follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota 86 / Scion FR-S / Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-01-2015, 01:52 PM   #1
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Buzzing throttle body/strange behavior?

Hey guys,

Been trying to diagnose a stumbling-during-acceleration issue on my FR-S for a long time now. Finally got around to looking into the TPS. Questions for you:

1. If car is off, key is ON, does your throttle body emit a loud buzzing sound? Because mine definitely does.

2. If you gradually depress the throttle (car off, key ON), does the throttle plate "jump" open when you've reached like 25% throttle on the pedal? Because mine also does that, and doesn't seem normal to me.

Thanks!
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 02:30 PM   #2
Ultramaroon
Pull my finger
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,298
Thanks: 36,261
Thanked 24,304 Times in 13,282 Posts
Mentioned: 894 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
1. Loud is subjective but it buzzes.

2. What do you mean by "open?" Wide open, or does it not begin to open until after quarter throttle? Or does it jump open to about a quarter throttle ignoring the beginning of the arc?

Regarding your second question, I'm not an expert with this platform but it sounds like you're onto something.

Can you borrow someone else's TB and accelerator to swap out? (one at a time)
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 03:08 PM   #3
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Quote:
Originally Posted by Ultramaroon View Post
1. Loud is subjective but it buzzes.

2. What do you mean by "open?" Wide open, or does it not begin to open until after quarter throttle? Or does it jump open to about a quarter throttle ignoring the beginning of the arc?

Regarding your second question, I'm not an expert with this platform but it sounds like you're onto something.

Can you borrow someone else's TB and accelerator to swap out? (one at a time)
If I sit and watch the throttle plate as someone in the driver seat slowly depresses the pedal, the plate starts to gradually open, then shoots open to full when the pedal is like 20% depressed. Then after that, pushing the pedal the rest of the way to the floor has zero effect. Plate stays fully open.
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 03:46 PM   #4
Ultramaroon
Pull my finger
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,298
Thanks: 36,261
Thanked 24,304 Times in 13,282 Posts
Mentioned: 894 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
If I sit and watch the throttle plate as someone in the driver seat slowly depresses the pedal, the plate starts to gradually open, then shoots open to full when the pedal is like 20% depressed. Then after that, pushing the pedal the rest of the way to the floor has zero effect. Plate stays fully open.
That's definitely not good. Here's a clip of how it should work. A friend who actually is an expert shot this clip. It's an S2000 TB but you'll get the idea.
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 03:50 PM   #5
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Quote:
Originally Posted by Ultramaroon View Post
That's definitely not good. Here's a clip of how it should work. A friend who actually is an expert shot this clip. It's an S2000 TB but you'll get the idea.
So I feel it may be appropriate to mention that I'm turbo'd running Delicious's tune. I'm assuming the tune shouldn't mess with that, and my stumbling issue occurs on a completely different tune from Dynosty as well, but I just want to be sure before I go further with this theory.
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 04:07 PM   #6
Ultramaroon
Pull my finger
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,298
Thanks: 36,261
Thanked 24,304 Times in 13,282 Posts
Mentioned: 894 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
So I feel it may be appropriate to mention that I'm turbo'd running Delicious's tune. I'm assuming the tune shouldn't mess with that, and my stumbling issue occurs on a completely different tune from Dynosty as well, but I just want to be sure before I go further with this theory.
Good to mention but as you also confirmed, it's not the tune. I'm guessing you have an ECUTek system. That will help diagnose the issue but I'm not an expert with it. I log using a Tactrix device.

(edit: well, dipped my toe into logging. really a noob)

Do you have a copy of the service manual, wiring diagram?
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 04:14 PM   #7
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Quote:
Originally Posted by Ultramaroon View Post
Good to mention but as you also confirmed, it's not the tune. I'm guessing you have an ECUTek system. That will help diagnose the issue but I'm not an expert with it. I log using a Tactrix device.

(edit: well, dipped my toe into logging. really a noob)

Do you have a copy of the service manual, wiring diagram?
I do not. I do however have a multimeter. I noticed that the throttle body connector has 5 pins. I'm assuming 3 of them are for the TPS and the other 2 are for the drive by wire system? Problem is I don't know which are which to test things. Nor do I know what exactly to test since it seems like it might be the drive by wire system that's acting up instead of the TPS. New territory for me.
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2015, 10:24 PM   #8
Ultramaroon
Pull my finger
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,298
Thanks: 36,261
Thanked 24,304 Times in 13,282 Posts
Mentioned: 894 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
I do not. I do however have a multimeter. I noticed that the throttle body connector has 5 pins. I'm assuming 3 of them are for the TPS and the other 2 are for the drive by wire system? Problem is I don't know which are which to test things. Nor do I know what exactly to test since it seems like it might be the drive by wire system that's acting up instead of the TPS. New territory for me.
Grab the electrical manual from here. Start at page 98. You will find the throttle body on page 107 and the accelerator control on 108.

Not sure what to do with that info just yet. It might not be the right place to start.

edit: Due diligence - am I correct in assuming it's not throwing any codes?
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 05:35 AM   #9
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,566
Thanks: 975
Thanked 4,682 Times in 2,804 Posts
Mentioned: 520 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
This sounds normal to me.
Throttle body actuator make buzzing humming sound totally normal.

Also accelerator position reliative to throttle butterfly position is no linear its controlled my complex throttle maps in ecu.If your ecutek turbo tuned then you could also be running hybrid speed density tune.

The was some recient update to ecutek racerom to combat hesitations in cold weather on speed density tunes.

you need to talk to your tuner, i dont think you can do much diagnostics without loggong and knowing the tune setup.
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 10:12 AM   #10
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
This sounds normal to me.
Throttle body actuator make buzzing humming sound totally normal.

Also accelerator position reliative to throttle butterfly position is no linear its controlled my complex throttle maps in ecu.If your ecutek turbo tuned then you could also be running hybrid speed density tune.

The was some recient update to ecutek racerom to combat hesitations in cold weather on speed density tunes.

you need to talk to your tuner, i dont think you can do much diagnostics without loggong and knowing the tune setup.
Sigh. I already sent logs to my tuner. They were very confused by them and told me it looks like a mechanical issue. I suspected TPS because one of the classic symptoms is shuddering/hesitation during acceleration, which is exactly what I'm seeing. Also I'm running the very latest tune from them as of last week. I still get random (jarring) hesitations during acceleration and initial shuddering when going WOT.
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 10:44 AM   #11
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,566
Thanks: 975
Thanked 4,682 Times in 2,804 Posts
Mentioned: 520 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
Sigh. I already sent logs to my tuner. They were very confused by them and told me it looks like a mechanical issue. I suspected TPS because one of the classic symptoms is shuddering/hesitation during acceleration, which is exactly what I'm seeing. Also I'm running the very latest tune from them as of last week. I still get random (jarring) hesitations during acceleration and initial shuddering when going WOT.

not sure if this has anything to do with it
http://www.ft86club.com/forums/showp...3&postcount=46


https://www.google.com.au/search?q=s...e:ft86club.com
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 10:46 AM   #12
neutral
Drifter-Wannabe
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Firestorm MT FR-S
Location: Maineville
Posts: 195
Thanks: 121
Thanked 168 Times in 50 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to neutral
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
not sure if this has anything to do with it
http://www.ft86club.com/forums/showp...3&postcount=46
According to the filename of my tune, I am running RaceRom 8. (It has RR8 in the filename, I'm assuming that's not just for show)
neutral is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 11:18 AM   #13
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,566
Thanks: 975
Thanked 4,682 Times in 2,804 Posts
Mentioned: 520 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
According to the filename of my tune, I am running RaceRom 8. (It has RR8 in the filename, I'm assuming that's not just for show)
arh well might indeed by another problem
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2015, 12:33 PM   #14
Ultramaroon
Pull my finger
 
Ultramaroon's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Drives: a 13 e8h frs
Location: vantucky, wa
Posts: 24,298
Thanks: 36,261
Thanked 24,304 Times in 13,282 Posts
Mentioned: 894 Post(s)
Tagged: 9 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by neutral View Post
Sigh. I already sent logs to my tuner. They were very confused by them and told me it looks like a mechanical issue. I suspected TPS because one of the classic symptoms is shuddering/hesitation during acceleration, which is exactly what I'm seeing. Also I'm running the very latest tune from them as of last week. I still get random (jarring) hesitations during acceleration and initial shuddering when going WOT.
Do you have any friends which might let you borrow their TB for testing?
__________________
Ultramaroon is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cusco Throttle Body? track_warrior Engine, Exhaust, Transmission 66 06-28-2016 06:28 PM
WTB FRS/BRZ Throttle Body Tboxer Want-To-Buy Requests 3 12-01-2014 12:13 PM
FA20Club Throttle Body JDogg Engine, Exhaust, Transmission 22 12-01-2014 04:00 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.