follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Engine Swaps

Engine Swaps Discussion of engine swaps.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-21-2020, 04:27 PM   #1
all4spl
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 FR-S
Location: Chesapeake, VA
Posts: 360
Thanks: 59
Thanked 74 Times in 58 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Wiring tidbits

So I am going with Emtron standalone and removing the Factory ECU and wiring. I am attempting a wire tuck and removing the 54 pin connector in the bay and the 4 ecu connectors in the kick panel. My question is, Can I just cut off the 4 connectors and remove all associated wiring with that up to the fuse box (using the fuse box leads for emtron so i have relays and fuses) or does some of the wires need to be connected to something (such as fuel pump control or heater control, etc) Is there ANY need for the wiring that goes to the 4 connectors to the ECU?
all4spl is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2020, 09:41 AM   #2
gtpvette
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Drives: 2015 FRS - FFR GTM
Location: Key Largo, FL
Posts: 650
Thanks: 211
Thanked 636 Times in 299 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I had a couple of issues when I clipped all of the wires to the AC1 plug. The EFI Main 3 circuit no longer worked when the key was turned on,,, I was using it to supply power on signal to the new fuse box that is supplying power to the motor. Also the fuel pump didn’t work. All I could think of is the ground wires in the ECM from the AC1 plug 34,35,36,37 and 40. I grounded all of them and the EFI MAIN3 circuit powered up and the fuel pump started working. The rest of the wires I just clipped and put shrink wrap on the ends. I’m not sure what else would end up not working if you disconnected the plugs to the ECM.
__________________

GTM - Still under construction - 2015 FR-S - 2016 Vette Z51
gtpvette is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to gtpvette For This Useful Post:
all4spl (03-23-2020)
Old 03-23-2020, 02:00 PM   #3
all4spl
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 FR-S
Location: Chesapeake, VA
Posts: 360
Thanks: 59
Thanked 74 Times in 58 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by gtpvette View Post
I had a couple of issues when I clipped all of the wires to the AC1 plug. The EFI Main 3 circuit no longer worked when the key was turned on,,, I was using it to supply power on signal to the new fuse box that is supplying power to the motor. Also the fuel pump didnít work. All I could think of is the ground wires in the ECM from the AC1 plug 34,35,36,37 and 40. I grounded all of them and the EFI MAIN3 circuit powered up and the fuel pump started working. The rest of the wires I just clipped and put shrink wrap on the ends. Iím not sure what else would end up not working if you disconnected the plugs to the ECM.




That is good info. I will have to look through the book to see what the grounds are for. I'm trying to remove the loom that goes along the firewall. I want it to go from the fuse box, inside the cabin, and run along the inside of firewall to the other grommet for driver side. I will then have a separate bulkhead for my Emtron.
all4spl is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to all4spl For This Useful Post:
gtpvette (03-23-2020)
Old 03-24-2020, 10:18 AM   #4
gtpvette
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Drives: 2015 FRS - FFR GTM
Location: Key Largo, FL
Posts: 650
Thanks: 211
Thanked 636 Times in 299 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by all4spl View Post
That is good info. I will have to look through the book to see what the grounds are for. I'm trying to remove the loom that goes along the firewall. I want it to go from the fuse box, inside the cabin, and run along the inside of firewall to the other grommet for driver side. I will then have a separate bulkhead for my Emtron.
I looked at the FRS wiring diagram and those wires tie into the ECM. Is there a way to tell what the ECM uses them for???
__________________

GTM - Still under construction - 2015 FR-S - 2016 Vette Z51
gtpvette is online now   Reply With Quote
Old 04-10-2020, 07:13 PM   #5
all4spl
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 FR-S
Location: Chesapeake, VA
Posts: 360
Thanks: 59
Thanked 74 Times in 58 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
i did find some info in the schematic. If you search the pin numbers, you'll see the use and pathway.
all4spl is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2020, 05:59 AM   #6
Kurt Sampson
Junior Member
 
Kurt Sampson's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Drives: Toyota GT86
Location: Western Cape
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Good day gents, I have fitting ecu master black into my car, I'm looking for the 12v pin coming from the ignition to switch on the management. I have gone through the oem wiring diagram and can't seem to find one if anyone know this pin out on the stand ecu/ecm I would really appreciate it
Kurt Sampson is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2020, 10:28 AM   #7
gtpvette
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Drives: 2015 FRS - FFR GTM
Location: Key Largo, FL
Posts: 650
Thanks: 211
Thanked 636 Times in 299 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Kurt Sampson View Post
Good day gents, I have fitting ecu master black into my car, I'm looking for the 12v pin coming from the ignition to switch on the management. I have gone through the oem wiring diagram and can't seem to find one if anyone know this pin out on the stand ecu/ecm I would really appreciate it
I'm using EFI MAIN 3. That provides switched power to the aftermarket fuse box. Pin 49 from AC1 plug.
Attached Images
 
__________________

GTM - Still under construction - 2015 FR-S - 2016 Vette Z51
gtpvette is online now   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to use the OEM amp Wiring RandomHero Electronics | Audio | NAV | Infotainment 220 03-23-2021 07:35 PM
Wiring an amp and sub (another one) LowAndSlowBecauseNoTurbo Electronics | Audio | NAV | Infotainment 15 03-01-2017 10:18 AM
Wiring in IAT for SD mrk1 Software Tuning 11 01-18-2015 05:32 AM
LF VA Wiring Help OURO3OROS Mid-Atlantic 0 02-23-2014 08:24 AM
Wiring a sub in a BRZ Shizuma Electronics | Audio | NAV | Infotainment 22 06-08-2013 01:02 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.