follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Xero Limit
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-27-2020, 08:20 AM   #1
randomweather
Member
 
Join Date: Apr 2012
Drives: FRS
Location: Canada
Posts: 42
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Car won't start no clicking noise

Was driving it in the morning, then parked the car for a bit. After awhile when I leave and try to start the car, all the lights came on the dash, interior lights, radio, etc, but can't start the car. There is no clicking noise at all. The battery was replaced early last year and I checked the terminals and they looked clean.

Any ideas? Could it be the starter since it doesn't seem to crank?

Sent from my ASUS_I01WDX using Tapatalk
randomweather is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to randomweather For This Useful Post:
humfrz (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 09:09 AM   #2
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 60,525
Thanks: 53,488
Thanked 87,705 Times in 38,969 Posts
Mentioned: 2215 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Even though the battery was changed you still need to start there. Check the voltage and get back to us. Don’t go chasing upstream items until battery streangth is confirmed.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is online now   Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Tcoat For This Useful Post:
alphasaur (06-29-2020), DarkPira7e (06-27-2020), humfrz (06-27-2020), p1l0t (06-27-2020), soundman98 (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 09:29 AM   #3
DarkPira7e
Handin' out 1 Deags
 
DarkPira7e's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Drives: 13 Firestorm Red FRS
Location: Vermont
Posts: 2,012
Thanks: 1,277
Thanked 1,653 Times in 899 Posts
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
It's as the tcoat days. Get the battery tested. If it's good, then you're looking at a bad starter most likely.

If your car isn't push to start then of course there's the super rare and unlikely even that your ignition tumblers are going bad. That typically only happens to 25 year old vehicles with a ton of stuff on the keychain though
DarkPira7e is online now   Reply With Quote
Old 06-27-2020, 10:31 AM   #4
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 60,525
Thanks: 53,488
Thanked 87,705 Times in 38,969 Posts
Mentioned: 2215 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by DarkPira7e View Post
It's as the tcoat days. Get the battery tested. If it's good, then you're looking at a bad starter most likely.

If your car isn't push to start then of course there's the super rare and unlikely even that your ignition tumblers are going bad. That typically only happens to 25 year old vehicles with a ton of stuff on the keychain though
If battery good there is still a step before going to starter.
Power source.
Power distribution.
Powered device.

Always trouble shoot in that order. Never skip a step.
We have seen many people on here jump straight to replacing starters only to find they had a dirty battery connection or loose ground wire.
Bad tumblers usually result in a complete failure not just a no start. He has auxiliary power.
Another major cause of no start with MT cars is a bad clutch switch but that test comes in step two ( distribution) so needs to wait until source is checked.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is online now   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Tcoat For This Useful Post:
alphasaur (06-29-2020), DarkPira7e (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 12:58 PM   #5
Jdmjunkie
Member
 
Join Date: Apr 2017
Drives: Scion FR-S 10 Series
Location: Las Vegas, Nev.
Posts: 76
Thanks: 84
Thanked 29 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Check the starter fuse under the hood, it is the pink one with 3 fuses in one. This just recently happened to me.
Jdmjunkie is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2020, 01:47 PM   #6
soundman98
threadwrecker
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicagolandia
Posts: 4,508
Thanks: 10,661
Thanked 4,456 Times in 2,399 Posts
Mentioned: 38 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
also, don't forget the immobilizer circuit. i believe on the key-cars, everything else will turn on, but the computer will not power up the fuel pump, injectors, and starter.
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to soundman98 For This Useful Post:
Tcoat (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 01:48 PM   #7
soundman98
threadwrecker
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicagolandia
Posts: 4,508
Thanks: 10,661
Thanked 4,456 Times in 2,399 Posts
Mentioned: 38 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Jdmjunkie View Post
Check the starter fuse under the hood, it is the pink one with 3 fuses in one. This just recently happened to me.
if the fuse blew, that means that something is wrong. have an expert automotive electrical person look over the car.
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to soundman98 For This Useful Post:
Tcoat (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 04:53 PM   #8
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 25,874
Thanks: 21,154
Thanked 24,213 Times in 13,275 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by randomweather View Post
Was driving it in the morning, then parked the car for a bit. After awhile when I leave and try to start the car, all the lights came on the dash, interior lights, radio, etc, but can't start the car. There is no clicking noise at all. The battery was replaced early last year and I checked the terminals and they looked clean.

Any ideas? Could it be the starter since it doesn't seem to crank?

Sent from my ASUS_I01WDX using Tapatalk
Sometimes a "varnish" can build up between the battery posts and the battery cable clamps. I suggest you take them off and clean the post and battery clamps.

OK, now you may proceed with the trouble shooting -
humfrz is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to humfrz For This Useful Post:
soundman98 (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 05:33 PM   #9
anticubus
Member
 
Join Date: Mar 2018
Drives: 2017 Toyota 86 (Raven)
Location: Ohio
Posts: 35
Thanks: 16
Thanked 45 Times in 19 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Everyone here has great ideas that you should definitely try, but I'm gonna be honest: If it's a manual and I were having this trouble, I'd have tried roll starting it by now. If it works you narrow the investigation to the starting circuit. If it fails, it's time to check anything else.
__________________
Auto-blip is a crutch.
anticubus is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to anticubus For This Useful Post:
Jdmjunkie (06-27-2020), soundman98 (06-27-2020)
Old 06-27-2020, 09:40 PM   #10
soundman98
threadwrecker
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicagolandia
Posts: 4,508
Thanks: 10,661
Thanked 4,456 Times in 2,399 Posts
Mentioned: 38 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by anticubus View Post
Everyone here has great ideas that you should definitely try, but I'm gonna be honest: If it's a manual and I were having this trouble, I'd have tried roll starting it by now. If it works you narrow the investigation to the starting circuit. If it fails, it's time to check anything else.
can the keyless cars be push-started?
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 10:24 AM   #11
Jdmjunkie
Member
 
Join Date: Apr 2017
Drives: Scion FR-S 10 Series
Location: Las Vegas, Nev.
Posts: 76
Thanks: 84
Thanked 29 Times in 20 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by soundman98 View Post
can the keyless cars be push-started?
Yes they can, from the car being off push the button twice. This should put the car in the "on" ignition position, from there push start as normal.
Jdmjunkie is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Jdmjunkie For This Useful Post:
anticubus (06-28-2020), humfrz (06-29-2020), soundman98 (06-28-2020)
Old 06-29-2020, 02:32 PM   #12
randomweather
Member
 
Join Date: Apr 2012
Drives: FRS
Location: Canada
Posts: 42
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thanks for the suggestions.

Took the battery out and load tested it and it was fine. Brought it into the shop now and having it looked at. I'll post back when I get an update.

Sent from my ASUS_I01WDX using Tapatalk
randomweather is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to randomweather For This Useful Post:
humfrz (06-29-2020)
Old 07-04-2020, 01:58 PM   #13
RZNT4R
Professional Mechanic
 
Join Date: Apr 2010
Drives: 2017 86 6MT Oceanic
Location: Quebec, Canada
Posts: 391
Thanks: 8
Thanked 278 Times in 168 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I came here late because I thought this was a simple problem that didn't need me, and would be fully answered on the first reply but holy hell do you guys like to complicate things.

The starter is accessible on this car, you only need to probe the switch terminal on the starter itself with a test light while a helper cranks the ignition, sheesh. It's not that complicated. If you want to make double sure you can always test light the b+ terminal and check the engine ground wire(s).

This only gets complicated if the b+ and ground check out but not the switch signal.
RZNT4R is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RZNT4R For This Useful Post:
humfrz (07-04-2020)
Old 07-04-2020, 04:30 PM   #14
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 25,874
Thanks: 21,154
Thanked 24,213 Times in 13,275 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by RZNT4R View Post
I came here late because I thought this was a simple problem that didn't need me, and would be fully answered on the first reply but holy hell do you guys like to complicate things.

The starter is accessible on this car, you only need to probe the switch terminal on the starter itself with a test light while a helper cranks the ignition, sheesh. It's not that complicated. If you want to make double sure you can always test light the b+ terminal and check the engine ground wire(s).

This only gets complicated if the b+ and ground check out but not the switch signal.
HEY! ..... that's what we do best, leave us be -
humfrz is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to humfrz For This Useful Post:
soundman98 (07-04-2020)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clicking noise from the rear Seiryuu Issues | Warranty | Recalls / TSB 18 05-17-2020 08:07 PM
Weird clicking noise Jonbonilla Issues | Warranty | Recalls / TSB 4 07-22-2019 11:07 AM
What is this OTHER clicking noise? radroach Issues | Warranty | Recalls / TSB 0 02-16-2019 01:10 PM
Car doesn't start, multiple "clicking" when trying to start tracerit Issues | Warranty | Recalls / TSB 22 01-27-2017 02:56 PM
Clicking noise in engine bay teddydoggy Issues | Warranty | Recalls / TSB 4 08-12-2013 04:15 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.