follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Engine, Exhaust, Transmission

Engine, Exhaust, Transmission Discuss the FR-S | 86 | BRZ engine, exhaust and drivetrain.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-07-2015, 11:44 PM   #1
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Traction and CEL Light

Today I had my traction control light come on once again. This is the 3rd time. I took it to the dealer both times. First time they changed out the ECU and it fixed it for a little then the lights came back. Then next the problem was the camshafts or cam sprocket (can't remember off the top of my head). But now its back. Anyone aware with what the problem can be. I have a manual Transmission
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 04:06 AM   #2
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 8,000
Thanks: 1,035
Thanked 4,977 Times in 2,978 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by WhiteChocolate View Post
Today I had my traction control light come on once again. This is the 3rd time. I took it to the dealer both times. First time they changed out the ECU and it fixed it for a little then the lights came back. Then next the problem was the camshafts or cam sprocket (can't remember off the top of my head). But now its back. Anyone aware with what the problem can be. I have a manual Transmission
Without knowing the cel code it difficult , but usually you would suspect a wheel speed sensor.
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 07:55 AM   #3
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
Without knowing the cel code it difficult , but usually you would suspect a wheel speed sensor.

When I went to the dealer they said something about the cams last time I went. This is just frustrating cause it's gonna be my 3rd time going in
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 12:40 PM   #4
victorb
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Drives: Black 86
Location: Philippines
Posts: 79
Thanks: 6
Thanked 17 Times in 15 Posts
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Had lots of 86/brzs here in the Philippines encountering that. Toyota dealers have been replacing the brake switch near the pedal.....fixed most of them. Good luck sir
victorb is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 06:15 PM   #5
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by victorb View Post
Had lots of 86/brzs here in the Philippines encountering that. Toyota dealers have been replacing the brake switch near the pedal.....fixed most of them. Good luck sir
Ill run it by the service guys at the dealer
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 06:44 PM   #6
JimmyMac
Senior Member
 
JimmyMac's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: 2013 FR-S, 2016 Miata Club
Location: NC
Posts: 785
Thanks: 183
Thanked 257 Times in 171 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Has anyone disconnected the main engine harness in the past? That can throw out random codes if it's not seated properly when reconnected.
JimmyMac is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 06:49 PM   #7
cdrazic93
Junior
 
cdrazic93's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Drives: a car
Location: Probably at school
Posts: 4,342
Thanks: 3,184
Thanked 2,511 Times in 1,501 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by WhiteChocolate View Post
When I went to the dealer they said something about the cams last time I went. This is just frustrating cause it's gonna be my 3rd time going in
I always thought AVCS failure was a different light, some weird CEL code.
__________________
"Ah! What music! They could have never imagined, those pioneers who invented the automobile, that it would posses us like this, our imaginations, our dreams. Men love women, but even more than that, men love CARS!"-Lord Hesketh
cdrazic93 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 06:53 PM   #8
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by cdrazic93 View Post
I always thought AVCS failure was a different light, some weird CEL code.
I have an appointment monday so ill keep everyone posted
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 06:55 PM   #9
cdrazic93
Junior
 
cdrazic93's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Drives: a car
Location: Probably at school
Posts: 4,342
Thanks: 3,184
Thanked 2,511 Times in 1,501 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by WhiteChocolate View Post
I have an appointment monday so ill keep everyone posted
Whats your MY?
__________________
"Ah! What music! They could have never imagined, those pioneers who invented the automobile, that it would posses us like this, our imaginations, our dreams. Men love women, but even more than that, men love CARS!"-Lord Hesketh
cdrazic93 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 07:16 PM   #10
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by cdrazic93 View Post
Whats your MY?
Whats MY? lolol
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 07:31 PM   #11
cdrazic93
Junior
 
cdrazic93's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Drives: a car
Location: Probably at school
Posts: 4,342
Thanks: 3,184
Thanked 2,511 Times in 1,501 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by WhiteChocolate View Post
Whats MY? lolol
Model year. Lol it took me a long time and some critical reading to figure it out haha
__________________
"Ah! What music! They could have never imagined, those pioneers who invented the automobile, that it would posses us like this, our imaginations, our dreams. Men love women, but even more than that, men love CARS!"-Lord Hesketh
cdrazic93 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 09:20 PM   #12
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 8,000
Thanks: 1,035
Thanked 4,977 Times in 2,978 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by cdrazic93 View Post
I always thought AVCS failure was a different light, some weird CEL code.
That my take as well
Cam actuator VVT issues usually CEL P0016,P0017,P0018,P0019. Usually triggers check engine light and car runs rough sometimes especially idle.

Traction light usually indicates prblem with wheel speed sensors , brake switch or something weird with vehicle stability ABS systems ect.
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
cdrazic93 (04-08-2015)
Old 04-09-2015, 12:19 AM   #13
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by cdrazic93 View Post
Model year. Lol it took me a long time and some critical reading to figure it out haha
2013 frs
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 12:19 AM   #14
WhiteChocolate
Member
 
WhiteChocolate's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: White like Chocolate
Location: Michigan
Posts: 54
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thumbs down

Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
That my take as well
Cam actuator VVT issues usually CEL P0016,P0017,P0018,P0019. Usually triggers check engine light and car runs rough sometimes especially idle.

Traction light usually indicates prblem with wheel speed sensors , brake switch or something weird with vehicle stability ABS systems ect.
Hopefully its something along those lines. Just sucks having the nearest dealer 45 minutes away
WhiteChocolate is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
traction light, engine light = cam sprocket , ecu nivek111070 Issues | Warranty | Recalls / TSB 27 03-13-2016 09:28 AM
Abs and Traction Light nabil_frs Issues | Warranty | Recalls / TSB 14 07-09-2015 09:39 AM
ABS + Traction Light After Fog Install Wyattkb Issues | Warranty | Recalls / TSB 1 03-22-2015 05:47 PM
CEL and Traction Light came on today myjobis2pimp NY / NJ / CT / PA 9 10-05-2014 01:45 AM
CEL ABS and Traction Light DieselxIndustry Issues | Warranty | Recalls / TSB 3 01-31-2013 01:04 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.