follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-03-2021, 06:46 PM   #1
__blank__
Junior Member
 
Join Date: Apr 2021
Drives: 2018 toyota 86
Location: Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
ECU Not Recognized After ECUTEK flash fail

Hi all,

I just installed a new turbo kit on my 2018 toyota 86, and was in the process of tuning it with ECUTEK. My Tuner sent me a rom file to install but in the middle of the process the cable slipped out of the PC and the tune failed to finish installing. Now the ECU is not detected by proEcu anymore and even when I manually pick the car, when I query the ECU or try to install the rom again, it gives an alert saying "This appears to be a part programmed ECU" and then fails saying the vin numbers don't match but it's not acutally reading the cars vin number. It's also showing unknown ECU Version Cal.id = . I've tried pulling the battery for a while and retrying it but no luck. I've already tried to take the battery out for 30 ish minutes and try again, still shows unknown ecu id and says vin() doesnt match the one on rom which is (JF1......)


any help would be appreciated

Last edited by __blank__; 04-03-2021 at 07:08 PM. Reason: Added What has been tried
__blank__ is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2021, 07:45 PM   #2
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,914
Thanks: 1,022
Thanked 4,932 Times in 2,955 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by __blank__ View Post
Hi all,

I just installed a new turbo kit on my 2018 toyota 86, and was in the process of tuning it with ECUTEK. My Tuner sent me a rom file to install but in the middle of the process the cable slipped out of the PC and the tune failed to finish installing. Now the ECU is not detected by proEcu anymore and even when I manually pick the car, when I query the ECU or try to install the rom again, it gives an alert saying "This appears to be a part programmed ECU" and then fails saying the vin numbers don't match but it's not acutally reading the cars vin number. It's also showing unknown ECU Version Cal.id = . I've tried pulling the battery for a while and retrying it but no luck. I've already tried to take the battery out for 30 ish minutes and try again, still shows unknown ecu id and says vin() doesnt match the one on rom which is (JF1......)


any help would be appreciated

If you have already followed the ecutek recovery proceedure here


https://ecutek.zendesk.com/hc/en-gb/...8-ECU-Recovery


ie manually selected ecu type then flash a stock rom of correct calid


then you will need to contact ecutek directly in England they will try remote recovery or you may need to send them ecu
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 12:35 AM   #3
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,914
Thanks: 1,022
Thanked 4,932 Times in 2,955 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Ok


vin is not like ZA1JN10C thats the ecu calid


if the ecu flash failed the calid eill be rubvish or not there so dont worry


Dont try to read ecu or do query ecu on a part programmed ecu you jist get rubbish amd failures


Do as in the ecutek recovery


Remve battery terminal replace terminal
Then Turn ignition on and do the recovery straight away
dont try and start car do do query ecu



Manually select vehicle type and ecu type
select a stock om of correct ecu calid and then flash it


you may need to get tuner or ecutek to re issue flash points as you likely lost ecutek licience in ecu
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 04:50 PM   #4
__blank__
Junior Member
 
Join Date: Apr 2021
Drives: 2018 toyota 86
Location: Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
If you have already followed the ecutek recovery proceedure here


https://ecutek.zendesk.com/hc/en-gb/...8-ECU-Recovery


ie manually selected ecu type then flash a stock rom of correct calid


then you will need to contact ecutek directly in England they will try remote recovery or you may need to send them ecu

I did everything they said, issue is when I select manual and do it, it still says VIN does not match the one on the ROM and shows the VIN as an empty string. I have contacted them, they're closed over the weekend, hopefully Monday I can get up and running
__blank__ is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 05:00 PM   #5
__blank__
Junior Member
 
Join Date: Apr 2021
Drives: 2018 toyota 86
Location: Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
Ok


vin is not like ZA1JN10C thats the ecu calid


if the ecu flash failed the calid eill be rubvish or not there so dont worry


Dont try to read ecu or do query ecu on a part programmed ecu you jist get rubbish amd failures


Do as in the ecutek recovery


Remve battery terminal replace terminal
Then Turn ignition on and do the recovery straight away
dont try and start car do do query ecu



Manually select vehicle type and ecu type
select a stock om of correct ecu calid and then flash it


you may need to get tuner or ecutek to re issue flash points as you likely lost ecutek licience in ecu

Thank you, I did remove the battery and try to do so, but it gives me the following message, it like does not even let me flash it to the previous ROM. Where can I find the stock one, that might help, because ECUTEK shows the stock tunes only if it sees the VIN numbero or the Cal.Id which for mine it shows neither. It only shows the following message
Attached Images
 
__blank__ is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 05:12 PM   #6
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,914
Thanks: 1,022
Thanked 4,932 Times in 2,955 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Ecutek comes with all stock roms in directory C:/ecutek/,proecuRom files









looks like your going to need to get ecutek in UK to look at that , they are very good and eill remote into your computer, Just open a case with them
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 05:24 PM   #7
__blank__
Junior Member
 
Join Date: Apr 2021
Drives: 2018 toyota 86
Location: Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thank you so much, I have sent them an email on Friday. Will give an update as soon as I get one
__blank__ is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2021, 08:07 PM   #8
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,914
Thanks: 1,022
Thanked 4,932 Times in 2,955 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by __blank__ View Post
Thank you so much, I have sent them an email on Friday. Will give an update as soon as I get one

Try flashing a stock ZA1JN10C rom instead of the turbo tune then if that flashes ok try the turbo tune again


looks like tuner has keyed turbo rom to you cars vin


the wtock rom wint beckeyed to vin
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
mrderp (04-06-2021)
Old 04-06-2021, 08:50 AM   #9
__blank__
Junior Member
 
Join Date: Apr 2021
Drives: 2018 toyota 86
Location: Florida
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Just an update on this.

Thank you again @steve99 for all your help. Following your recommendation, I tried flashing the stock rom on the car but it seems like ECU wiped my license so after the weekend, I contacted the tuners, they corrected the issue and added some flash points onto the dongle. I was able to flash the stock then the customized one and was able to get the car fully tuned yesterday.

Just a little tip for everyone, when flashing, be VERY careful not to unplug or move the cable and don't touch anything in the car while it's being flashed. It's not worth the time and frustration to fix it.
__blank__ is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to __blank__ For This Useful Post:
bcj (04-06-2021), steve99 (04-07-2021)
 
Reply

Tags
ecu, ecutek, problem, tune, tune issue

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
water / meth kit fail-safe with ecutek 86TOYO2k17 Forced Induction 2 02-28-2019 09:37 PM
Regular Key Not Recognized 3nl Issues | Warranty | Recalls / TSB 13 08-26-2017 12:34 PM
[OFT] Original calibration not recognized nastynate88 Software Tuning 6 04-11-2016 09:21 AM
Ecutek flash & warranty 3000HP Software Tuning 40 04-06-2015 10:33 AM
EcuTek Flash finished but now it shows only a Partial Flash... Cross Software Tuning 32 02-12-2014 10:55 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.