follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
86WORX
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Forced Induction

Forced Induction Turbo, Supercharger, Methanol, Nitrous


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-10-2018, 02:05 AM   #1
Donovan34
Member
 
Donovan34's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Drives: 2014 Turbo Monogram Frs
Location: Austin, Texas
Posts: 27
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Automatic turbo frs 2nd gear problems.

Hey guys Iíve been have a reoccurring issue. When Iím on WOT going from 1st to 2nd, there seems to be a lag between it. Like it takes a second or two to actually switch. It happens almost every time and only seems to be going from first to 2nd gear. Iím pushing about 10 psi. Any thoughts?
Donovan34 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2018, 01:33 AM   #2
Decimus
BAE
 
Decimus's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Drives: Asphalt FRS
Location: SGV
Posts: 578
Thanks: 145
Thanked 94 Times in 74 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Donovan34 View Post
Hey guys Iíve been have a reoccurring issue. When Iím on WOT going from 1st to 2nd, there seems to be a lag between it. Like it takes a second or two to actually switch. It happens almost every time and only seems to be going from first to 2nd gear. Iím pushing about 10 psi. Any thoughts?
Check your ATF to see if its low. When mine was slightly low, gear changes took a lot longer and the shifts were very hard. I also had a boosted auto brz on 10psi greddy kit.
Decimus is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2018, 01:21 AM   #3
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Atf = automatic transmission fluid?
Savoelh is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 12:45 PM   #4
tyler_win_photo
Senior Member
 
tyler_win_photo's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: 2014 Scion FRS (Asphalt)
Location: Redmond, WA
Posts: 549
Thanks: 36
Thanked 170 Times in 140 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Savoelh View Post
Atf = automatic transmission fluid?
Yes
__________________
tyler_win_photo is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 09:55 PM   #5
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I have been having this same issue. I thought the tranny was just responding slow but I will check the fluid levels and let you guys know as soon as I find out.
Savoelh is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 02:28 AM   #6
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
So I took a gander at the fluid levels of the transmission and they are good. I will be taking the car into a transmission shop in the future to find out some way to improve transmission response time.

Hopefully it will be an easy mod / fix. Ive always known the AT to be very slow in this car so I doubted it was anything to do with the fluid but it was a good thought.
Savoelh is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2018, 11:28 PM   #7
tyler_win_photo
Senior Member
 
tyler_win_photo's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: 2014 Scion FRS (Asphalt)
Location: Redmond, WA
Posts: 549
Thanks: 36
Thanked 170 Times in 140 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Does it happen only on full throttle or even with light throttle?
__________________
tyler_win_photo is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 01:09 AM   #8
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by tyler_win_photo View Post
Does it happen only on full throttle or even with light throttle?
For me it is only under full throttle.
Savoelh is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 12:46 PM   #9
tyler_win_photo
Senior Member
 
tyler_win_photo's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: 2014 Scion FRS (Asphalt)
Location: Redmond, WA
Posts: 549
Thanks: 36
Thanked 170 Times in 140 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Savoelh View Post
For me it is only under full throttle.
Could try asking dealership to reset transmission ecu.
__________________
tyler_win_photo is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 01:40 PM   #10
Trust86
Senior Member
 
Join Date: Sep 2015
Drives: 2016 Halo FRS
Location: US
Posts: 414
Thanks: 290
Thanked 161 Times in 106 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Does the atf smell burnt?
Trust86 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2018, 12:34 AM   #11
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Trust86 View Post
Does the atf smell burnt?
I don't remember the smell tbh.

I do think it that it might have something to do with the tune though. The car only has 12k miles on it.

Sent from my LM-V350 using Tapatalk
Savoelh is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Savoelh For This Useful Post:
Trust86 (08-10-2018)
Old 08-10-2018, 03:32 PM   #12
snowdog
Member
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 Scion FRS
Location: SLC, UT
Posts: 41
Thanks: 12
Thanked 16 Times in 9 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Are you in "sport mode"? I have found that in "sport mode" my car will hit the rev-limiter and cut power before it shifts to 2nd. Not sure if this is what you are experiencing.
snowdog is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2018, 04:28 PM   #13
Irace86.2.0
K Swap Everything
 
Irace86.2.0's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Drives: Q5 + BRZ + M796
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 5,864
Thanks: 4,286
Thanked 4,522 Times in 2,530 Posts
Mentioned: 42 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Can you provide a datalog of the occurrence during a pull or something?

Edit: I just want to confirm it is transmission and not engine. FWIW, auto transmissions can be tuned. APR for German cars does it all the time.
__________________

Last edited by Irace86.2.0; 08-10-2018 at 04:44 PM.
Irace86.2.0 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2018, 10:51 PM   #14
Savoelh
Member
 
Savoelh's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Drives: Scion FRS
Location: 80922
Posts: 19
Thanks: 9
Thanked 5 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by snowdog View Post
Are you in "sport mode"? I have found that in "sport mode" my car will hit the rev-limiter and cut power before it shifts to 2nd. Not sure if this is what you are experiencing.
Hmmm yes actually. I am usually in sport mode with manual mode on as well. I'm gonna have to test this the next time I get into the car. Really sounds like this could be it.

Quote:
Originally Posted by Irace86.2.0 View Post
Can you provide a datalog of the occurrence during a pull or something?

Edit: I just want to confirm it is transmission and not engine. FWIW, auto transmissions can be tuned. APR for German cars does it all the time.
The car is tuned with EcuTech so I [I]can[I] get a data log but I dont have cables right now so I cant. But soon hopefully

Also at one point I was thinking that it was from the engine (maybe a miss fire under load) but I've moved away from that thought after paying closer attention.
Savoelh is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
*Automatic* Second Gear Issue!! Donovan34 Engine, Exhaust, Transmission 11 08-25-2017 11:40 AM
MT:Problems with engine rattling in 2nd gear. awhatzable Issues | Warranty | Recalls / TSB 14 10-18-2015 12:07 PM
ECUTEK for automatic FRS problems alex6219 Software Tuning 3 06-03-2015 04:49 AM
Manual gear shift in Automatic 86 djmm Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 21 07-30-2014 08:08 PM
1st gear problems? Robert95g Engine, Exhaust, Transmission 11 12-15-2013 11:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.