follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-28-2020, 02:49 PM   #1
Celica00
Senior Member
 
Celica00's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 86
Location: utah
Posts: 1,071
Thanks: 690
Thanked 680 Times in 384 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Help diagnosing power loss while WOT

I have a 2017 with the OFT e85 tune, high flow air filter, catless front pipe. Been running the tune for about 1000 miles with no issues.

There's a super long freeway on-ramp that I like to use to have a bit of fun and typically go full WOT through 1st, 2nd, and 3rd gear, before slowing down and entering the freeway.

This most recent time, as I was in 3rd, the car lurched as if I had redlined. I looked and saw I was only at 6k RPM. So I shifted to 4th and gave it only about 50% throttle. Car lurched and lost power at 4k. So I just shifted to 6th and tried to go freeway cruising speed, but the car kept lurching and losing power and struggling to maintain speed. Eventually all the dash lights came on for a couple seconds and the car made the beeping noise as if I had the door open. I pulled over, keeping the car on.

I kept car idling for about a minute, all the dash lights were back to off. I revved it a few times and nothing seemed wrong about the revs, I found a spot to merge back into the freeway with about a 75% throttle first and second gear pull and there were no more symptoms. The car acted normal the rest of my drive.

Is it the tune? Did it go limp for some reason? Or did I fuck something up?
Celica00 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Celica00 For This Useful Post:
humfrz (06-28-2020)
Old 06-28-2020, 03:07 PM   #2
p1l0t
Senior Member
 
p1l0t's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Drives: 2016 Subaru BRZ Hyperblue
Location: West Hartford, CT
Posts: 6,469
Thanks: 16,075
Thanked 6,673 Times in 3,534 Posts
Mentioned: 51 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
If that was the only time it and it's normal now could have just been a little bit of water in your fuel or something. Have you tried it since?

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
p1l0t is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to p1l0t For This Useful Post:
Celica00 (06-28-2020), humfrz (06-28-2020)
Old 06-28-2020, 03:26 PM   #3
Celica00
Senior Member
 
Celica00's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 86
Location: utah
Posts: 1,071
Thanks: 690
Thanked 680 Times in 384 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
I just finished my ride home and have kept it in the garage. No funny smells or anything. I'm going to the store later today and will give it a couple pulls to see if something occurs.
Celica00 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Celica00 For This Useful Post:
p1l0t (06-28-2020)
Old 06-28-2020, 03:37 PM   #4
DarkPira7e
Handin' out 1 Deags
 
DarkPira7e's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Drives: 13 Firestorm Red FRS
Location: Vermont
Posts: 2,012
Thanks: 1,277
Thanked 1,653 Times in 899 Posts
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I've had this happen to me a couple times. Both times it has been the coilpacks on the passenger side, the one closest to the front of the car.
If you manage to get a used one for cheap, it may be something cheap to try replacing.

More than like it's something fuel related. Let us know if it continues after this tank of gas
DarkPira7e is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to DarkPira7e For This Useful Post:
Celica00 (06-28-2020)
Old 06-28-2020, 03:45 PM   #5
Celica00
Senior Member
 
Celica00's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 86
Location: utah
Posts: 1,071
Thanks: 690
Thanked 680 Times in 384 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
I'm hoping it's just fuel related and not the car. There's only 1 e85 station in the state and the fuel ratio can range from ~58%-90% ethanol if I recall. So not really a reliable source. Might just have to go back to 91.

But this car sings on e85 so I'm hesitant.
Celica00 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 07:04 PM   #6
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 25,874
Thanks: 21,154
Thanked 24,213 Times in 13,275 Posts
Mentioned: 584 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Celica00 View Post
I have a 2017 with the OFT e85 tune, high flow air filter, catless front pipe. Been running the tune for about 1000 miles with no issues.

There's a super long freeway on-ramp that I like to use to have a bit of fun and typically go full WOT through 1st, 2nd, and 3rd gear, before slowing down and entering the freeway.

This most recent time, as I was in 3rd, the car lurched as if I had redlined. I looked and saw I was only at 6k RPM. So I shifted to 4th and gave it only about 50% throttle. Car lurched and lost power at 4k. So I just shifted to 6th and tried to go freeway cruising speed, but the car kept lurching and losing power and struggling to maintain speed. Eventually all the dash lights came on for a couple seconds and the car made the beeping noise as if I had the door open. I pulled over, keeping the car on.

I kept car idling for about a minute, all the dash lights were back to off. I revved it a few times and nothing seemed wrong about the revs, I found a spot to merge back into the freeway with about a 75% throttle first and second gear pull and there were no more symptoms. The car acted normal the rest of my drive.

Is it the tune? Did it go limp for some reason? Or did I fuck something up?
Yep, you did it -

You have an E85 tune and there is only one E85 station in your state -

And that station's E85 ratio can vary from ~58%-90% ethanol.

How much of the rest is water? -

Seriously, I'll go with ol @p1l0t 's theory - your car just picked up a bit of "bad gas".

Sorry you messed up your car -
humfrz is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to humfrz For This Useful Post:
Celica00 (06-28-2020), p1l0t (06-28-2020)
Old 06-28-2020, 09:40 PM   #7
Celica00
Senior Member
 
Celica00's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: 86
Location: utah
Posts: 1,071
Thanks: 690
Thanked 680 Times in 384 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by humfrz View Post
Yep, you did it -

You have an E85 tune and there is only one E85 station in your state -

And that station's E85 ratio can vary from ~58%-90% ethanol.

How much of the rest is water? -

Seriously, I'll go with ol @p1l0t 's theory - your car just picked up a bit of "bad gas".

Sorry you messed up your car -
2 reasons to make this iffy judgement call: my commute is short and I'm only 2 miles from the station, but mostly because race car.

Took the car to the store and did some pulls. It's acting like normal again.

I'm just going to cross my fingers and hope bad gas was the culprit.
Celica00 is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Celica00 For This Useful Post:
DarkPira7e (06-28-2020), humfrz (06-28-2020), p1l0t (06-28-2020)
Old 06-29-2020, 01:01 PM   #8
Lantanafrs2
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2013 frs red
Location: South Florida
Posts: 1,686
Thanks: 804
Thanked 1,164 Times in 669 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
I had the same thing happen a couple of yrs ago. Most likely was a bad tank of e85
Lantanafrs2 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Lantanafrs2 For This Useful Post:
Celica00 (06-29-2020), p1l0t (06-29-2020)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power loss or jerk at 5K RPM jj66 Software Tuning 3 06-16-2019 12:36 AM
2014 FRS Power Loss kunja Engine, Exhaust, Transmission 12 10-26-2017 06:12 PM
Erractic loss of power at low RPM Bg8780 Issues | Warranty | Recalls / TSB 8 05-01-2013 03:13 PM
Hi rev power loss? lbroskee Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 3 09-29-2012 09:47 PM
CEL, Loss of Traction Light, Loss of Power pituala Issues | Warranty | Recalls / TSB 19 09-05-2012 11:23 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.