from there.
__________________
"Experience is the hardest kind of teacher. It gives you the test first and the lesson afterward." -Oscar Wilde.
NoHaveMSG is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 03:22 PM   #33
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by NoHaveMSG View Post
They may be stored codes and not active codes. If you are not getting them currently I don't think it is related. I would just check the simple things as far as leaks first and we can go from there.
They come back after I erase them
02maher is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 04:57 PM   #34
Yoshoobaroo
TRACKBREAD
 
Yoshoobaroo's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 BRZ
Location: Florida
Posts: 3,887
Thanks: 2,634
Thanked 3,960 Times in 1,864 Posts
Mentioned: 29 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by 02maher View Post
They come back after I erase them

Permanent codes require a full drive cycle to go away if the problem is resolved. Could take a bit of a drive to complete it, you have to go through X minutes of idling and X minutes of various speeds.
Yoshoobaroo is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2022, 08:36 PM   #35
orz
Member
 
orz's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Drives: Halo
Location: Castroville
Posts: 47
Thanks: 25
Thanked 67 Times in 28 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
spark plugs/coilpacks ok?
__________________
orz is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2022, 11:51 AM   #36
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
The mechanic saw an oil leak on the driver side of the engine (not sure if it’s related to the issue) so we’re ordering the left valve cover gasket and spark plug tube seal to fix this issue and at the same time we’ll check for leaks and maybe swap some coil packs.
02maher is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2022, 10:31 AM   #37
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
It took me a long time to get the seals from USA as they didn’t have it here in UAE and Oman. So I just replaced them and fixed the oil leak and also swapped the coil packs and spark plugs from left to right but nothing changed in the drivability of the car and I’m still getting the same misfire codes P0300 P0301… We checked the exhaust for a possible leak too but couldn’t find anything. Could it be the intake manifold that’s leaking or something else guys?
02maher is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2022, 05:50 PM   #38
blsfrs
Senior Member
 
blsfrs's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Drives: 2013 frs base
Location: central Virginia
Posts: 548
Thanks: 558
Thanked 314 Times in 179 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
With weird symptoms, I always rule out a vacuum leak before going to other diagnoses.
blsfrs is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2022, 06:46 AM   #39
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I removed and sealed again the air intake manifold but it didn’t change anything. So I just took it today to a garage that’s specialized in sports car but they’re a bit expensive… They checked the car for half an hour and they told me it’s definitely the direct injectors (su00304461) and quoted me 1200usd. What do you think guys ����*♂️ ?
02maher is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2022, 06:42 PM   #40
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Update, just removed the port injectors and the direct injectors. DI looked all the same with intact and properly fixed O ring but quite dirty and with carbon built up. The port injectors on the passenger side where I’m having the misfire are both black (way darker than the other side). Took all the injectors to a specialist to have them checked and cleaned and he just told me that the dark injectors indicate a vacuum leak. Now where is this leak I don’t know but I might put a supercharger (sprintex 210) which will sit more heavily than the plastic intake manifold which can be problematic ??
If you guys have any leads where and what to check that would be much appreciated.
02maher is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2022, 09:02 AM   #41
blsfrs
Senior Member
 
blsfrs's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Drives: 2013 frs base
Location: central Virginia
Posts: 548
Thanks: 558
Thanked 314 Times in 179 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Just double check all of your hoses, connections, and seals when putting it back together. Hopefully, the leak will be fixed during reassembly.
blsfrs is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2022, 11:58 AM   #42
02maher
Member
 
02maher's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Drives: Gt86 2013
Location: Dubai
Posts: 63
Thanks: 6
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by blsfrs View Post
Just double check all of your hoses, connections, and seals when putting it back together. Hopefully, the leak will be fixed during reassembly.
So yes I definitely had some vacuum leak somewhere but not onlyÖ one of the direct injectors came out faulty and not spraying properly.

I learnt that the engine uses sometimes more the port and sometimes more the direct injectors depending on the rpms and engine load, so I guess when I was soliciting the engine beyond a certain load at a certain rpm, it starts to use the DI and thatís why the misfire and shaking happen there.

Iím getting a new injector soon and will keep this post updated for future reference.
02maher is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to 02maher For This Useful Post:
blsfrs (04-30-2022)
 
Reply

Tags
clutch, evaporative, lag, misfire, system

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Misfire after installing Crawford Billet Power Blocks (BPB) LaertesSon Issues | Warranty | Recalls / TSB 39 04-14-2016 08:56 AM
Lack of power, can't figure out why (Supercharged, EcuTek) EquiFox Issues | Warranty | Recalls / TSB 7 06-13-2015 09:48 PM
HKS Hi Power Spec L at 3,4&5k Rpms Donbrz Engine, Exhaust, Transmission 5 04-05-2015 11:06 PM
FRS lack of horsepower nmctacticz Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 164 08-12-2014 11:18 AM
Poor response/power below ~2500 rpms? New car. Formula Vee Issues | Warranty | Recalls / TSB 21 02-16-2014 02:33 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.