follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-20-2014, 08:32 PM   #1
carlitosway6891
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: white out project fr-s
Location: orlando
Posts: 131
Thanks: 80
Thanked 34 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
just got my OFT today...help please!

so i plug it to my car, i assume it has the latest update on it, i reflash to corresponding mods....i then notice my A/C doesnt work anymore....open the hood, compressor isnt kicking on....i decided to try flashing back factory rom to see if thats what was the problem and a/c worked fine after that....anyone else have this happen to them?? so i get home and im trying to find what file version my OFT has....i dont see anywhere that says version 1.5 or anything like that....i have the software on my laptop...can anyone help guide me?

i feel horrible cause from what i read about it, it seems so simple to use yet im having these issues, or lack of knowledge on how to use it
carlitosway6891 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 08:34 PM   #2
Mike86
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Drives: Scion frs
Location: Montreal
Posts: 105
Thanks: 253
Thanked 13 Times in 13 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thats weird i never had any issues with that! Go on the open flash site there is a video diy from shiv on how to flash your car!
Hope it helps
Mike86 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 08:39 PM   #3
carlitosway6891
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: white out project fr-s
Location: orlando
Posts: 131
Thanks: 80
Thanked 34 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
i did all that step by step and it reflashed my ecu perfectly fine but then thats when i noticed my A/C issue.....then i tried to figure out what version i have and i dont know how to, or what to look for

i see this when i open the software on my laptop
SW version 1.00
FW version 1.22

if this helps
carlitosway6891 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 08:55 PM   #4
Shiv@Openflash
Senior Member
 
Shiv@Openflash's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: 2013 FRS
Location: SF, CA
Posts: 2,629
Thanks: 1,055
Thanked 5,469 Times in 1,494 Posts
Mentioned: 605 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
I have not ever heard anything like this. Nor can I see how it is even possible. Just to confirm, you can checked for codes and nothing?
Shiv@Openflash is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 09:00 PM   #5
carlitosway6891
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: white out project fr-s
Location: orlando
Posts: 131
Thanks: 80
Thanked 34 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
i didnt think it was possible just from reflashing the computer either....i looked under the hood to make sure nothing weird was going on, i peaked through the bumper to see if my condensor took a hit while i was driving but nothing...thats when i decided to reflash back to factory rom and sure enough when i started my car, the a/c clutch kicked on...maybe something coincidence idk but i wanted to ask anyways...i havnt put the OFT back in my car since mainly because im trying to figure out what map version i have on my car

no codes at the time either
carlitosway6891 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 09:22 PM   #6
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by carlitosway6891 View Post
i didnt think it was possible just from reflashing the computer either....i looked under the hood to make sure nothing weird was going on, i peaked through the bumper to see if my condensor took a hit while i was driving but nothing...thats when i decided to reflash back to factory rom and sure enough when i started my car, the a/c clutch kicked on...maybe something coincidence idk but i wanted to ask anyways...i havnt put the OFT back in my car since mainly because im trying to figure out what map version i have on my car

no codes at the time either

Plug in OFT select the INFO button should display ROM type of your car.

I wonder if somehow you have flashed an incorrect map although the OFT should stop you doing that. or something weird like a Auto ROM when you have a manual

might be worth

1.Flashing back to stock ROM (which I think you have.)
2. Erase OFT using Open flash manager software
3. Read your stock ROM again.
4. use OFT INFO button to confirm ROM type
5. download correct ROM files types from www.openflashtablet.com
6. Load up OFT with .bin ROM tunes required
7. Flash ROM
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 09:28 PM   #7
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by carlitosway6891 View Post
i didnt think it was possible just from reflashing the computer either....i looked under the hood to make sure nothing weird was going on, i peaked through the bumper to see if my condensor took a hit while i was driving but nothing...thats when i decided to reflash back to factory rom and sure enough when i started my car, the a/c clutch kicked on...maybe something coincidence idk but i wanted to ask anyways...i havnt put the OFT back in my car since mainly because im trying to figure out what map version i have on my car

no codes at the time either
noticed in "garage" you have "scanguage" make sure its removed when flashing or using OFT as the use same CAN buss ID I think.
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 09:58 PM   #8
carlitosway6891
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: white out project fr-s
Location: orlando
Posts: 131
Thanks: 80
Thanked 34 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
seems i have the hang of it now...i did download Shivs latest maps to my computer and found a way to upload it to the OFT. i basically stumbled on how to do it...i guess my mistake was me looking for a file on the OFT itself that said 1.55 or something like that, but apparently thats not how it works...and the files that were in the OFT, i was not able to read the first time around, only able to delete. so i deleted all the files that were there minus the original map cause you cant delete that, and uploaded from the 1.55 folder the files i wanted which were stage 2 uel and stage 2 uel e85....they wrote to the OFT, i went to my car, flashed to the map i wanted and it seems to have worked....

as for the A/C compressor issue i had earlier...im going to keep an eye on that tomorrow. it definitely was weird, i know FOR SURE i had the A/C button on and when i looked under the hood, a/c clutch was not turning....and this was after driving for about 10 minutes. i got my fingers crossed!!

as for the scangauge....it has since been retired =) i dont have an OBD splitter so the OFT is the only thing im using =)
carlitosway6891 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 10:00 PM   #9
Shiv@Openflash
Senior Member
 
Shiv@Openflash's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: 2013 FRS
Location: SF, CA
Posts: 2,629
Thanks: 1,055
Thanked 5,469 Times in 1,494 Posts
Mentioned: 605 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
It's virtually impossible to load an incompatible map with the OFT since it only allows you to upload a ROM with the same calibration ID as your original ROM. If you used the auto-generating map feature (no laptop), you are running the most current v1.55 maps.

Still can't see the tune causing an issue with the AC. I'm betting on coincidence as the ECU has nothing to do with the HVAC system electronics.
Shiv@Openflash is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Shiv@Openflash For This Useful Post:
carlitosway6891 (02-20-2014)
Old 02-20-2014, 10:05 PM   #10
carlitosway6891
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: white out project fr-s
Location: orlando
Posts: 131
Thanks: 80
Thanked 34 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
i have always had bad luck with things...they say if it wasnt for bad luck, i'd have no luck at all....lol well ill be uploading some logs soon then to see how things are going...thanks everyone for the quick response!
carlitosway6891 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
T.O.R.C today DAMotorsports Southern California 2 05-04-2013 01:02 PM
TODAY, TODAY, I GET IT TODAY!!!! :D Trashed675 Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 54 02-14-2013 01:16 AM
Got My FR-S TODAY!! DatDudeLoso Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 7 06-18-2012 03:09 PM
Got my new FR-S today. Boosted2.0 Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 51 06-03-2012 10:35 PM
Sat in a FRS today!! Ladnerd Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 12 04-30-2012 01:48 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.