follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List
Grady, LimitedSlip, Tcoat

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-22-2020, 10:16 AM   #1
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
SMOKE FROM DASH NOW CAR WONT START

Brz dash smoking now won't start.
Well, the copart brz strikes again.
After putting around 2500 miles on the car with no issue I was content with my purchase.
But today that changed.
While driving down the highway today I started to smell what I knew was an electrical fire. While no fire was found I did find a good bit of smoke. Majority of which was coming out from around the steering column area. I pulled over to address it the first time and after searching under the steering column and around the dash I could find nowhere from where the smoke was coming. So I set off again. After driving for a few more minutes I pulled over because it started to smoke again after searching again and not finding any source of the smoke again I went to set off again and now the car won't start. The car is the premium addition so it has the remote fob. I can press the start button one time and the radio will come on and a second time and the AC will come on but no lights flash on the gauge cluster besides that it's not recognizing the key. also when I lock the car with the key fob the horn no longer beeps but the horn connection inside of the steering wheel does still work. I'm at a loss as what to do. And appreciate any and all advice to remedy the issue. Thanks again.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 10:41 AM   #2
Grady
Senior Member
 
Grady's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Drives: BRZ Yellow, 2019 Ranger
Location: Dallas
Posts: 1,125
Thanks: 242
Thanked 860 Times in 480 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Garage
Just further proof this car is magic. The smoke was the Genie getting out and it will never work again now.

But seriously have you checked you fuses? Don’t just look at them pull them and check them with a VOM. From there you will need to do exploratory search you nose can point you close sometimes.
Grady is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 11:38 AM   #3
DarkPira7e
No, my car doesn't run
 
DarkPira7e's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Drives: 2013 Turbo Firestorm FRS
Location: Vermont
Posts: 3,015
Thanks: 2,174
Thanked 2,750 Times in 1,447 Posts
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Did you research what caused your car to be salvage in the first place?
DarkPira7e is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to DarkPira7e For This Useful Post:
Opie (05-22-2020), soundman98 (05-22-2020)
Old 05-22-2020, 11:47 AM   #4
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
It was a front end collision that took out the hood and crashbar as well as some damage to the quarter panel and door. Nothing electrical or to do with the dash. I've had the car for months and this is the first issue I've gotten from driving. It's rather odd.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 11:50 AM   #5
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
That'll be the first thing to do. It has to be either a fuse or wiring. Reason for saying is that the fail-safes for the car don't work. Rubbing the key fob on the push start does nothing. Car still locks/unlocks but horn doesn't beep when you lock it. But the horn on the steering wheel works. It has a quick release hub and wheel so I thought it might be the clock spring going off of the deleted cruise control shorting out but I can't find any evidence of either. The smoke was pouring out near the base of the plastic trim under the gauge cluster. And now no lights come on in my gauge cluster except the yellow key light meaning it doesn't recognize it. But my AC and radio still work. I'm just perplexed and still sitting on the side of the road. In no place to troubleshoot as of yet.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 12:28 PM   #6
LimitedSlip
Senior Member
 
LimitedSlip's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Then-1977 Celica GT Now-2017 860SE
Location: In A Galaxy Far Far Away
Posts: 272
Thanks: 79
Thanked 248 Times in 135 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
There may be a short circuit between conductors within the wiring harness or from the harness to chassis ground. Hopefully a fuse DID blow to prevent further damage. Whatever component produced the smoke needs to be replaced 'cause its likely shot. If you find and replace a blown fuse without first repairing the actual problem you will probably make the problem worse and still not be able to start the vehicle. Not to mention just blowing another fuse.
LimitedSlip is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 03:03 PM   #7
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
i ended up just ordering another dash harness to replace mine. when i start tearing the dash apart ill check my fuses. hopefully that will fix my problem.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 05:20 PM   #8
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 63,890
Thanks: 56,617
Thanked 95,031 Times in 41,610 Posts
Mentioned: 2306 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Fuses are NEVER the problem.
If it got hot enough to smoke TWICE then a fuse did not blow. Should have but didn't.
It can be a nightmare to track down such issues.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Tcoat For This Useful Post:
BirdTRD (05-23-2020), soundman98 (05-22-2020)
Old 05-22-2020, 06:44 PM   #9
radroach
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: 13 BRZ
Location: usa
Posts: 2,017
Thanks: 1,006
Thanked 799 Times in 490 Posts
Mentioned: 27 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
@Ha1i8ut2 if yours has push button start then it is a Limited BRZ. The Premium BRZ has a key.
radroach is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 07:42 PM   #10
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
so i found the issue, cant say im happy though. main harness from motor going into the fuse box above the driver footwell corroded away and burnt up. not sure what caused it but it burnt up the connector going into the fuse box and ate up the wiring pretty bad. gonna have to order a new one of each more then likely. only issue i have is how do i know if a wiring harness is premium or limited. is there a difference as far as the engine bay harness goes? also will i need to have the fuse box reflashed to my car? i have a buddy who buys and parts out these things who will hopefully be able to help me with the job but nonetheless it is going to suck. also is there a difference in fuse boxes between the limited and premium. all help is much appreciated so thanks in advance.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 08:01 PM   #11
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 63,890
Thanks: 56,617
Thanked 95,031 Times in 41,610 Posts
Mentioned: 2306 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ha1i8ut2 View Post
so i found the issue, cant say im happy though. main harness from motor going into the fuse box above the driver footwell corroded away and burnt up. not sure what caused it but it burnt up the connector going into the fuse box and ate up the wiring pretty bad. gonna have to order a new one of each more then likely. only issue i have is how do i know if a wiring harness is premium or limited. is there a difference as far as the engine bay harness goes? also will i need to have the fuse box reflashed to my car? i have a buddy who buys and parts out these things who will hopefully be able to help me with the job but nonetheless it is going to suck. also is there a difference in fuse boxes between the limited and premium. all help is much appreciated so thanks in advance.
All harnesses and fuse boxes are the same in these cars. What wires and fuse slots are used depends on the version. The fuse box has nothing in it that can be flashed. Just make sure there is the right fuses i the right spots when compared to the old one.
The wires were damaged in the collision. They may have looked OK but one pinched spot can lead to all sorts of sorrow. It is hidden shit like that which makes a salvage car a gamble.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tcoat For This Useful Post:
soundman98 (05-22-2020)
Old 05-22-2020, 08:25 PM   #12
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)




here are some pictures of the damge. only issue is none of the wires were near the collision which makes me confused but i cant aegue with facts.
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2020, 08:26 PM   #13
Ha1i8ut2
Member
 
Join Date: Jan 2020
Drives: 2015 brz
Location: NC
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 8 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Ha1i8ut2 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BRZ wont start in hot weather! Coop Issues | Warranty | Recalls / TSB 3 06-28-2018 05:24 PM
Car wont start? Anyone else? ScionFrsFan Issues | Warranty | Recalls / TSB 150 06-09-2017 09:35 PM
FR-S wont start or click... KingLos Issues | Warranty | Recalls / TSB 3 12-02-2016 01:38 AM
Car Wont Start Up HELP !!*** ScionFR-S Issues | Warranty | Recalls / TSB 20 11-28-2013 01:01 AM
URGENT : CAR WONT START DarkCard Engine, Exhaust, Transmission 9 08-01-2013 08:57 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.