follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-12-2012, 06:38 PM   #743
Hammer
Member
 
Join Date: Apr 2012
Drives: BMW 335i, FJ cruiser
Location: Simi Valley Ca
Posts: 41
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
So I finally decided to call SOA yesterday because I was tired of waiting for my dealer to find out when parts for my car will arrive. Explained to the rep that I took delivery on 8/19, had the car for a total of 3 days (4 driving hrs.), and that I wanted to know what was going on with the parts on order. Rep says she will get back to me by Thursday. Today, I got a call from someone higher up in subaru informing me that the part on order will be to my dealer by Friday. I explained to him my situation and the guy says once they are finished fixing my car and everything is to my satisfaction that we can talk about compensation possibly including getting a payment made on the month I lost. So I have to say, if you are in the same situation as I am, you might want to think about giving SOA a call.
Hammer is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Hammer For This Useful Post:
azburnin (09-13-2012), Marrk (09-12-2012)
Old 09-15-2012, 04:37 PM   #744
regal
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Scion FR-S/Toyota Yaris
Location: PA
Posts: 1,438
Thanks: 21
Thanked 316 Times in 232 Posts
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
My sports car with a 100hp/L boxer engine has a rough idle, Oh my God. I just can't belive it, what am I going to do, the sky is falling

Seriously until a see a hole in a piston I ain't worried about it. Just give it a little gas before the ECU takes over the idle control until Toyota fixes it.

Up/down/up/down (oscillation) at idle is a classic ECU/controls issue, probably went too far trying to meet a silly emmsions at idle regulation. Any EE's here that could explain what I am saying better?
regal is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 09:54 AM   #745
azburnin
Member
 
azburnin's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2013 Raven FR-S
Location: U.S
Posts: 28
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Exclamation

Quote:
Originally Posted by regal View Post
My sports car with a 100hp/L boxer engine has a rough idle, Oh my God. I just can't belive it, what am I going to do, the sky is falling

Seriously until a see a hole in a piston I ain't worried about it. Just give it a little gas before the ECU takes over the idle control until Toyota fixes it.

Up/down/up/down (oscillation) at idle is a classic ECU/controls issue, probably went too far trying to meet a silly emmsions at idle regulation. Any EE's here that could explain what I am saying better?
Regal,

I'm not sure if you were in a bad mood when you decided to alienate the people on here, who are having legit issues with their vehicles. This isn't the thread for bashing or being verbally abusive over an issue that you feel isn't worthy of YOUR time. Please choose a better outlet to waist your time. We, myself included have an issue that for the most part is a big deal being that these are new cars, and yes it might be an easy enough ECU fix. However for now it isn't. So trouble shooting and talking through the issues pushes forward awareness and understanding of the issue at hand. So unless you have something thats constructive and not destructive find yourself elsewhere. Or not, its just a website.
azburnin is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 05:19 PM   #746
Chauntalei
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Drives: Non-BRZ
Location: Belmont, CA
Posts: 474
Thanks: 34
Thanked 113 Times in 91 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Garage
Didn't read through the entire thread, but I'm having what seems to be the same issue. Idling at around 600rpm (BRZ, 6MT, AC off, 4700 miles on the odo) and it will drop to about 350-400, the car shudders for a second or two, and then recovers. No CEL, no actual stall of the engine.

Took it into the dealership Friday, they called me back today and said since it isn't actually stalling, it's within spec, and they won't fix it. Should I push back or just live with it?
Chauntalei is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Chauntalei For This Useful Post:
86BRZ (09-19-2012)
Old 09-18-2012, 04:13 PM   #747
azburnin
Member
 
azburnin's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2013 Raven FR-S
Location: U.S
Posts: 28
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Chauntalei View Post
Didn't read through the entire thread, but I'm having what seems to be the same issue. Idling at around 600rpm (BRZ, 6MT, AC off, 4700 miles on the odo) and it will drop to about 350-400, the car shudders for a second or two, and then recovers. No CEL, no actual stall of the engine.

Took it into the dealership Friday, they called me back today and said since it isn't actually stalling, it's within spec, and they won't fix it. Should I push back or just live with it?
They wont fix it because they don't know how too, besides throwing parts at the car. Something is wrong with the initial programming or to that extent and perhaps because it's in "Spec" there is no fix for it. You can push man, i tried it but they told me strait up that they have no idea what it was.
azburnin is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2012, 10:25 PM   #748
rapidcars
Senior Member
 
rapidcars's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: 2013 DGM BRZ Limited
Location: Long Island, NY
Posts: 212
Thanks: 150
Thanked 111 Times in 59 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Chauntalei View Post
Didn't read through the entire thread, but I'm having what seems to be the same issue. Idling at around 600rpm (BRZ, 6MT, AC off, 4700 miles on the odo) and it will drop to about 350-400, the car shudders for a second or two, and then recovers. No CEL, no actual stall of the engine.

Took it into the dealership Friday, they called me back today and said since it isn't actually stalling, it's within spec, and they won't fix it. Should I push back or just live with it?
As long as the CEL doesn't come on, I would live with it. They probably won't do anything until then.
rapidcars is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2012, 04:52 PM   #749
azburnin
Member
 
azburnin's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2013 Raven FR-S
Location: U.S
Posts: 28
Thanks: 4
Thanked 7 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by rapidcars View Post
As long as the CEL doesn't come on, I would live with it. They probably won't do anything until then.
Exactly.
azburnin is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2012, 03:34 PM   #750
JtoshiroW
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Drives: Black BRZ Limited Manual
Location: Hawaii
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by rapidcars View Post
As long as the CEL doesn't come on, I would live with it. They probably won't do anything until then.
On the other thread this guy has a bulletin from Toyota stating that there is a problem with the rough idle, it is acknowledged by Toyota (im not sure about Subaru). It also states how to test for it precisely and instructions on where to send it after. I would use this as a way of getting your car into the shop and have them fucking at least make a note of it, and send your information in. Later on you have paper trail saying they're inept and you had to tell them how to do their job. It will help for sure if/when they start talking about compensating us, you have some ammo to shoot off to make them easier to negotiate with.

Just my 2 cents.
JtoshiroW is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2012, 03:38 PM   #751
@Art_Mighty
uosɹǝdʎɐl ʇɹǝdxǝ
 
@Art_Mighty's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Drives: Asphalt AVO FR-S w/a Slushbox! :P
Location: Chicago (Edgewater)
Posts: 908
Thanks: 741
Thanked 349 Times in 224 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by JtoshiroW View Post
On the other thread this guy has a bulletin from Toyota stating that there is a problem with the rough idle, it is acknowledged by Toyota (im not sure about Subaru). It also states how to test for it precisely and instructions on where to send it after. I would use this as a way of getting your car into the shop and have them fucking at least make a note of it, and send your information in. Later on you have paper trail saying they're inept and you had to tell them how to do their job. It will help for sure if/when they start talking about compensating us, you have some ammo to shoot off to make them easier to negotiate with.

Just my 2 cents.
It's a leaked Toyota Australia document. No one from Toyota/Subaru USA has acknowledged the problem. I would print it out anyways and follow the procedure to see of you can somehow trip a CEL. There's also a Subaru TSB that you can still find a link to but Subaru pulled that one as well.
__________________


...because some men aren't looking for anything logical, like money. They can't be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn
@Art_Mighty is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2012, 03:31 AM   #752
psk
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Drives: scion fr-s
Location: houston, tx
Posts: 251
Thanks: 36
Thanked 50 Times in 38 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
so i was waiting in line at the a fast food drive through and noticed that my car shakes when idle and not moving every now and then. i had to wait in line for about 8 minutes or so and when at a complete stop the car just started to shake/rumble for a second or two while being idle. this i believe this happened twice during that 8 minute wait.

i wanted to see if anyone else got this same shake/rumble when sitting idle in the thread, but didn't want to look through 35 pages worth of full postings. so sorry if this is a reposted question guys!

Last edited by psk; 09-25-2012 at 04:00 AM.
psk is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2012, 10:44 AM   #753
FBaxteR-S
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Drives: 2013 Whiteout FR-S MT
Location: Ontario, Canada
Posts: 132
Thanks: 119
Thanked 35 Times in 26 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by psk View Post
so i was waiting in line at the a fast food drive through and noticed that my car shakes when idle and not moving every now and then. i had to wait in line for about 8 minutes or so and when at a complete stop the car just started to shake/rumble for a second or two while being idle. this i believe this happened twice during that 8 minute wait.

i wanted to see if anyone else got this same shake/rumble when sitting idle in the thread, but didn't want to look through 35 pages worth of full postings. so sorry if this is a reposted question guys!
Reading one or two pages would have sufficed and answered your question.

This is the "rough idle" that has over 1,500 posts dedicated to it.
FBaxteR-S is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 07:07 AM   #754
v3rgil
Senior Member
 
Join Date: Oct 2012
Drives: Toyota 86 Black (Standard)
Location: South Africa
Posts: 183
Thanks: 22
Thanked 29 Times in 18 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Miss Fire, idle issue, stall, Cel & slip light, p0019, p0017,

Hi guys,
Brendan here from South Africa, so i test drove a Toyota 86 on the Tuesday and really gunned it for about 36km, got back to the garage and bought it, received it on the Friday and got the dreaded cell, misfire, uneven idle and stall issue on Sunday when pulling in to the driveway after a long drive +- 300km, took it in to the dealer on Monday they reset the cell light as there was no sign of trouble accept for the p0019 error code they pulled, so i got the car back, the next day same story, misfire and uneven revs, so i noticed that this only happens when the engine is at normal running temp, went back to dealer, apparently my 86 was one of six in the country with the problem, i insisted on a replacement car as i believed i bought a lemon, that triggered Toyota customer care to jump in,
at the end of the day the problem was with the right bottom VVTI cam gear, there is a type of snail spring inside the gear that controls the advance and retard of the cam according to the oil pressure, and because of me hitting the red-line before the engine was at temp, it caused the spring to lodge in an advanced position hence the problem only there at temp and not start-up. so easy fix, they drained the oil removed the oilpan cover exposing the VVTI gears removed the cover from the faulty gear exposing the spring and clened that out there was a small scrach on the cover where the spring got cauhgt, used 1200 sand paper to rectify, put every thing back and vola 2300km down the road and still no problems
v3rgil is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to v3rgil For This Useful Post:
eurospeed (10-22-2012), Marrk (10-22-2012), ToxicSneakers (10-22-2012)
Old 10-22-2012, 04:29 PM   #755
yayforaddison
Senior Member
 
yayforaddison's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Drives: Whiteout FR-S
Location: Louisville, KY
Posts: 344
Thanks: 95
Thanked 52 Times in 29 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Well I took my car in today to have a tail light ordered (condensation), while I was there I mentioned the idle dip, and cricket sounds. Well 3 hours later, I got word that my tail light will be here tomorrow, along with a new fuel pump. They couldnt get the idle dip to duplicate tho, and have yet to get the reflash.

Just giving everyone an update on my forever going idle dip...
yayforaddison is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 12:22 PM   #756
wictech
Junior Member
 
wictech's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: Scion FR-S 2013 (alphalt)
Location: Richmond, VA
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Hey Guys,
So basically I am having the same issue with my FRS (MT). I already took my car to the dealer for the high pressure fuel pump like 2 months ago. That issue is gone but now there another one. I have uploaded a video to YouTube so you guys can see what is going on with the engine ([ame="http://www.youtube.com/watch?v=nb0H5IvRR0Y&sns=em"] http://www.youtube.com/watch?v=nb0H5IvRR0Y&sns=em[/ame] )I have noticed this issue like 2 weeks ago.

Thanks Will
wictech is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A Small Easter Egg avusblue Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 28 06-28-2012 11:38 PM
Subaru BRZ - The biggest small car ever Laika BRZ Photos, Videos, Wallpapers, Gallery Forum 7 06-09-2012 01:21 AM
Received my FR-S with a small ding Neurytic Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 10 06-03-2012 12:53 PM
Isn't 6-10 miles on a new car kinda high? houseofsuffering BRZ First-Gen (2012+) -- General Topics 45 05-15-2012 12:32 PM
Kinda make me worry! (Radiation related thing) EJ20 Off-Topic Lounge [WARNING: NO POLITICS] 32 05-09-2011 12:58 AM


All times are GMT -4. The time now is 12:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.