follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing

Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing Relating to suspension, chassis, and brakes. Sponsored by 949 Racing.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-22-2020, 01:52 AM   #1
Bee
Junior Member
 
Join Date: Sep 2020
Drives: 2018 Subaru BRZ
Location: Nevada
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Clunking noise caused by loose endlinks?

Edit: Solved, thanks everyone.

I just installed a set of Fortune Auto 500 coil overs with a 18x9.5 +38 square set up. I drove around for a bit and heard clunking/popping? noises in the front/rear when going over a bump or turning at the front of the car. I think it might be the end links.

I cant seem to tighten the front endlinks since they just spin and there's no hex in the middle or anything to stop it from spinning, so I just tightened as much as I can. Here's a quick image of the fortune auto front endlinks I grabbed from a website and a video.





All the bolts were tightened down and I am pretty sure the preload was set correctly, but I am hearing major clunking for some reason. Not sure if its the endlinks or some other problem.

Last edited by Bee; 12-22-2020 at 09:24 PM. Reason: Solved
Bee is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2020, 02:26 AM   #2
Bee
Junior Member
 
Join Date: Sep 2020
Drives: 2018 Subaru BRZ
Location: Nevada
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Pictures I just took of my endlinks





Bee is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2020, 01:53 PM   #3
strat61caster
-
 
strat61caster's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Drives: '13 FRS
Location: SF Bay Area
Posts: 9,780
Thanks: 13,071
Thanked 8,904 Times in 4,676 Posts
Mentioned: 89 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
There is a flat spot between the swaybar and the endlink (or strut flange and endlink) that you can slip a thin wrench on to keep it from spinning and get it torqued properly, that's probably what you need to do.

__________________
Quote:
Originally Posted by Guff View Post
ineedyourdiddly
strat61caster is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to strat61caster For This Useful Post:
DarkPira7e (12-22-2020), norcalpb (12-22-2020)
Old 12-22-2020, 02:26 PM   #4
Racecomp Engineering
 
Join Date: Nov 2011
Drives: 2016 BRZ, 2012 Paris Di2 & 2018 STI
Location: Severn, MD
Posts: 4,871
Thanks: 2,839
Thanked 6,301 Times in 2,590 Posts
Mentioned: 275 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Send a message via AIM to Racecomp Engineering
The pictures you had of your install that I can't see anymore...I would double check that you have enough of the ball joint shank captured in the center tube section. Looked like it was about to fall out.

- Andrew
__________________
buy RCE direct at: www.racecompengineering.com
RCE IG: @racecompengineering
Tech articles IG: @theapexfiles
Racecomp Engineering is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2020, 09:23 PM   #5
Bee
Junior Member
 
Join Date: Sep 2020
Drives: 2018 Subaru BRZ
Location: Nevada
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thanks everyone for the help. I torqued down the end links using a thin wrench to hold it in place and somewhat fixed clearance issues with the end link hitting the front lower control arm. Big clunking noises are gone, just some small rattles in the front/rear now that I will have to check on later.
Bee is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Bee For This Useful Post:
Plumbus (12-25-2020), whataboutbob (01-01-2021)
Old 12-25-2020, 09:58 PM   #6
Plumbus
SeŮor Member
 
Plumbus's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Drives: '17 BRZ PP
Location: Vice City
Posts: 201
Thanks: 389
Thanked 74 Times in 57 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I installed my coilovers about a week ago and it was initially perfect, but a few days ago it started making those clunking noises in the front. Most likely the front end links' nuts have come undone, I tightened them when car was lifted but I heard you should do it with car on the ground. Gonna be a pain since it is tough to get in there with the wheels on, hopefully that fixes it.

I also got a clunking on the back when the suspension gets unloaded (like on a right turn into a shopping center sidewalk), which is weird since the back came with helper springs.
Plumbus is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 10:03 PM   #7
Leonardo
Country Boy 4 Life
 
Leonardo's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 19' & 06' Ridgelines, 13' FR-S
Location: EUGENE
Posts: 5,233
Thanks: 6,719
Thanked 5,283 Times in 2,719 Posts
Mentioned: 47 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
I have FA500s too. The front end links that come with them are garbage and are not provided with lock nuts.

I now have whiteline.
__________________
<img src=https://www.ft86club.com/forums/picture.php?albumid=2239&pictureid=11508 border=0 alt= />


I LIKE TIRES!
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2020, 09:40 AM   #8
ls1ac
Senior Member
 
ls1ac's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Drives: BRZ, Noble M400, AC-LS7,1956 AC
Location: Wi/Fl
Posts: 1,016
Thanks: 325
Thanked 853 Times in 464 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
From the angle of the picture it looked like the links might be set too long for best action.
Check with car on the ground.
ls1ac is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2020, 04:32 PM   #9
Plumbus
SeŮor Member
 
Plumbus's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Drives: '17 BRZ PP
Location: Vice City
Posts: 201
Thanks: 389
Thanked 74 Times in 57 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I went ahead and tightened them end links while on cribbing blocks and the clunk is gone. whew. I was worried the pillow ball bearings were loose and wearing down while they clunked. I also thought the end links might have been rubbing against the front LCAs.
Plumbus is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
clunking, endlinks, fortune auto, suspension

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clunking noise help MotoX16 Issues | Warranty | Recalls / TSB 40 02-23-2019 03:25 PM
Passenger side endlinks nut keeps getting loose NoobBRZ Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 5 03-15-2018 01:29 AM
Tire Clunking Noise darko Issues | Warranty | Recalls / TSB 5 04-01-2016 02:57 PM
Front endlinks possibly loose (steering popping a little) Keenercarguy Issues | Warranty | Recalls / TSB 4 10-25-2015 08:55 PM
Noise during shifting caused by Acceleration Pedal jflogerzi Issues | Warranty | Recalls / TSB 8 10-10-2013 11:50 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.