follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > 1st Gens: Scion FR-S / Toyota 86 / Subaru BRZ > Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum

Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum The place to start for the Scion FR-S / Toyota 86 | GT86


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-12-2014, 02:46 PM   #1
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Trouble at Track, Need Help

I'm sitting at Oregon Raceway Park. Did 5 or 6 good laps and all of a sudden the traction light comes on, abs light comes on, check engine light comes on, and engine goes into limp mode.

Plugged in a code reader and the only code we get is P2158 Speed Sensor D
Tried to clear code and it won't clear.
Let the car and engine cool down and it won't clear
Tried the peddle dance and it won't clear
unhooked the battery for 15 minutes to reset ECU and still won't clear.

Called the dealer and they don't have a clue, all they could say is bring it in Monday.

What has been done to the car is
bypassed stock transmission cooler and added a large after market universal transmission cooler
Added a oil cooler
went from 4.10 rear end gears to 4.88s
Installed a Vigilant cold air intake
All else is stock


Anyone got any ideas?
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 02:54 PM   #2
Fastbrew
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Drives: 2014 Pearl White BRZ
Location: USA
Posts: 764
Thanks: 123
Thanked 461 Times in 233 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Sounds like you might have broken or have a faulty speed sensor. Not sure if D= rear right but that would make sense since you have 4 of them. Did you hit something hard at speed?

Good luck!

PS:
http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?p=1363341
Fastbrew is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 02:56 PM   #3
Dezoris
Senior Member
 
Dezoris's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: FR-S
Location: IL
Posts: 2,857
Thanks: 519
Thanked 2,997 Times in 1,095 Posts
Mentioned: 159 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Id start with the checking the obvious, wheel speed sensor. How long have you had the gearing changed?

You on stock brakes and wheels/tires?
__________________
Dezoris is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 04:34 PM   #4
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Changed the gears three days ago. Still stock brakes, wheels, and tires. Didn't hit anything.

Also you can not disable any of the traction or sport modes by holding the button down.
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 05:04 PM   #5
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Checking the speed sensors. Is there a way to check them other than visibly looking at them?
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 05:55 PM   #6
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
I just pulled all 4 speed sensors, all look brand new.
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 07:56 PM   #7
mav1178
Senior Member
 
mav1178's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Drives: 2005 Toyota Camry
Location: 91745
Posts: 6,562
Thanks: 493
Thanked 6,093 Times in 3,029 Posts
Mentioned: 95 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Lunatic View Post
Also you can not disable any of the traction or sport modes by holding the button down.
Pedal dance = disables all traction control and VDC, leaves ABS on. If you're doing the pedal dance correctly you should be able to put the car in Diagnostic Mode and drive without the car interfering electronically. You wouldn't be able to turn off this mode either until the next time you start the car.

-alex
mav1178 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 08:21 PM   #8
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by mav1178 View Post
Pedal dance = disables all traction control and VDC, leaves ABS on. If you're doing the pedal dance correctly you should be able to put the car in Diagnostic Mode and drive without the car interfering electronically. You wouldn't be able to turn off this mode either until the next time you start the car.

-alex
When I do the peddle dance the traction control goes off and so does VDC, but the three warning lights stay on.
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 08:24 PM   #9
mav1178
Senior Member
 
mav1178's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Drives: 2005 Toyota Camry
Location: 91745
Posts: 6,562
Thanks: 493
Thanked 6,093 Times in 3,029 Posts
Mentioned: 95 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Lunatic View Post
When I do the peddle dance the traction control goes off and so does VDC, but the three warning lights stay on.
Try pulling the fuse for ABS to see if you can get the car anywhere. Beyond that you're at the mercy of the speed sensor (not the one on the wheels, those are ABS sensors)

-alex
mav1178 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 08:31 PM   #10
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by mav1178 View Post
Try pulling the fuse for ABS to see if you can get the car anywhere. Beyond that you're at the mercy of the speed sensor (not the one on the wheels, those are ABS sensors)

-alex
Where is the speed sensor?
Lunatic is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 09:05 PM   #11
JamesBond000
First Class Speeder
 
Join Date: Jul 2014
Drives: Silent and Quick
Location: Rancho Cucamonga Southern California
Posts: 102
Thanks: 29
Thanked 12 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
NVM

Last edited by JamesBond000; 07-29-2014 at 04:29 PM. Reason: I must of been high when i posted this one LOL
JamesBond000 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 09:17 PM   #12
mav1178
Senior Member
 
mav1178's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Drives: 2005 Toyota Camry
Location: 91745
Posts: 6,562
Thanks: 493
Thanked 6,093 Times in 3,029 Posts
Mentioned: 95 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Lunatic View Post
Where is the speed sensor?
Nevermind... I just looked at the wiring diagram and it seems like the vehicle speed is read off the 4 sensors.

-alex
mav1178 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 09:19 PM   #13
mav1178
Senior Member
 
mav1178's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Drives: 2005 Toyota Camry
Location: 91745
Posts: 6,562
Thanks: 493
Thanked 6,093 Times in 3,029 Posts
Mentioned: 95 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=49978

Not the same issue, but I have a sneaky feeling your final drive is messing things up.

-alex
mav1178 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 10:01 PM   #14
Lunatic
Senior Member
 
Lunatic's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Drives: 2015 Raven FRS
Location: Indio, CA. Just an Old Fart in a Automatic!.
Posts: 1,614
Thanks: 7
Thanked 1,056 Times in 488 Posts
Mentioned: 40 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
I tried pulling the ABS fuse and that made no difference.
Lunatic is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car having trouble starting up!!! TomT2411 Issues | Warranty | Recalls / TSB 3 05-09-2014 07:57 PM
window trouble ravenblackfrs Electronics | Audio | NAV | Infotainment 4 01-08-2014 12:42 PM
Anyone else have trouble with OEM stereo + usb drive? Ingen Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 10 07-19-2013 01:53 PM
Trouble With Lights jpit Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 7 06-24-2013 09:51 PM
trouble shooting tim saylor Other Vehicles & General Automotive Discussions 0 07-01-2012 01:04 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.