follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Electronics | Audio | NAV | Infotainment

Electronics | Audio | NAV | Infotainment Anything related to in-car electronics, navigation, and infotainment.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-23-2021, 12:10 AM   #1
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Help!!! After installing Sony AX5000 my subwoofer barely works

Hi to all the masters and gurus here, just installed my Sony AX5000 myself on my 2016 BRZ Hikari Edition. Previous owner of the car installed a JL sub with built-in amp in the car. The sub's high level inputs were piggybacked to the factory amp's input. It's low level inputs, which are a pair of RCA connectors, were left unconnected.

Before installing the Sony HU, with stock HU I only need like 10% input sensitivity and it was really powerful and crisp. Now I switched to almost 100% and the sound from the sub is weak and muddy.

Yes I did make a mistake when connecting the factory amp remote wire, after I read in the forum it was corrected(pin 9 from the 10-pin connector). Now I have the factory amp working and door speakers working as well.

I never touched the sub's input circuit so it was unlikely to be a connection problem.

I also tried to connect the low level output from the Sony HU directly to the sub's low level RCA connections. It doesnt work I guess cos Sony HU low level output will not work if the amped outputs are connected? Is there any way to enable the low level output at the same time? I know there is a dedicated sub output, but my sub requires 2 RCA inputs, white and red(it has a low-pass filter), I tried the single output it did not work.

Although the sound quality increased a lot by the Sony HU, without the sub it's still not complete. I would like to make the sub work as well.

Please help! Thank you so much for reading this long post.
fatboydean is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 12:46 AM   #2
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Angry

Just went to the car to take a closer look, my mistake, the sub high level input is tied to the factory amp output. Please see the attached pic. So its really 'high level' since its amped.

Since my door speakers works fine there is really no reason for the sub not working properly. Could it be the Sony HU's power output is lower than the stock HU? Mine is the Fujitsu TEN.

Could it be a bad car battery? I tested the sound system with the car engine running though.

I am offically running out of ideas...
Attached Images
 
fatboydean is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 01:22 AM   #3
soundman98
threadwrecker
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicago-ish
Posts: 5,816
Thanks: 15,908
Thanked 6,463 Times in 3,335 Posts
Mentioned: 53 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
what model jl sub?
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 01:36 AM   #4
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by soundman98 View Post
what model jl sub?
Not sure the model but here's the pics of the sub

12V power supply, REM both checked n true.
High level input in the pic is tied to the factory amped output of front door speakers.
Attached Images
    
fatboydean is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 01:51 AM   #5
soundman98
threadwrecker
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicago-ish
Posts: 5,816
Thanks: 15,908
Thanked 6,463 Times in 3,335 Posts
Mentioned: 53 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
you can try to flip the output polarity switch to '0' instead of '180'

is your low pass frequency knob set to 50hz?

and you did connect the blue remote turn-on wire to the radio, right?

the rca jacks should work with one or the other(normally left side is the mono input). i've never heard of an amp that requires both to work.

i don't know enough about sony decks to know what their default configurations are.
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to soundman98 For This Useful Post:
fatboydean (02-23-2021)
Old 02-23-2021, 01:58 AM   #6
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by soundman98 View Post
you can try to flip the output polarity switch to '0' instead of '180'

is your low pass frequency knob set to 50hz?

and you did connect the blue remote turn-on wire to the radio, right?

the rca jacks should work with one or the other(normally left side is the mono input). i've never heard of an amp that requires both to work.

i don't know enough about sony decks to know what their default configurations are.
What value should I use for LP Freq?
Yes remote on also tested 12V so door speakers working fine.I will try again tomorrow to see if the mono input works on mine. I do need to disconnet the high level input first right? I tried using the sony's low level output to test but I got no signal at all, maybe because I was using the AMPed output already... not sure.

So if all those failed it means I broke the sub... right? Any other things I can try?
fatboydean is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2021, 11:47 PM   #7
FR-S2GT86
Senior Member
 
FR-S2GT86's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Drives: '15 FR-S
Location: West Virginia, USA
Posts: 390
Thanks: 43
Thanked 187 Times in 138 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
You can try reading the manual of your new Sony head unit for starters and understand how the low level outputs work. You may have to switch them on in the programming section first in order to get any signal output. Then realize that you can only use EITHER the high level speaker inputs for the sub amp OR the low level RCA inputs, but NOT BOTH.
__________________
ďIíve learned many things over the years. One of the most important things is if you ever find yourself in a room full of like-minded assholes, donít be the BIGGEST asshole, be the BEST!Ē
FR-S2GT86 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to FR-S2GT86 For This Useful Post:
fatboydean (02-24-2021)
Old 02-24-2021, 02:35 AM   #8
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by FR-S2GT86 View Post
You can try reading the manual of your new Sony head unit for starters and understand how the low level outputs work. You may have to switch them on in the programming section first in order to get any signal output. Then realize that you can only use EITHER the high level speaker inputs for the sub amp OR the low level RCA inputs, but NOT BOTH.
Thanks, I tried to use the sub output from the HU and yes it has a switch in the EQ menu, but mine sub requires 2 RCA and Sony only has one, I tried to use it as MONO but the sub did not respone at all. Next step would be to get a spliter and try it out. If still not working, I will give up and revert back to factory HU.
fatboydean is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2021, 10:10 AM   #9
FR-S2GT86
Senior Member
 
FR-S2GT86's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Drives: '15 FR-S
Location: West Virginia, USA
Posts: 390
Thanks: 43
Thanked 187 Times in 138 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by fatboydean View Post
Thanks, I tried to use the sub output from the HU and yes it has a switch in the EQ menu, but mine sub requires 2 RCA and Sony only has one, I tried to use it as MONO but the sub did not respone at all. Next step would be to get a spliter and try it out. If still not working, I will give up and revert back to factory HU.
Splitting the signal SHOULD fix the problem IF the left and right inputs are required by the sub amp.

After doing that, take note of the subwoofer crossover setpoints in your Sony head unit. I see in the pictures you posted that you have your sub amp crossed over at 50 Hz. Try turning that up to 200 Hz and try to adjust the crossover frequency and slope settings inside your Sony, but get your levels correct first. Unfortunately, the factory amp does not have a gain control on it to allow level matching of the system so you may find that you can turn your new head units' volume control up only part way before running your door speakers into distortion. At that point you may find that you barely have enough low level subwoofer signal to the sub amp and will have to turn the level control up on the sub amp quite a bit to get any decent volume out of it.

My point is, in your system, the weak point is your factory amp due to its' lack of level matching capability.
__________________
ďIíve learned many things over the years. One of the most important things is if you ever find yourself in a room full of like-minded assholes, donít be the BIGGEST asshole, be the BEST!Ē
FR-S2GT86 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to FR-S2GT86 For This Useful Post:
fatboydean (02-25-2021), soundman98 (02-24-2021)
Old 02-24-2021, 10:13 AM   #10
FR-S2GT86
Senior Member
 
FR-S2GT86's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Drives: '15 FR-S
Location: West Virginia, USA
Posts: 390
Thanks: 43
Thanked 187 Times in 138 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
One other possibility is that when you connected the RCA output from the head unit to the sub amp with the high level inputs still connected, you could have fried the RCA output circuitry inside your new head unit.
__________________
ďIíve learned many things over the years. One of the most important things is if you ever find yourself in a room full of like-minded assholes, donít be the BIGGEST asshole, be the BEST!Ē
FR-S2GT86 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to FR-S2GT86 For This Useful Post:
fatboydean (02-25-2021)
Old 02-25-2021, 06:31 PM   #11
fatboydean
Member
 
Join Date: Apr 2020
Drives: 2016 BRZ Hikari
Location: British Columbia
Posts: 36
Thanks: 11
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by FR-S2GT86 View Post
One other possibility is that when you connected the RCA output from the head unit to the sub amp with the high level inputs still connected, you could have fried the RCA output circuitry inside your new head unit.
Oh that! I made sure it was disconnected!
fatboydean is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: TRD Louvers barely used tawheed Exterior Parts (Aero, Lighting, Etc.) 4 03-12-2018 01:14 PM
Experience Installing the Works Stage 2 Turbo Kit Aussie Forced Induction 8 01-30-2018 01:59 PM
Need help installing subwoofer with amp to oem HU and sound system (2016 FRS) Sonicp9 Electronics | Audio | NAV | Infotainment 12 06-22-2016 08:09 PM
Door Unlocked dash light coming and going after installing subwoofer tbertran Electronics | Audio | NAV | Infotainment 0 01-01-2014 11:22 PM
[FR-S] Installing New Subwoofer and Mono Amp hx3 Electronics | Audio | NAV | Infotainment 0 08-09-2012 08:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.