follow ft86club on our blog, twitter or facebook. Interested in the FT-1? Check out FT1Club
FT86CLUB
Ft86Club
Rexpeed
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-16-2013, 12:36 PM   #1
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 128 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
"click" sound only when throttle is engaged, and dis-engaged AT

After an Auto-X event, I noticed a "click" sound only when I take off in first (M mode) and when I take my foot off the pedal, another "click" sound. It seems like it is coming from the rear diff area, not from engine bay. Anyone here have similar issues? When I am free revving my engine in neutral, no click sound what so ever, so seems like it needs to be engaged in gear. Only on take off's, and a very slow take off, I don't hear the "click" sound.

Throttle on - "click" and it stops, even after I shift up, only at take off it makes the noise.

Throttle of - "click", once more, then no noise, even after going to a stop.
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2013, 12:40 PM   #2
FRSBRZGT86FAN
Senior Member
 
FRSBRZGT86FAN's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Drives: 2015 FR-S AT, 2016 CX-5
Location: Philadelphia, PA
Posts: 3,385
Thanks: 2,575
Thanked 1,619 Times in 1,072 Posts
Mentioned: 30 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Smile

Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
After an Auto-X event, I noticed a "click" sound only when I take off in first (M mode) and when I take my foot off the pedal, another "click" sound. It seems like it is coming from the rear diff area, not from engine bay. Anyone here have similar issues? When I am free revving my engine in neutral, no click sound what so ever, so seems like it needs to be engaged in gear. Only on take off's, and a very slow take off, I don't hear the "click" sound.

Throttle on - "click" and it stops, even after I shift up, only at take off it makes the noise.

Throttle of - "click", once more, then no noise, even after going to a stop.
Throttle body maybe?
__________________
OFT Stage 2 UEL E85/Nameless Performance 3 inch axleback with 5 inch mufflers/ TRD CAI / CNT UEL/ Cusco Strut BAR & LHD Brake Stop / "JDM" Toyota Badges / WinJet JDM headlights - DRL MOD from fteightysix.com - 5000K Diode Dynamics HID kit / Diode Dynamics LED interior Lights and sidemarker bulbs / JDM Clear Sidemarkers / Diode Dynamics LED switchbacks/ OLM LED rear turn signals / Tap Turn Relay
FRSBRZGT86FAN is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2013, 03:28 PM   #3
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 128 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by FRSBRZGT86FAN View Post
Throttle body maybe?
I though about this too, but if it is the throttle body, it will "click" if I free rev the engine, but only when the car is in motion, which leads me to think it is coming from the tranny or the rear diff. I don't feel any difference other than the odd noise.

Only recent changes were changing my ATF to RedLine high temp fluid, and my diff oil was changed out like 2 months ago to Motul high temp fluid. And ofcourse a hard day at Auto-X.
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2013, 05:39 PM   #4
FRSBRZGT86FAN
Senior Member
 
FRSBRZGT86FAN's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Drives: 2015 FR-S AT, 2016 CX-5
Location: Philadelphia, PA
Posts: 3,385
Thanks: 2,575
Thanked 1,619 Times in 1,072 Posts
Mentioned: 30 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Smile

Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
I though about this too, but if it is the throttle body, it will "click" if I free rev the engine, but only when the car is in motion, which leads me to think it is coming from the tranny or the rear diff. I don't feel any difference other than the odd noise.

Only recent changes were changing my ATF to RedLine high temp fluid, and my diff oil was changed out like 2 months ago to Motul high temp fluid. And ofcourse a hard day at Auto-X.
I think it would be best to take it to the dealer under warranty they won't deny you for Auto-X as long as you don't have any aftermarket mods that affect the drive-line (fluids won't void it). Best of luck, I think you should head to the dealer.
__________________
OFT Stage 2 UEL E85/Nameless Performance 3 inch axleback with 5 inch mufflers/ TRD CAI / CNT UEL/ Cusco Strut BAR & LHD Brake Stop / "JDM" Toyota Badges / WinJet JDM headlights - DRL MOD from fteightysix.com - 5000K Diode Dynamics HID kit / Diode Dynamics LED interior Lights and sidemarker bulbs / JDM Clear Sidemarkers / Diode Dynamics LED switchbacks/ OLM LED rear turn signals / Tap Turn Relay
FRSBRZGT86FAN is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2013, 04:50 PM   #5
vgi
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Drives: frs
Location: nj
Posts: 694
Thanks: 236
Thanked 344 Times in 230 Posts
Mentioned: 58 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
could it be rear diff when you just apply gas

Last edited by vgi; 07-18-2013 at 05:06 PM.
vgi is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2013, 08:24 PM   #6
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 128 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
FIXED:

The noise was coming from the driver side (left) rear axle, and the axle bolt was slightly loose. Tightened it down a quarter of a circle, and voala, no more "click" sound when moving from a stop, and coming from a stop.

The tech is not sure what exactly was causing the noise, but maybe from axle bearing as well since auto-x is hard on them (more so than track I guess).
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to BRZPDX For This Useful Post:
FRSBRZGT86FAN (07-20-2013), whataboutbob (07-23-2013)
Old 07-20-2013, 10:02 PM   #7
Carwhisperer
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Drives: A lot of supercars.
Location: USA
Posts: 495
Thanks: 237
Thanked 148 Times in 90 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
FIXED:

The noise was coming from the driver side (left) rear axle, and the axle bolt was slightly loose. Tightened it down a quarter of a circle, and voala, no more "click" sound when moving from a stop, and coming from a stop.

The tech is not sure what exactly was causing the noise, but maybe from axle bearing as well since auto-x is hard on them (more so than track I guess).
that the clicking noise you are reffering to? starts to make the noise at 0:13

This sound comes from the front right finder area.
Carwhisperer is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2013, 03:14 PM   #8
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 128 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Carwhisperer View Post
VID 20130616 175852 - YouTube that the clicking noise you are reffering to? starts to make the noise at 0:13

This sound comes from the front right finder area.
OMG the same sound!! You need to tighten the axle nut, from the axle that is making the noise. That solved the issue for me for now.
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:25 AM   #9
SkullWorks
Banned
 
Join Date: Mar 2012
Drives: SSM LT MT BRZ
Location: SoCal
Posts: 1,033
Thanks: 803
Thanked 752 Times in 328 Posts
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
I will be checking my left rear axle nut...I have similar noise on accel or decel
SkullWorks is offline   Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to SkullWorks For This Useful Post:
BRZPDX (07-24-2013), Carwhisperer (07-24-2013), feldy (08-06-2013)
Old 07-24-2013, 06:00 PM   #10
Carwhisperer
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Drives: A lot of supercars.
Location: USA
Posts: 495
Thanks: 237
Thanked 148 Times in 90 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
OMG the same sound!! You need to tighten the axle nut, from the axle that is making the noise. That solved the issue for me for now.
Thanks, i'll check my front right one. That's where the sound is coming from.
Carwhisperer is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Carwhisperer For This Useful Post:
BRZPDX (07-24-2013)
Old 07-24-2013, 07:06 PM   #11
BRZPDX
Boosted Member
 
BRZPDX's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Drives: 2013 SWP BRZ Limited
Location: Portland, OR
Posts: 1,979
Thanks: 524
Thanked 943 Times in 497 Posts
Mentioned: 128 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
have you guys both been auto-Xing, drifting or drive hard a lot? Just curious since this noise started right after a Auto-X sesh for me.
__________________
Suzuki Swift GTI '89, Subaru Impreza L '96, Lancer OZ '03, Subaru Impreza WRX '06, Honda CBR600RR Graffiti, Volvo c30 T5 R '11, Subaru BRZ '13, Audi RS4 2007

SUV's: Mercedes Benz R500 '06, Mercedes Benz ML350 '12
BRZPDX is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 10:03 PM   #12
Carwhisperer
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Drives: A lot of supercars.
Location: USA
Posts: 495
Thanks: 237
Thanked 148 Times in 90 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
have you guys both been auto-Xing, drifting or drive hard a lot? Just curious since this noise started right after a Auto-X sesh for me.
+1 for drifting/driving "hard"..
Carwhisperer is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2013, 07:12 PM   #13
feldy
Senior Member
 
feldy's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Drives: 2013 FRS Asphalt
Location: SF Bay Area
Posts: 1,153
Thanks: 309
Thanked 334 Times in 211 Posts
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BRZPDX View Post
FIXED:

The noise was coming from the driver side (left) rear axle, and the axle bolt was slightly loose. Tightened it down a quarter of a circle, and voala, no more "click" sound when moving from a stop, and coming from a stop.

The tech is not sure what exactly was causing the noise, but maybe from axle bearing as well since auto-x is hard on them (more so than track I guess).

I just started to get this last week. Been trying to figure out where the hell it came from. Do you have a picture of what was loose?
__________________
2013 Scion FR-S AT Picked up 5/30/2012

Last edited by feldy; 08-07-2013 at 02:21 PM.
feldy is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2013, 07:13 PM   #14
feldy
Senior Member
 
feldy's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Drives: 2013 FRS Asphalt
Location: SF Bay Area
Posts: 1,153
Thanks: 309
Thanked 334 Times in 211 Posts
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Carwhisperer View Post
VID 20130616 175852 - YouTube that the clicking noise you are reffering to? starts to make the noise at 0:13

This sound comes from the front right finder area.
Same fucking sound lol glad I found this thread. what axle nut is there I have not been under the back that much to look at the axles. Is it where it goes into the diff or the hubs?
__________________
2013 Scion FR-S AT Picked up 5/30/2012
feldy is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
soft "clack" sound at 40km/h typericey Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 1 07-06-2013 05:11 PM
Display current gear without clutch engaged? cfusionpm Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 45 03-26-2013 04:08 PM
"blipping" the throttle takes more that a blip?! KSC Subaru BRZ General Forum 49 02-27-2013 08:04 AM
Rattle at idle when clutch engaged in netural shu5892001 Issues | Warranty | Recalls / TSB 6 02-12-2013 07:37 AM
Transmission rattle while revving in gear with clutch both engaged and disengaged robo_robb Engine, Exhaust, Transmission 2 06-16-2012 01:35 AM


All times are GMT -4. The time now is 10:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.