follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-10-2021, 01:36 PM   #1
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Unable to Read ROM

Hey guys, I just installed UEL Cat-less headers on my 2014 FR-S, so I'm trying to flash the OFT Stage 2+.


I bought the cable, downloaded ECUFlash (v.1.44.4870) and RomRaider; following all the instructions from this post and this post and even this post.


I downloaded all the new definitions, the new 32BITBASE file, confirmed that my computer is recognizing the Tactrix in Device Manager. I plugged my car battery into a charger to confirm that my battery was good for the tune. I'm trying to flash it ZA1JB01C because it's compatible with A01C.



And when I click `Read ROM` in ECUFlash, I get the following logged messages and an error


Code:
  reading vehicle info... [11:56:38.256] 

 CALID : ZA1JA01C
  [11:56:38.256] CVN : 4B60EEBD
 [11:56:38.256] VIN : XXXXXXXXXXXXXXXXXX

 [11:56:38.372] starting programming session...
 [11:56:38.372] turning off DTCs...
 [11:56:38.388] turning off unnecessary communications...
 [11:56:38.388] unlocking ECU...
 [11:56:38.388] Requesting Seed...
 [11:56:38.404] Sending Key...
 [11:56:38.404] entering bootloader...
 [11:56:38.404] interface close
 [11:56:38.410] interface close
My VIN does appear, I manually crossed it out on this post.


I've done everything from simultaneously turning on the Ignition and pressing 'Ok' on the window, to waiting 2 minutes before clicking 'Ok' after the window prompts me to turn on the ignition.


My car has never been tuned before so it's stock and I feel like I'm running outta things to try.



I'm fairly confident that it's not a hardware issue but who knows at this point.




Can anyone lend some advice? My head hurts from bashing it against the wall trying to figure this out.

Last edited by aseylys; 01-10-2021 at 01:36 PM. Reason: formating
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 01:56 PM   #2
T0rt0r0
Member
 
Join Date: Jun 2017
Drives: European gt86
Location: France
Posts: 92
Thanks: 36
Thanked 23 Times in 14 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Try waiting 15seconds between the message that says (iirc) ”turn ignition on” and the press on the ”ok button” that starts reading.

If i don’t do that i have the same problem as you
T0rt0r0 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 02:17 PM   #3
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by T0rt0r0 View Post
Try waiting 15seconds between the message that says (iirc) ”turn ignition on” and the press on the ”ok button” that starts reading.

If i don’t do that i have the same problem as you



I waited any amount of time from instantaneously clicking Ok, to waiting 15 seconds, to waiting 15 seconds after the 5 beeps, to waiting a couple of minutes.


All have the same results.
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 04:18 PM   #4
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
have you owned car since new ? if no may have been tuned with ecutek or brzedit


have you tried a read rom ??



check battery volts over 12 v


try bending pins in tactrix inwards , borh rowws towards centre line about 0.5 mm lot of early cars had loose obd conbectors, or try a short obd extension cable less than 1 meter


im thinking this conbwction is likely cause



make sure your srlecting brz as vehicle

Last edited by steve99; 01-10-2021 at 04:31 PM.
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 05:46 PM   #5
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I bought the car with roughly ~3k miles, and everything was stock (per the dealer).


The battery is brand new too, so it's reading 12.58V and just for good measure I've got it hooked up to the charger that's giving it 12V/6A.


BRZ is selected under the Car Select menu after every time I reopen ECUFlash.


I bent the pins inward for good measure, but I know my OBD port is good because before throwing on the Tactrix I had an OBDII BT thingy that worked great.


I even got another chord (1ft long) to try.


And at the end of all this tinkering, I'm still receiving the exact same error message in the log.


Hopefully we figure this out.
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 06:27 PM   #6
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by aseylys View Post
I bought the car with roughly ~3k miles, and everything was stock (per the dealer).


The battery is brand new too, so it's reading 12.58V and just for good measure I've got it hooked up to the charger that's giving it 12V/6A.


BRZ is selected under the Car Select menu after every time I reopen ECUFlash.


I bent the pins inward for good measure, but I know my OBD port is good because before throwing on the Tactrix I had an OBDII BT thingy that worked great.


I even got another chord (1ft long) to try.


And at the end of all this tinkering, I'm still receiving the exact same error message in the log.


Hopefully we figure this out.

can you try READ on a friends car ??
also try removing battery termial for few minutes reconnect then try read with tactrix before you start car

if you have a micro sd car less than 8 gb put the logcfg.txt in the root directory as per my tactrix post see if you get ant log data. if tactrix logs data ok then connection to ecu ok note dont have usb cable plugged in when logging it only logs in standalone mode.



if it logs but wont read ECU then it very likely locked by tune
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 08:14 PM   #7
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Unfortunately, I don't have a friend who owns a car that I could read.

I also tried unplugging the battery and waiting like 15 for the residual to die out and tried again to no avail.


But I did make a little headway because I was able to get it to log using the SD Card.


Here is the logcfg.txt I used and the log0001.csv (that I had to convert to .txt to upload) that it outputted . At least now I know that the thing is able to (at minimum) talk to the ECU.


But then I tried reading with ECUFlash, same errors and no connection possible.
Attached Files
File Type: txt logcfg.txt (1.7 KB, 153 views)
File Type: txt log0001.txt (408.4 KB, 158 views)
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 10:29 PM   #8
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by aseylys View Post
Unfortunately, I don't have a friend who owns a car that I could read.

I also tried unplugging the battery and waiting like 15 for the residual to die out and tried again to no avail.


But I did make a little headway because I was able to get it to log using the SD Card.


Here is the logcfg.txt I used and the log0001.csv (that I had to convert to .txt to upload) that it outputted . At least now I know that the thing is able to (at minimum) talk to the ECU.


But then I tried reading with ECUFlash, same errors and no connection possible.

OK im pretty sure ecu is locked by tune


If tactrix reads ecu log data connection is good.


but if its cannot get past the seed/key challenge then that indicated its been changed by another tune system


Unfortunatly i dont have a list of the CVN checksum verification number VS ecu calid as this would tell you if its non stock.


But im pretty certian you car is ecu locked.


do you know anyone with an ecutek cable kit if they do a query ECU and it says ecu has licience its ecutek.


you could also try pulling back on cruise stalk for a couple of seconds with engine running if tacometer jumps to 1000/2000/3000 or 4000 it ecutek tune
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2021, 11:25 PM   #9
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I pulled back on the cruise stalk and the Tach pegged itself at 1000.


I guess I'm ECU locked........crap.




Thanks Steve for the help mate.
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2021, 02:12 PM   #10
CincyJohn
Senior Member
 
Join Date: Aug 2020
Drives: 2022 MT Neptune GR86 Prem.
Location: Cincinnati, OHIO
Posts: 492
Thanks: 143
Thanked 315 Times in 199 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by aseylys View Post
I pulled back on the cruise stalk and the Tach pegged itself at 1000.


I guess I'm ECU locked........crap.




Thanks Steve for the help mate.
So you have a 2014 FRS that you have been driving since 3,000 miles and you are just now finding out is Ecutek tuned and the dealership either lied about it or didn't know and just said that it wasn't tuned? That's crazy...
CincyJohn is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2021, 05:55 PM   #11
steve99
Banned
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,998
Thanks: 1,035
Thanked 4,987 Times in 2,981 Posts
Mentioned: 598 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by aseylys View Post
I pulled back on the cruise stalk and the Tach pegged itself at 1000.


I guess I'm ECU locked........crap.




Thanks Steve for the help mate.

Well good in a way , you now know it has a $250 ecutek licience in ecu. if you buy a used ecutek cable kit maybe $200 you can tune with ecutek , can help wirh tunes
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2021, 08:05 PM   #12
aseylys
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Drives: 2014 FRS
Location: Maryland
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by CincyJohn View Post
So you have a 2014 FRS that you have been driving since 3,000 miles and you are just now finding out is Ecutek tuned and the dealership either lied about it or didn't know and just said that it wasn't tuned? That's crazy...

Tell me about it. It doesn't have any of the performance of a tune...I think the original person attempted a tune, then just decided to reflash the stock.
aseylys is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2021, 03:28 AM   #13
tomm.brz
Senior Member
 
Join Date: Jan 2017
Drives: brz 2017 hksv2
Location: italy
Posts: 2,207
Thanks: 502
Thanked 1,070 Times in 778 Posts
Mentioned: 65 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by aseylys View Post
Tell me about it. It doesn't have any of the performance of a tune...I think the original person attempted a tune, then just decided to reflash the stock.
you don t really know that, alrewady the fact you can switch maps with the cruise control means you have a tune with racerom enabled and not a stock tune

you need an ecutek kit and to log to know what s happening with your tune
otherwise you re just owning a car with a unknown ECU tune (up to you if you re cool with it)
tomm.brz is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
ecuflash, frs, romraider, tactrix, tune

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Unable to read program. Please check SD card or the program" coconutboy Electronics | Audio | NAV | Infotainment 1 08-13-2019 06:23 PM
OFT - Unable to read, ECU in recovery mode?? TURBObro10 Software Tuning 4 06-30-2016 01:09 AM
New OFT, unable to read ECU peaches Software Tuning 17 05-14-2016 03:46 AM
Unable to program TPMS if you have Ecuteck? EL7 Wheels | Tires | Spacers | Hub -- Sponsored by The Tire Rack 6 07-04-2013 04:20 PM
Unable to hold idle. CSG Mike Issues | Warranty | Recalls / TSB 22 05-20-2013 06:00 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.