follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > 1st Gens: Scion FR-S / Toyota 86 / Subaru BRZ > Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum

Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum The place to start for the Scion FR-S / Toyota 86 | GT86


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-23-2021, 12:36 AM   #1
carlosgtz0902
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Drives: 2014 Scion FRS / MT
Location: TX
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
First Post - Big Issue

I think I am posting in the right place... I'll get to the point. Bought a 2014 Scion FRS with a bad engine. I knew going in that the engine had some pretty bad knock, I've attached a video link. I figure it's a bent rod or some other damaged internals, but wanted to know if any of you guys have had the same experience. For reference, the guy told me he was going 90-100 mph, came off the highway and heard the knocking. I checked the oil when I got back and it was basically black, metal shavings, as expected. Maybe a damaged piston and a bent rod? Noise sounds from the bottom left area. Thanks in advance.

carlosgtz0902 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to carlosgtz0902 For This Useful Post:
humfrz (06-23-2021)
Old 06-23-2021, 12:56 AM   #2
Ultramaroon
not slacking
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 28,829
Thanks: 46,377
Thanked 31,670 Times in 16,694 Posts
Mentioned: 1039 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Wow! Nope. You're the first.


You're welcome.
__________________
Ultramaroon is online now   Reply With Quote
Old 06-23-2021, 01:03 AM   #3
carlosgtz0902
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Drives: 2014 Scion FRS / MT
Location: TX
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ultramaroon View Post
Wow! Nope. You're the first.


You're welcome.
So helpful, thanks.
carlosgtz0902 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2021, 01:06 AM   #4
suppjc
Member
 
Join Date: Sep 2020
Drives: 2015 Scion FR-S Firestorm
Location: Alberta
Posts: 47
Thanks: 44
Thanked 32 Times in 15 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
The rod bearings seem to be the common culprit, but of course it should be disassembled to be sure. Hope you will find a solution and enjoy the car.
suppjc is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2021, 01:09 AM   #5
carlosgtz0902
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Drives: 2014 Scion FRS / MT
Location: TX
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by suppjc View Post
The rod bearings seem to be the common culprit, but of course it should be disassembled to be sure. Hope you will find a solution and enjoy the car.
Thanks, I'll be opening it up soon to check, just wanted to get an idea going in. I appreciate it.
carlosgtz0902 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2021, 01:57 AM   #6
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 28,765
Thanks: 26,794
Thanked 29,556 Times in 15,590 Posts
Mentioned: 679 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by carlosgtz0902 View Post
I think I am posting in the right place... I'll get to the point. Bought a 2014 Scion FRS with a bad engine. I knew going in that the engine had some pretty bad knock, I've attached a video link. I figure it's a bent rod or some other damaged internals, but wanted to know if any of you guys have had the same experience. For reference, the guy told me he was going 90-100 mph, came off the highway and heard the knocking. I checked the oil when I got back and it was basically black, metal shavings, as expected. Maybe a damaged piston and a bent rod? Noise sounds from the bottom left area. Thanks in advance.
Yep, you bought a car with a bad engine fer sure -

Several things could have come unglued. As said, you won't know till you take it apart - even then, you may not be sure -

Most likely the engine spun a rod bearing.

I reckon you can either rebuild the engine or install a rebuilt engine. It's expensive either way -

I'll ol @Ultramaroon for you, for his wise crack. In his defense, he is getting up in years and his "mood swings" seem to be getting more frequent -
humfrz is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to humfrz For This Useful Post:
spike021 (06-23-2021), Spuds (06-25-2021), Ultramaroon (06-23-2021)
Old 06-23-2021, 02:10 AM   #7
carlosgtz0902
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Drives: 2014 Scion FRS / MT
Location: TX
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by humfrz View Post
Yep, you bought a car with a bad engine fer sure -

Several things could have come unglued. As said, you won't know till you take it apart - even then, you may not be sure -

Most likely the engine spun a rod bearing.

I reckon you can either rebuild the engine or install a rebuilt engine. It's expensive either way -

I'll ol @Ultramaroon for you, for his wise crack. In his defense, he is getting up in years and his "mood swings" seem to be getting more frequent -
Thanks lad, I appreciate it.
carlosgtz0902 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2021, 06:07 AM   #8
Tcoat
No I don't race or speed
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 66,916
Thanks: 59,253
Thanked 101,736 Times in 44,080 Posts
Mentioned: 2418 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Ultramaroon View Post
Wow! Nope. You're the first.


You're welcome.
In all fairness he does have a 14 not an early 13. Although the 14s do have a handful of reported failures and he may not be the "first" he is in a pretty exclusive club.
There are three possibilities and one probability (my personal guess) with a post 13 car.

Somebody opened up the engine for some reason and screwed up the sealant a'la the 2013 failures. This would be easy to identify if the pan is dropped and there are bits of sealant in the pickup screen.

The car was low on oil and the previous owner took one to many curves while doing "90 to 100MPH" on the highway. Spun bearing (probably #4)

The car had the wrong oil, a bad tune or some other modification. Least likely since in the picture it appears bone stock now but who knows what was done to it. Oh and that engine bay is a mess. My FRS wasn't pretty bad but was better than that even after 6 Canadian winters.

And where I will place my bets
Money shift and slightly bent a rod, broke a spring or blew out a valve. Hard to tell in an 8 second video but that doesn't sound like a spun bearing to me. Loads of tick but no real grind or rattle.

As said it will need to be opened up and looked at but may not be totally destroyed.

__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to Tcoat For This Useful Post:
humfrz (06-23-2021), Spuds (06-25-2021), suppjc (06-23-2021)
Old 06-23-2021, 07:18 AM   #9
Ashikabi
Senior Member
 
Ashikabi's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Drives: 2013 FR-S
Location: Northwest Iowa
Posts: 7,322
Thanks: 454
Thanked 4,513 Times in 2,931 Posts
Mentioned: 59 Post(s)
Tagged: 5 Thread(s)
Rebuild or drop in a used motor. Or swap it but you're looking at big money for that

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Ashikabi is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Ashikabi For This Useful Post:
ZionsWrath (06-23-2021)
Old 06-23-2021, 10:38 AM   #10
ZionsWrath
Thanks
 
ZionsWrath's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Drives: BRZ
Location: NY
Posts: 4,148
Thanks: 5,977
Thanked 3,087 Times in 1,492 Posts
Mentioned: 38 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
I had a 13 and knocking (not that bad) and sold it rather than fix it


Good luck but you are probably looking at putting in a new (or used) engine.


Hope you didn't pay too much
__________________
ZionsWrath is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2021, 02:09 PM   #11
carlosgtz0902
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Drives: 2014 Scion FRS / MT
Location: TX
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tcoat View Post
In all fairness he does have a 14 not an early 13. Although the 14s do have a handful of reported failures and he may not be the "first" he is in a pretty exclusive club.
There are three possibilities and one probability (my personal guess) with a post 13 car.

Somebody opened up the engine for some reason and screwed up the sealant a'la the 2013 failures. This would be easy to identify if the pan is dropped and there are bits of sealant in the pickup screen.

The car was low on oil and the previous owner took one to many curves while doing "90 to 100MPH" on the highway. Spun bearing (probably #4)

The car had the wrong oil, a bad tune or some other modification. Least likely since in the picture it appears bone stock now but who knows what was done to it. Oh and that engine bay is a mess. My FRS wasn't pretty bad but was better than that even after 6 Canadian winters.

And where I will place my bets
Money shift and slightly bent a rod, broke a spring or blew out a valve. Hard to tell in an 8 second video but that doesn't sound like a spun bearing to me. Loads of tick but no real grind or rattle.

As said it will need to be opened up and looked at but may not be totally destroyed.

I appreciate it. Will be opening up on the weekend, but I think I'm leaning towards a bent road and other damage as well. At least I got it for cheap, so I'm chilling.
carlosgtz0902 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to carlosgtz0902 For This Useful Post:
Tcoat (06-24-2021)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue With Inlet Camshaft Timing Distributor (reference from Reddit post) MJones_RB Issues | Warranty | Recalls / TSB 9 08-22-2019 04:00 PM
Automatic Transmission issue- dealer is not recognizing the issue, please help! Arrex Issues | Warranty | Recalls / TSB 36 06-03-2019 04:15 AM
Not your typical 1st and 2nd gear issue post jesslax32 Issues | Warranty | Recalls / TSB 12 05-19-2018 06:38 PM
Paid $800+ for wheel speed sensor issue, but the issue came back. What should I do? darkbluemn Wheels | Tires | Spacers | Hub -- Sponsored by The Tire Rack 4 02-05-2018 08:49 PM
alright my tenth post so i can officaly post in the marketplace destiny86 Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 4 02-04-2016 12:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.