follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Engine, Exhaust, Transmission

Engine, Exhaust, Transmission Discuss the FR-S | 86 | BRZ engine, exhaust and drivetrain.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-13-2021, 06:36 PM   #1
jeepmor
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Drives: 84 CJ7, 08 Duramax, 2014 FRS
Location: Oregon
Posts: 360
Thanks: 240
Thanked 82 Times in 66 Posts
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
MT issues when stopped

Sometimes I really struggle to get back into first after stopped and in neutral with the clutch out. Curious if my trans is dying or maybe I have some bushing issues.

Didnít really start until I put the SC in. This is why I ask about bushings as I can really feel the flex difference. 95k miles on the car for reference. New clutch in past 5k miles.
jeepmor is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2021, 06:52 PM   #2
Howaitoguru
Senior Member
 
Howaitoguru's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Drives: 2016 Subaru BRZ
Location: GA
Posts: 262
Thanks: 113
Thanked 88 Times in 48 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by jeepmor View Post
Sometimes I really struggle to get back into first after stopped and in neutral with the clutch out. Curious if my trans is dying or maybe I have some bushing issues.

Didnít really start until I put the SC in. This is why I ask about bushings as I can really feel the flex difference. 95k miles on the car for reference. New clutch in past 5k miles.

Mine does the same itís NA but sometimes in stop and go traffic I gotta almost force it in first. Or put it in 2nd then 1st. I think our cheap shitty cars just have shitty gear boxes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Howaitoguru is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2021, 08:09 PM   #3
jeepmor
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Drives: 84 CJ7, 08 Duramax, 2014 FRS
Location: Oregon
Posts: 360
Thanks: 240
Thanked 82 Times in 66 Posts
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Howaitoguru View Post
Mine does the same it’s NA but sometimes in stop and go traffic I gotta almost force it in first. Or put it in 2nd then 1st. I think our cheap shitty cars just have shitty gear boxes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I'm curious about replacements, like to know if the new 2nd gen gearbox will fit. May not be able to wait though. Car's in shop for rear bushings and motor mounts to help with all the drivetrain movement causing wheel hop. We'll see if it helps. Shop stated they don't see any issues in regards to any shift related bushings causing the issue.

Looking at alternatives. Any recommendations from the community? I see stage 1,2,3 stock MTs on Ebay with Cusco 1,2 gears and carbon fiber syncros in 1,2, but not much more. And I don't see a good explanation to differentiate the stages in the description. Stage 3 is 2x the Stage 2 price, but the descriptions match.


Do the later model 16-21 models use the same trans. Another issue leaving me a lot of homework to do. Any cliff notes appreciated.
jeepmor is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2021, 08:18 PM   #4
Howaitoguru
Senior Member
 
Howaitoguru's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Drives: 2016 Subaru BRZ
Location: GA
Posts: 262
Thanks: 113
Thanked 88 Times in 48 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by jeepmor View Post
I'm curious about replacements, like to know if the new 2nd gen gearbox will fit. May not be able to wait though. Car's in shop for rear bushings and motor mounts to help with all the drivetrain movement causing wheel hop. We'll see if it helps. Shop stated they don't see any issues in regards to any shift related bushings causing the issue.

Looking at alternatives. Any recommendations from the community? I see stage 1,2,3 stock MTs on Ebay with Cusco 1,2 gears and carbon fiber syncros in 1,2, but not much more. And I don't see a good explanation to differentiate the stages in the description. Stage 3 is 2x the Stage 2 price, but the descriptions match.


Do the later model 16-21 models use the same trans. Another issue leaving me a lot of homework to do. Any cliff notes appreciated.

Not sure if the newer models do but I would assume because for the most part all they did was change intake manifold interior and exterior. Something that did improve my shifting though I got some shift springs from mtec and a shift bushing it made everything more clicky and smoother but still occasionally shifting into 1st I gotta either force it or go from 2nd to 3rd. Iím sure someone else will be able to give info on an aftermarket solution though besides what I said.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Howaitoguru is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2021, 09:32 PM   #5
blsfrs
Senior Member
 
blsfrs's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Drives: 2013 frs base
Location: central Virginia
Posts: 360
Thanks: 313
Thanked 181 Times in 111 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Does it grind when you try to put it in reverse? If so, it's more of a clutch problem than transmission.
blsfrs is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2021, 10:10 PM   #6
soundman98
idealized boredom
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 Ranger, '18 Tacoma 4Dr LB
Location: chicago-ish
Posts: 8,969
Thanks: 26,728
Thanked 10,614 Times in 5,323 Posts
Mentioned: 84 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
whenever it doesn't go into 1st at a stop, i just drop it to 2nd and go back to 1st before clutch-out. usually moves the synchro's enough to get to 1st.
__________________
"The time you enjoy wasting is not wasted time"
soundman98 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to soundman98 For This Useful Post:
NoHaveMSG (09-14-2021), norcalpb (09-14-2021)
Old 09-13-2021, 11:23 PM   #7
Turdinator
SeŮor Member
 
Turdinator's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Drives: 86 GT/'74 TA22 Celica/Kangaroo
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,658
Thanks: 1,077
Thanked 739 Times in 467 Posts
Mentioned: 13 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by jeepmor View Post
...New clutch in past 5k miles...
Was it an ACT clutch? Have you played with the clutch pedal height?

Very unlikely to be bushing related. Very likely to be clutch related.
__________________
1974 TA22 Celica
2013 86 GT
Turdinator is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Turdinator For This Useful Post:
NoHaveMSG (09-14-2021)
Old 09-14-2021, 07:22 AM   #8
StraightOuttaCanadaEh
Wes
 
Join Date: Feb 2017
Drives: Artisan Spirits '17 86
Location: Toronto
Posts: 2,661
Thanks: 1,082
Thanked 1,588 Times in 942 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Mentioned this in several threads but the problem gradually went away like this:

new tranny fluid > MTEC shifter springs > whiteline/perrin shifter insert/bushing combo > 1 piece aluminum driveshaft - this last one is what really did it.
__________________
Instagram: @gt86ws
StraightOuttaCanadaEh is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 11:43 AM   #9
PulsarBeeerz
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Drives: JRSC BRZ
Location: Dayton, OH
Posts: 761
Thanks: 560
Thanked 574 Times in 316 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Replace the shifter lever bushings at the transmission with Delrin Cosco or Torque Solutions ones. I have no issues entering 1st now and all gear shifts are like butter.

PulsarBeeerz is online now   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to PulsarBeeerz For This Useful Post:
jeepmor (09-14-2021), kevaughan (09-17-2021)
Old 09-14-2021, 12:49 PM   #10
WNDSRFR
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Drives: FR-S,GTI
Location: Cocoa, Florida
Posts: 856
Thanks: 171
Thanked 604 Times in 294 Posts
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Howaitoguru View Post
Mine does the same itís NA but sometimes in stop and go traffic I gotta almost force it in first. Or put it in 2nd then 1st. I think our cheap shitty cars just have shitty gear boxes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I gotta chuckle every time someone bitches about the "shitty gear boxes" in our cars. I've owned a lot of cars in my time and this is by far one of the best gearboxes I've had the pleasure to shift.

Try shifting a VW or an older Porsche for that matter. See if you can guess what gear you're in. If you can get it in gear.
WNDSRFR is offline   Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to WNDSRFR For This Useful Post:
alphasaur (09-14-2021), DarkSunrise (09-14-2021), HKz (09-16-2021), jeepmor (09-14-2021), soundman98 (09-14-2021), Ultramaroon (09-15-2021), Yoshoobaroo (09-14-2021)
Old 09-14-2021, 01:30 PM   #11
NoHaveMSG
Senior Member
 
NoHaveMSG's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Drives: Crapcan
Location: Oregon
Posts: 7,685
Thanks: 11,918
Thanked 10,851 Times in 4,910 Posts
Mentioned: 60 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by soundman98 View Post
whenever it doesn't go into 1st at a stop, i just drop it to 2nd and go back to 1st before clutch-out. usually moves the synchro's enough to get to 1st.
This is what I do on a stubborn shift. Though if you have to do this every time even with transmission at operating temp, you may have an issue that needs addressing.

Quote:
Originally Posted by Turdinator View Post
Was it an ACT clutch? Have you played with the clutch pedal height?

Very unlikely to be bushing related. Very likely to be clutch related.
I agree, I would try pedal adjustment first.

Also, what transmission oil are you running?
__________________
"Experience is the hardest kind of teacher. It gives you the test first and the lesson afterward." -Oscar Wilde.
NoHaveMSG is online now   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 05:53 PM   #12
norcalpb
Senior Member
 
norcalpb's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Drives: '13 DGM BRZ Limted
Location: SF Bay Area
Posts: 1,924
Thanks: 871
Thanked 633 Times in 446 Posts
Mentioned: 13 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Yeah going into first is brutal sometimes. But my car has been doing that since day 1 brand new and I’ve since put 162k miles on the original transmission. I notice that sometimes if I put constant pressure on the shifter it will slide right into first. These issues are only normal when the transmission is cold though.

Also a weird thing with my transmission is that on cold starts the transmission will not go into reverse. I usually put it into 1st, drive a couple inches forward, and then bam somehow reverse is unlocked. Also putting it into 2nd sometimes unlocks reverse. Just some of the things I’ve learned to live with…
norcalpb is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 06:43 PM   #13
jeepmor
Senior Member
 
Join Date: Apr 2014
Drives: 84 CJ7, 08 Duramax, 2014 FRS
Location: Oregon
Posts: 360
Thanks: 240
Thanked 82 Times in 66 Posts
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
for update, I'm losing easy shifting in first, second and reverse at a stop. Clutch lifted and idling in neutral. It really came on after the SC install, so I suspect bushings, it was nominally good before that.

I suspected it coming on quickly was due to bushings, I'll get some more bushing work before I replace the trans.

I just had Torque Solution motor mounts, KDT922, KDT925 and KDT923 bushing kits installed. Needed them for SC upgrade, movement was off the charts and I had a lot of wheel bucking/hop. Gone now, feels really good. Shift issue persists, but I didn't expect that to be resolved as I was after another issue that I figure caused this one to begin with.

Back to the parts boards, thanks for the guidance and experience on these matters.
jeepmor is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 08:32 PM   #14
radroach
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: 13 BRZ
Location: usa
Posts: 2,118
Thanks: 1,027
Thanked 853 Times in 519 Posts
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
@jeepmor glad you got your bushings set in.

You probably need to do a clutch engagement adjustment. After I did my bushings job at 130k miles, I did a minimal clutch adjustment, maybe a half turn and had much better time getting into gears.
radroach is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Key Fob stopped working SmartedPanda Electronics | Audio | NAV | Infotainment 2 05-06-2017 01:40 PM
drl stopped working! help. blkmamba Issues | Warranty | Recalls / TSB 10 09-29-2016 06:52 PM
Foglights Stopped Working? 636 Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 34 01-11-2015 05:34 AM
clunking when turning when stopped nickmerronesucks Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 6 08-24-2014 09:36 AM
AT BRZ - stopped rev matching... ray7792 BRZ First-Gen (2012+) -- General Topics 2 10-31-2013 07:24 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.