follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Engine Swaps

Engine Swaps Discussion of engine swaps.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-13-2021, 03:02 PM   #589
Ebush
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Drives: 2017 Hot Lava 86
Location: Ohio
Posts: 151
Thanks: 11
Thanked 113 Times in 64 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by captain awesome View Post
It's the gray plug that's not used with the Kpower harness next to the large engine harness plug. I hopefully will have my connector this week to officially plug it all in. Right now it's just flowing through the sensor but no data is being sent to the Haltech.
Does this transfer fuel info to the Haltech and automatically adjust the fueling or would a full retune be needed? Not too familiar with how all that works and since Iíve decided to tackle all tuning myself Iím not sure if thatís something I should jump into or not.
Ebush is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2021, 03:06 PM   #590
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ebush View Post
Does this transfer fuel info to the Haltech and automatically adjust the fueling or would a full retune be needed? Not too familiar with how all that works and since Iíve decided to tackle all tuning myself Iím not sure if thatís something I should jump into or not.

Data goes in to the Haltech but I think there are some fueling table adjustments needed to do it properly. I think there are a few videos out there that touch on the subject and explain it. I think if you are familiar with how it currently works this should be an easy transition. Personally I haven't done this before, hoping to learn soon enough what it will take to adjust the base map.
captain awesome is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2021, 03:35 PM   #591
ML
Senior Member
 
ML's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 13 White MT FR-S
Location: Gastonia, NC
Posts: 1,674
Thanks: 819
Thanked 779 Times in 411 Posts
Mentioned: 37 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
the fuel sender is resistance based and should just work as its all tied into the dash, not the ECU.

Edit sorry, I didn't read everything....I have adjusted the fueling for injectors if you need help with that in the haltech.
__________________


Build Thread
Quote:
Originally Posted by Symbiont View Post
I swear I will punch your car if you put these on. Right in the face.
ML is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2021, 03:44 PM   #592
Ebush
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Drives: 2017 Hot Lava 86
Location: Ohio
Posts: 151
Thanks: 11
Thanked 113 Times in 64 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by ML View Post
the fuel sender is resistance based and should just work as its all tied into the dash, not the ECU.

Edit sorry, I didn't read everything....I have adjusted the fueling for injectors if you need help with that in the haltech.
Iíve actually added larger injectors and redone my base map, got that all sorted and been running great for a couple weeks now. Iíll eventually do e85 if itís as simple as it seems and is actually making a bit more power. Iíll look into it some more when the time comes.
Ebush is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 08:41 AM   #593
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Been putting some miles in commuting to work this week and so far happy with the swap. With the laptop learning and adjusting base map I can't really tell any difference but it's mainly highway so I doubt it's tweaking much overall.



Only problem I'm still having is oil temp readings. Starts out at -40f and randomly will start to rise but no more than 140f. Then it will randomly go back to -40f or something silly like 20f and hang there a while again. Ambient has been 50-70s and coolant is having zero issues getting up to 190-200 range so I know oil can't be reading that low on temp.


My thoughts are damaged sensor when installing? Maybe over-tightening or sealant got on the tip? Currently pressure readings are immediate and appear to be accurate from what a k24 should be so that makes it harder to troubleshoot. I'll probably pull the sensor this evening and take a look at it closer, maybe do some testing on voltage readouts as well.
captain awesome is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 10:23 AM   #594
ML
Senior Member
 
ML's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 13 White MT FR-S
Location: Gastonia, NC
Posts: 1,674
Thanks: 819
Thanked 779 Times in 411 Posts
Mentioned: 37 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
I had this same issue with the Oil sensor. The table was wrong. The calibration file from Haltech is not right, I had to go to Bosch's website and find the right resistance table. it doesn't work on voltage. I can send you the file if you dm me your email
__________________


Build Thread
Quote:
Originally Posted by Symbiont View Post
I swear I will punch your car if you put these on. Right in the face.
ML is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ML For This Useful Post:
captain awesome (12-14-2021), endless_pain (12-15-2021), Irace86.2.0 (12-14-2021)
Old 12-14-2021, 10:27 AM   #595
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by ML View Post
I had this same issue with the Oil sensor. The table was wrong. The calibration file from Haltech is not right, I had to go to Bosch's website and find the right resistance table. it doesn't work on voltage. I can send you the file if you dm me your email

That's what I was hoping for. I'll send a message real quick and see if that puts it right. I really appreciate it.
captain awesome is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 12:56 PM   #596
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
ML fixed me up with the oil temp readings. Just took a drive around in varying conditions and am getting readings that are finally relevant to what I should be seeing. 160f in highway 3500 RPM and in traffic slow stuff around 200f. Ambient is 70f outside.


Really happy to have that one sorted out.
captain awesome is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 12:59 PM   #597
Irace86.2.0
K Swap Everything
 
Irace86.2.0's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Drives: Q5 + BRZ + M796
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 6,251
Thanks: 4,589
Thanked 4,801 Times in 2,672 Posts
Mentioned: 45 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by captain awesome View Post
ML fixed me up with the oil temp readings. Just took a drive around in varying conditions and am getting readings that are finally relevant to what I should be seeing. 160f in highway 3500 RPM and in traffic slow stuff around 200f. Ambient is 70f outside.


Really happy to have that one sorted out.
Don't we all need to sort this out? What is the solution? Do I just go to Bosch's website and search?
__________________
Irace86.2.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 01:07 PM   #598
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Irace86.2.0 View Post
Don't we all need to sort this out? What is the solution? Do I just go to Bosch's website and search?

The base map needs the proper calibration file for the oil temp sensor. The one that was preloaded on the map was scaled all wrong and so readings didn't match actual temps. I can email it over if needed. I think the file has been brought to Kpower's attention so maybe they will send out a proper base map or appropriate calibration file to update?
captain awesome is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to captain awesome For This Useful Post:
Irace86.2.0 (12-14-2021)
Old 12-14-2021, 01:13 PM   #599
ML
Senior Member
 
ML's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 13 White MT FR-S
Location: Gastonia, NC
Posts: 1,674
Thanks: 819
Thanked 779 Times in 411 Posts
Mentioned: 37 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
your oil temp cal should look like this. If not I put the cal file in the facebook kswap page

https://www.facebook.com/download/10...Fgv&__tn__=H-R

Name:  oil.PNG
Views: 104
Size:  16.1 KB
__________________


Build Thread
Quote:
Originally Posted by Symbiont View Post
I swear I will punch your car if you put these on. Right in the face.
ML is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ML For This Useful Post:
captain awesome (12-14-2021), Irace86.2.0 (12-14-2021), pgranberg11 (12-16-2021)
Old 12-14-2021, 01:21 PM   #600
Irace86.2.0
K Swap Everything
 
Irace86.2.0's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Drives: Q5 + BRZ + M796
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 6,251
Thanks: 4,589
Thanked 4,801 Times in 2,672 Posts
Mentioned: 45 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
It says I don't have permission or "insufficient permission".
__________________
Irace86.2.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2021, 01:35 PM   #601
captain awesome
Wears Pants
 
Join Date: Apr 2019
Drives: 14 FRS K24 swap
Location: Bella Vista, AR
Posts: 407
Thanks: 166
Thanked 257 Times in 167 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Irace86.2.0 View Post
It says I don't have permission or "insufficient permission".

Under Setup tab, Main Setup, then Functions tab, then select Oil Temp, then Calibration tab click the folder to upload the file. Click Apply and it's done. If it's not allowing you I'm not sure what would cause that.
captain awesome is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to captain awesome For This Useful Post:
Irace86.2.0 (12-14-2021)
Old 12-14-2021, 02:01 PM   #602
Irace86.2.0
K Swap Everything
 
Irace86.2.0's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Drives: Q5 + BRZ + M796
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 6,251
Thanks: 4,589
Thanked 4,801 Times in 2,672 Posts
Mentioned: 45 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by captain awesome View Post
Under Setup tab, Main Setup, then Functions tab, then select Oil Temp, then Calibration tab click the folder to upload the file. Click Apply and it's done. If it's not allowing you I'm not sure what would cause that.
I mean on FB. I can't view the page or download anything. It says
Attached Images
 
__________________
Irace86.2.0 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rigid Industries SR-Series Pro Light Bar on my BRZ Stang70Fastback Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 3 12-29-2019 03:13 PM
Airlift from industries finest J_Nasty Member's Car Journals 0 02-04-2017 01:59 PM
Carbox Industries - Introduction CarBox CANADIAN Sales 5 04-22-2014 01:22 PM
86 industries Duthebarber Northern California 70 03-28-2014 04:10 PM
Another 86 Industries another bad experience sikest User/Vendor/Sponsor Reviews, Feedback, Comments 3 03-13-2014 01:00 AM


All times are GMT -4. The time now is 10:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.