follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Subaru BRZ > Subaru BRZ General Forum

Subaru BRZ General Forum All discussions about the Subaru BRZ coupe


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-27-2019, 03:52 PM   #1
enderw88
Member
 
Join Date: Jun 2019
Drives: 2015 BRZ WR Blue Series.Blue
Location: Tucson, AZ
Posts: 34
Thanks: 16
Thanked 15 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
BRZ Series Blue starting is flaky

I am having a hard time searching for information on this question. It is difficult to describe without words that throw up 10000 unrelated threads.


2015 BRZ Series Blue, no known mods. I have had the car for about a month.


About 1 time in 10 the car engine won't crank. The instruments cycle and it appears everything else has come up normal. Once this happens, it can take several attempts turning off and back on to get the engine to start. I am careful to make sure the clutch is fully depressed and the green key symbol is showing before I hit the button. I have tried to figure out whether it is depending on brakes being depressed or the shifter being in gear or neutral but I can't find any common factor. It seems like a crap shoot to get it started once this has happened. I don't even know where to start trouble shooting. My first thought was a flaky clutch interlock switch. Any other ideas?
__________________
2015 BRZ Series.Blue
2006 Moto Guzzi V11 Sport Laverda
1976 Yamaha RD400 TZ
enderw88 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2019, 04:45 PM   #2
maslin
Benz Tech
 
Join Date: Dec 2018
Drives: 2017 BRZ Premium
Location: Oregon
Posts: 582
Thanks: 363
Thanked 558 Times in 307 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
The easiest thing is to check power to the starter when the issue occurs. I’d start there absent any real diagnostic equipment. Do you get any click or anything?

The big wire has power all the time. The little wire gets power when you crank. Power at the little wire and no crank= bad starter.

Search no crank no start, include FRS and BRZ.
maslin is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to maslin For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019), Ultramaroon (07-27-2019), ~el~jefe~ (08-03-2019)
Old 07-27-2019, 05:12 PM   #3
soundman98
Boost is Whack. N/A4LYFE
 
soundman98's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: '14 brz limited
Location: chicagolandia
Posts: 4,173
Thanks: 9,809
Thanked 4,077 Times in 2,185 Posts
Mentioned: 37 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
have you tried replacing your key fob battery?

it's the easiest of any of the possible solutions to do, so i usually start there with no-start issues.
__________________
my '14 brz limited "the return to normal" (or is it?)
led mods-10%(planning/designing/sitting on hands)audio mods-99%(done is never done)

hidplanet build log
soundman98 is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to soundman98 For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019), extrashaky (07-27-2019), ~el~jefe~ (08-03-2019)
Old 07-27-2019, 06:05 PM   #4
Mr.ac
[insert cool phrase here]
 
Mr.ac's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Drives: BRZ Premium
Location: Central Coast CA
Posts: 2,259
Thanks: 652
Thanked 1,424 Times in 866 Posts
Mentioned: 29 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Well since it is a '15 it could be the early signs of a dying battery.
Second guess, maybe there is some corrosion on the contact terminals.
__________________
New daily driver - Subaru BRZ Premium
Weekend fun/track car - '91 MR2 Turbo Gen3
Old daily driver - '88 MR2 Supercharged
Mr.ac is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Mr.ac For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019), why? (07-27-2019)
Old 07-27-2019, 06:15 PM   #5
computeruser
Member
 
Join Date: Apr 2015
Drives: 2015 BRZ
Location: East Lansing MI
Posts: 73
Thanks: 15
Thanked 52 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
The 2015 batteries are known to be rubbish, so that’s probably somewhere to consider starting...
computeruser is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to computeruser For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019)
Old 07-27-2019, 06:29 PM   #6
enderw88
Member
 
Join Date: Jun 2019
Drives: 2015 BRZ WR Blue Series.Blue
Location: Tucson, AZ
Posts: 34
Thanks: 16
Thanked 15 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by soundman98 View Post
have you tried replacing your key fob battery?

Yep. Did that the day I got it. One of them didn't work at all so replaced them both.


Quote:
Originally Posted by Mr.ac View Post
Well since it is a '15 it could be the early signs of a dying battery.
Second guess, maybe there is some corrosion on the contact terminals.
Quote:
Originally Posted by computeruser View Post
The 2015 batteries are known to be rubbish, so thatís probably somewhere to consider starting...

This is a good idea, Tucson destroys car batteries.


Quote:
Originally Posted by maslin View Post
The easiest thing is to check power to the starter when the issue occurs. Iíd start there absent any real diagnostic equipment. Do you get any click or anything?

The big wire has power all the time. The little wire gets power when you crank. Power at the little wire and no crank= bad starter.

Search no crank no start, include FRS and BRZ.

I don't hear a solenoid picking up when this is happening. I need to pack a VOM or come up with some way to troubleshoot this.


I will start with the battery terminals.
__________________
2015 BRZ Series.Blue
2006 Moto Guzzi V11 Sport Laverda
1976 Yamaha RD400 TZ
enderw88 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2019, 06:51 PM   #7
why?
Only happy when it rains.
 
why?'s Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Drives: series.blue
Location: Harnett county NC
Posts: 1,863
Thanks: 4,995
Thanked 1,085 Times in 673 Posts
Mentioned: 24 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
First thing I would do is make sure nothing is blocking the clutch contact. Too much carpets, etc can block that and make it not start. i've had that happen.

Second thing is car battery or starter is dying.
why? is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to why? For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019)
Old 07-27-2019, 07:48 PM   #8
extrashaky
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Drives: 2014 BRZ Limited
Location: USA
Posts: 3,977
Thanks: 1,079
Thanked 5,512 Times in 2,222 Posts
Mentioned: 55 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Wasn't there a thread where the guy did that silly clutch adjustment and ended up with the same symptoms?

If it has the original Painasonic battery, it's probably time anyway. Those aren't that great brand new.
extrashaky is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to extrashaky For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019)
Old 07-27-2019, 09:47 PM   #9
Ultramaroon
tractions durs
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,793
Thanks: 37,152
Thanked 24,928 Times in 13,612 Posts
Mentioned: 918 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by enderw88 View Post
I don't hear a solenoid picking up when this is happening. I need to pack a VOM or come up with some way to troubleshoot this.

I will start with the battery terminals.
+1 for @maslin's advice.

It's not the key fob battery. Otherwise, valet keys would be useless.

You can start with the battery but if it works after several attempts then that's not it. Your intuition about its likelihood of being an intermittent connection is good.

It's also good that you recognize not hearing the bigger sounds that you might expect to hear. First completely rule out the starter, and this includes looking for signal on the little connector. Only if it's not there should we start looking for stuff upstream. There's a relay to check if you don't see power at the smaller connector when the key is turned.
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Ultramaroon For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019), maslin (07-29-2019)
Old 07-27-2019, 10:46 PM   #10
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2020 Hakone
Location: London, Ont
Posts: 60,241
Thanks: 53,135
Thanked 87,017 Times in 38,726 Posts
Mentioned: 2199 Post(s)
Tagged: 50 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by why? View Post
First thing I would do is make sure nothing is blocking the clutch contact. Too much carpets, etc can block that and make it not start. i've had that happen.

Second thing is car battery or starter is dying.
This is where I would start. The battery wiring is static so several attempts should not change the results. The clutch switch could be faulty, blocked or messed with so you need to have exactly the right pressure on it for it to work.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Tcoat For This Useful Post:
enderw88 (07-27-2019), why? (07-28-2019)
Old 07-29-2019, 01:27 PM   #11
MJones_RB
Senior Member
 
MJones_RB's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Drives: Scion FR-S Series 10 #2462
Location: Redondo Beach, CA
Posts: 657
Thanks: 2,155
Thanked 371 Times in 215 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Sounds like a bad ground. Make sure your battery and/or starter are properly grounded. Good luck!
MJones_RB is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to MJones_RB For This Useful Post:
enderw88 (07-29-2019)
Old 07-29-2019, 08:49 PM   #12
enderw88
Member
 
Join Date: Jun 2019
Drives: 2015 BRZ WR Blue Series.Blue
Location: Tucson, AZ
Posts: 34
Thanks: 16
Thanked 15 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thanks for the suggestions.


The battery is not the OEM battery, but I couldn't find a date code on it. I pulled the terminals and cleaned them up, though there wasn't any visible buildup. Battery measured 12.6V, but I put it on my CTEK conditioner overnight. I will try to get to the starter terminals. I haven't yet gone under the dash to check the clutch switch.
__________________
2015 BRZ Series.Blue
2006 Moto Guzzi V11 Sport Laverda
1976 Yamaha RD400 TZ
enderw88 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2019, 02:45 PM   #13
mswbrz
Senior Member
 
mswbrz's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Drives: 2013 brz limited / galaxy blue
Location: Oakdale
Posts: 194
Thanks: 121
Thanked 60 Times in 39 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by enderw88 View Post
I am having a hard time searching for information on this question. It is difficult to describe without words that throw up 10000 unrelated threads.


2015 BRZ Series Blue, no known mods. I have had the car for about a month.


About 1 time in 10 the car engine won't crank. The instruments cycle and it appears everything else has come up normal. Once this happens, it can take several attempts turning off and back on to get the engine to start. I am careful to make sure the clutch is fully depressed and the green key symbol is showing before I hit the button. I have tried to figure out whether it is depending on brakes being depressed or the shifter being in gear or neutral but I can't find any common factor. It seems like a crap shoot to get it started once this has happened. I don't even know where to start trouble shooting. My first thought was a flaky clutch interlock switch. Any other ideas?


Is it doing something like this ??



Sent from my iPhone using Tapatalk
mswbrz is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2019, 01:17 PM   #14
FineVisionz
Member
 
Join Date: Aug 2018
Drives: Series.Blue
Location: Arizona
Posts: 44
Thanks: 3
Thanked 7 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Hello fellow Arizona Series Blue owner! Nice to see that there are some other Series Blue in Arizona!

When you push your clutch in does the green light on your dash stay solid green or does it flash?

If it flashes, then it's your clutch positioning sensor. There's two of them, one is for start up and the other one is for cruise control. They're both located right next to each other by the clutch pedal. The bottom one is for your cruise control and the top on is for start up.

I had this problem a few months ago and replaced mine and it fixed it.

I used this video to help determine what was wrong and how to fix it,
[ame]https://www.youtube.com/watch?v=uGfKbbShpaM[/ame]

If you have any other questions, feel free to ask!

Hope to catch you out at one of the Arizona86 meets!
https://www.facebook.com/groups/1422313724716286/
FineVisionz is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
starting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking for a set of Oem Series Blue Seats or hyper series blue Darth Want-To-Buy Requests 1 11-02-2018 12:28 AM
FS; 2016 Series Blue Interior Part Out! Hyper Blue Series sokol Interior Parts (Incl. Lighting) 47 08-05-2017 10:57 AM
Hyper Blue fender garnish on a Series Blue BRZ - with Pictures chamourian Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 20 05-13-2016 04:33 PM
2015 BRZ Series.Blue STI Turbo 5k miles Manual Fully Loaded + blue LED conversion bren5279 Cars for Sale/Trade 40 04-21-2015 10:32 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.