follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota GR86, 86, FR-S and Subaru BRZ Forum & Owners Community - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-04-2016, 02:11 PM   #1
gmanvilla1@gmail.com
Member
 
gmanvilla1@gmail.com's Avatar
 
Join Date: May 2015
Drives: FRS
Location: Fort Lauderdale
Posts: 58
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Open flash issue

Open flash tune: I haven been running corn fuel for approx 3000 miles an never had a problem. Two weeks ago I switch back my tune to the original for my free oil change at the dealer. I immediately went back to corn fuel and stage 2 EL tune but a couple day after the traction control light and check engine light came on. I drove the car for a couple of days and at times the car would lose power...I tuned the car back to the original time and both lights went away. I am hesitant of going back to E85 but sure miss the power. Is a 2015 with only 11k miles. Any thoughts?thx
gmanvilla1@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2016, 02:15 PM   #2
Teseo
Senior Member
 
Join Date: Jun 2014
Drives: frs
Location: Gunsai
Posts: 4,369
Thanks: 5,937
Thanked 2,541 Times in 1,555 Posts
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
What codes threw?
Teseo is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2016, 02:20 PM   #3
gmanvilla1@gmail.com
Member
 
gmanvilla1@gmail.com's Avatar
 
Join Date: May 2015
Drives: FRS
Location: Fort Lauderdale
Posts: 58
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Teseo View Post
What codes threw?


Not sure what you mean...just the traction control and check engine lights came on and once loss power as I was on first gear. Got concern thinking it wasn't related to the open flash and reading articles of having to open the motor to address this issue I then decided to flash it back to the original tune to be able to take it to the dealer and when I concluded with the tune I realized both lights when off.


Sent from my iPhone using Tapatalk
gmanvilla1@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2016, 02:40 PM   #4
Teseo
Senior Member
 
Join Date: Jun 2014
Drives: frs
Location: Gunsai
Posts: 4,369
Thanks: 5,937
Thanked 2,541 Times in 1,555 Posts
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Open flash tablet can read/clear codes, if you can read them, then report here for more help. Without them its just guessing
Teseo is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Teseo For This Useful Post:
MrFisty (07-04-2016)
Old 07-04-2016, 03:05 PM   #5
cjd
Senior Member
 
cjd's Avatar
 
Join Date: May 2014
Drives: 2017 BRZ
Location: Chicago
Posts: 3,048
Thanks: 1,119
Thanked 2,599 Times in 1,553 Posts
Mentioned: 54 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Any codes?

Anything plugged into the odb port when this happened?

I had a similar issue with my 86Nanny plugged in, turned out to be a weird/bad batch of ODB connectors that made intermittent connection - every time it lost connection and regained it, it would try to handshake and sent the ECU into fits. Fixed the connector and no issues since. I should add, support was awesome -it could be anything not quite properly seated on the ODB causing this. Also, the code is important, just in case it's something else.
cjd is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to cjd For This Useful Post:
Beastronix (07-05-2016)
Old 07-04-2016, 06:11 PM   #6
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,994
Thanks: 1,035
Thanked 4,974 Times in 2,975 Posts
Mentioned: 596 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by gmanvilla1@gmail.com View Post
Open flash tune: I haven been running corn fuel for approx 3000 miles an never had a problem. Two weeks ago I switch back my tune to the original for my free oil change at the dealer. I immediately went back to corn fuel and stage 2 EL tune but a couple day after the traction control light and check engine light came on. I drove the car for a couple of days and at times the car would lose power...I tuned the car back to the original time and both lights went away. I am hesitant of going back to E85 but sure miss the power. Is a 2015 with only 11k miles. Any thoughts?thx

Use your OFT (under diagnistics i think) to read out the check engine light (CEL) code is will be something like Pxxxx or Uxxxx. if you post up what the codes are we might be able to help
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2016, 09:08 PM   #7
guybo
Huge E85 fan!
 
guybo's Avatar
 
Join Date: May 2016
Drives: 2016 Scion FRS
Location: Tampa, FL, USA
Posts: 1,850
Thanks: 539
Thanked 1,010 Times in 605 Posts
Mentioned: 32 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by gmanvilla1@gmail.com View Post
Not sure what you mean...just the traction control and check engine lights came on
A check engine light always has a code associated with it that gives you an idea of what the problem is (well, it gives you a place to start looking for a prob anyway). An OBD2 port reader or your OFT can read what this code is
guybo is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2016, 11:40 PM   #8
jerbull
Member
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 FRS Asphalt
Location: Albany Ga
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Post the codes. Also a log containing your fuel trims would be helpful.
jerbull is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 11:49 AM   #9
wparsons
Senior Member
 
wparsons's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2013 Asphalt FR-S Manual
Location: Whitby, ON, Canada
Posts: 6,708
Thanks: 7,861
Thanked 3,344 Times in 2,130 Posts
Mentioned: 99 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Garage
Why did you flash back to stock for an oil change? They aren't going to plug into the OBD port for that, and even if they did they wouldn't have the tools at the dealership to compare the ROM on the computer to a stock ROM.
__________________
Light travels faster than sound, so people may appear to be bright until you hear them speak...
flickr
wparsons is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 03:45 PM   #10
gmanvilla1@gmail.com
Member
 
gmanvilla1@gmail.com's Avatar
 
Join Date: May 2015
Drives: FRS
Location: Fort Lauderdale
Posts: 58
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by wparsons View Post
Why did you flash back to stock for an oil change? They aren't going to plug into the OBD port for that, and even if they did they wouldn't have the tools at the dealership to compare the ROM on the computer to a stock ROM.


Are you serious. I had no idea. I was under the impression they would find out. And the car was running incredible....I will flash it back in a couple of day when I fill up e85 and see how it goes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
gmanvilla1@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 03:46 PM   #11
gmanvilla1@gmail.com
Member
 
gmanvilla1@gmail.com's Avatar
 
Join Date: May 2015
Drives: FRS
Location: Fort Lauderdale
Posts: 58
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by jerbull View Post
Post the codes. Also a log containing your fuel trims would be helpful.


I will. Thank you.


Sent from my iPhone using Tapatalk
gmanvilla1@gmail.com is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2016, 05:29 PM   #12
phrosty
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Drives: 2013 FR-S
Location: Seattle
Posts: 805
Thanks: 202
Thanked 320 Times in 199 Posts
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by wparsons View Post
Why did you flash back to stock for an oil change? They aren't going to plug into the OBD port for that, and even if they did they wouldn't have the tools at the dealership to compare the ROM on the computer to a stock ROM.
Maybe he found the one proactive dealer in the world who likes updating customer cars .
__________________
2013 Whiteout 6AT FR-S | Perrin Inlet Tube + 2.75" CAI | OpenFlash Header | P&L Catback | 4.88 Final Drive | Dialed in OFT 2.0x Stage 2 E85 | 18x8 Enkei Raijin + 225/40 Michelin Pilot Super Sport | 17x7 Stock + 215/45 Michelin X-Ice Xi-2
phrosty is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to phrosty For This Useful Post:
wparsons (07-05-2016)
Old 07-05-2016, 07:07 PM   #13
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,994
Thanks: 1,035
Thanked 4,974 Times in 2,975 Posts
Mentioned: 596 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by wparsons View Post
Why did you flash back to stock for an oil change? They aren't going to plug into the OBD port for that, and even if they did they wouldn't have the tools at the dealership to compare the ROM on the computer to a stock ROM.
Quote:
Originally Posted by gmanvilla1@gmail.com View Post
Are you serious. I had no idea. I was under the impression they would find out. And the car was running incredible....I will flash it back in a couple of day when I fill up e85 and see how it goes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Warning they can check the CVN (checksum value) with techstream/subaru ssm tool. This gives them enough to prove the rom in car is non standard. The CVN is available as a standard PID so can be pulled even on ecutek/brzedit locked tunes. And will catch you out even if you flash a "stock" rom with Ecutek due embedded licience info changing CVN.

With OFT or Tactrix you can flash back a 100% stock rom and CVN will match the stock rom calid CVN.

As stated its extremly unlikely thet they will check the CVN at standard service. as they have to look up the value of stock rom CVN, but its possible.

They would only usually check CVN if you had problems or maybe other obvious mods .

They usually plug in their diagnostic tool at any service to check for stored codes also not all fault codes the CEL light.
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to steve99 For This Useful Post:
DAEMANO (07-15-2016), nikitopo (10-22-2016)
Old 07-06-2016, 01:56 PM   #14
gmanvilla1@gmail.com
Member
 
gmanvilla1@gmail.com's Avatar
 
Join Date: May 2015
Drives: FRS
Location: Fort Lauderdale
Posts: 58
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Thank you sir. You da man


Sent from my iPhone using Tapatalk
gmanvilla1@gmail.com is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My experience with Shiv & his products at Open Flash Tablet / Open Flash Header TouchMyHonda User/Vendor/Sponsor Reviews, Feedback, Comments 5 10-23-2015 09:57 AM
Open Flash Header & Open Flash Tablet Calavera Engine, Exhaust, Bolt-Ons 9 05-11-2015 08:27 PM
FS: open flash headers / open flash tablet - SOLD alanhung85 Canada Classifieds 12 02-10-2015 02:08 PM
Open Flash Tablet template issue BuBlake Software Tuning 3 10-13-2014 07:47 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.