follow ft86club on our blog, twitter or facebook. Interested in the FT-1? Check out FT1Club
FT86CLUB
Ft86Club
FTEIGHTYSIX
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs

User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-13-2012, 10:31 AM   #1
G86
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2012 Grey GT 86
Location: Melbourne, Australia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Issues - Traction control and ABS warning light on

Hi there,

I've just picked up my manual 86 a week ago. I'm in the midst of still running the vehicle in. Today I've switch it on after work and instantly both the ABS and Traction Control light come on....

I've tried switching it on and off multiple times, but the lights still appear.

Anyone had these issues or come across them??
G86 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 10:35 AM   #2
Kwaziekeller
Senior Member
 
Kwaziekeller's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: '13 Argento MT FR-S
Location: White Hall, AR
Posts: 164
Thanks: 82
Thanked 72 Times in 37 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Sounds like there is a problem with ABS/TCS and I'd get it to a dealer ASAP. Could be an issue with the systems themselves. You could try to disconnect the battery for a while and reset the ECU to see if it goes away but I'd want to get it looked at. In the meantime, you're probably left without ABS/TCS/Stability.
__________________

Kwaziekeller is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2012, 10:38 AM   #3
Snoopyalien24
Mr. Sarcasm
 
Snoopyalien24's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Drives: 2011 VW Jetta SE
Location: South Florida
Posts: 3,725
Thanks: 1,263
Thanked 741 Times in 482 Posts
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Did you turn the car on and off completely?
Snoopyalien24 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 03:46 AM   #4
G86
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2012 Grey GT 86
Location: Melbourne, Australia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I'd turned the car off and then back on multiple times, with no luck.

I disconnected and then reconnected the battery and lights still appeared. At no point have they flickered or changed. They've been solid since.

I've logged an issue with the dealership. Now waiting on a response.
G86 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 03:49 AM   #5
Shinji2787
Senior Member
 
Shinji2787's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: '85 AE86 Sprinter Trueno
Location: SoCal, CA
Posts: 140
Thanks: 26
Thanked 47 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Wait.... are you implying that the traction controls are off by default...? Because they are not....
Shinji2787 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 04:04 AM   #6
#87
I usually post drunk
 
#87's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Drives: BRZ
Location: NY
Posts: 1,493
Thanks: 15
Thanked 464 Times in 230 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Shinji2787 View Post
Wait.... are you implying that the traction controls are off by default...? Because they are not....
No, if there is an issue the lights are on in the dash because the ECU turns them off...... Because it does that...
#87 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 08:41 AM   #7
G86
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Drives: 2012 Grey GT 86
Location: Melbourne, Australia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by #87 View Post
No, if there is an issue the lights are on in the dash because the ECU turns them off...... Because it does that...
Correct.

So for some weird reason the traction control and abs lights are on and can't be switched off, which obviously is the ecu telling you there's something wrong.

Since then I've also discovered that the cruise control function does not work at all.

The car is driving fine... I've just lost all the electronic driver aids.

I'm hoping a reset of the ecu or a diagnostics test should pin/solve the problem. Fingers crossed.
G86 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 09:49 AM   #8
MTeator
First 86
 
Join Date: May 2012
Drives: 2013 Scion FR-S
Location: Lexington, KY
Posts: 271
Thanks: 2
Thanked 83 Times in 45 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
faulty abs sensor perhaps.
__________________
Scion First 86 in Lexington KY - Firestorm 6MT - Delivered May 17, 2012
Mods: Motegi 17x7 TrakLites, Hankook RS3s, K&N 33-2300 Filter, Nameless Perf. Track Pipe
MTeator is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2012, 10:33 AM   #9
Jeff Lange
Senior Member
 
Jeff Lange's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Drives: 1986 AE86 GT-S, 2011 Lexus IS250 6M
Location: Calgary, Canada
Posts: 617
Thanks: 110
Thanked 295 Times in 137 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
There are multiple issues that could cause this. Take the car to the dealer, they will be able to check what is causing the lights to illuminate and fix it (likely under warranty).

Jeff
__________________

2011 Lexus IS250 Obsidian "F-Sport 6MT" with LSD
1986 AE86 Corolla GT-S Supercharged
Jeff Lange is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2012, 12:06 AM   #10
UnLeasHer
Senior Member
 
UnLeasHer's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Toyota 86 GTS & Mazda 3 SP23
Location: Sydney, Australia
Posts: 112
Thanks: 53
Thanked 28 Times in 19 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by G86 View Post
Hi there,

I've just picked up my manual 86 a week ago. I'm in the midst of still running the vehicle in. Today I've switch it on after work and instantly both the ABS and Traction Control light come on....

I've tried switching it on and off multiple times, but the lights still appear.

Anyone had these issues or come across them??
omg same issue! with cruise control off and everything! have u fixed it?
UnLeasHer is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2012, 08:51 PM   #11
UnLeasHer
Senior Member
 
UnLeasHer's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Toyota 86 GTS & Mazda 3 SP23
Location: Sydney, Australia
Posts: 112
Thanks: 53
Thanked 28 Times in 19 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by UnLeasHer View Post
omg same issue! with cruise control off and everything! have u fixed it?
Took the little one to the service center.

The guys down there said there was nothing wrong with the computer, and everything was fine.

They think that having the traction and abs notification on in the driving conditions I was in (wet, lots of corners, higher speeds) was normal, and that the car pre-selected this driving option (i.e. also turning off cruise control and options for other drive types (i.e. traction off, sports VSC (and for those with GTS 'sports' and 'snow')).

If this happens to you - the notifications coming on means that the car is letting you know (additional?) traction and ABS is ON - it does not mean that there is a fault to be checked. After the driving conditions improve, and you have turned the car off for 1 min and back on the car should take these notifications off. If not, then there might be something wrong.

I said that I did not noticed any different handling but they said it couldve been such a tiny change that I did not notice the difference (which is most likely true being asian, young and female LOL).

Car is a.o.k and smarter than I thought.

__________________
My 3 <3's - husby, kitty and 86sy... depending on the road/ traffic conditions they may not be listed in order of preference.
UnLeasHer is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to UnLeasHer For This Useful Post:
Bonburner (07-22-2012)
Old 07-22-2012, 09:44 PM   #12
Subie
Seņor Member
 
Subie's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Drives: 2013 SSM DZE BRZ
Location: SC
Posts: 946
Thanks: 728
Thanked 392 Times in 195 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by UnLeasHer View Post
Took the little one to the service center.

The guys down there said there was nothing wrong with the computer, and everything was fine.

They think that having the traction and abs notification on in the driving conditions I was in (wet, lots of corners, higher speeds) was normal, and that the car pre-selected this driving option (i.e. also turning off cruise control and options for other drive types (i.e. traction off, sports VSC (and for those with GTS 'sports' and 'snow')).

If this happens to you - the notifications coming on means that the car is letting you know (additional?) traction and ABS is ON - it does not mean that there is a fault to be checked. After the driving conditions improve, and you have turned the car off for 1 min and back on the car should take these notifications off. If not, then there might be something wrong.

I said that I did not noticed any different handling but they said it couldve been such a tiny change that I did not notice the difference (which is most likely true being asian, young and female LOL).

Car is a.o.k and smarter than I thought.

I'm sorry but you were fed a bunch of baloney. The ABS and traction control lights come on to indicate a fault in the system. The cruise control wasn't working due to the same fault; either a wheel speed sensor or some other component was not functioning properly and triggered those lights. If the lights went off on their own the fault was temporary, and the next time the car did a self-check everything was working properly and therefore the lights did not come back on.
Subie is offline   Reply With Quote
The Following 6 Users Say Thank You to Subie For This Useful Post:
andrew20195 (06-05-2014), Bristecom (04-22-2014), Kakawate (02-15-2014), raptor87 (04-23-2014), Toyota GT 86 (08-14-2014), Wilso (05-27-2014)
Old 07-23-2012, 12:28 AM   #13
eriktherod
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Drives: 2013 Scion FR-S Firestorm Red MT
Location: Charlotte, NC
Posts: 531
Thanks: 199
Thanked 212 Times in 102 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
I think the OP meant that the lights came on when the car was turned on. From a cold(ish) start, I don't see how it would be the same as if you were on a wet road, it sensed it, and this happened.

I've driven in the rain plenty and never seen it come on and stay on. I'd say something is definitely wrong. There was another member who had this come on and stay on, got rough idle, and then had check engine codes related to crankshaft sensors. Not to make you paranoid, but I would definitely take it in if you start the car and get those lights staying on.
__________________
2013 Scion FR-S Firestorm Red MT
eriktherod is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2012, 07:14 AM   #14
Tt3Sheppard
Senior Member
 
Tt3Sheppard's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Drives: Whiteout FR-S
Location: Attleboro MA
Posts: 1,028
Thanks: 113
Thanked 226 Times in 139 Posts
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
I had the same issues as well
Tt3Sheppard is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2012, 11:58 PM   #15
UnLeasHer
Senior Member
 
UnLeasHer's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Toyota 86 GTS & Mazda 3 SP23
Location: Sydney, Australia
Posts: 112
Thanks: 53
Thanked 28 Times in 19 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tt3Sheppard View Post
I had the same issues as well
can u elaborate?
__________________
My 3 <3's - husby, kitty and 86sy... depending on the road/ traffic conditions they may not be listed in order of preference.
UnLeasHer is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2014, 01:08 PM   #16
Kakawate
Man-ape
 
Kakawate's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Drives: 2013 Buddy Club Scion FR-S
Location: Coachella valley
Posts: 374
Thanks: 380
Thanked 113 Times in 96 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I too am having this issue in my a/t 13 frs. I have to take off my header and e flash the ecu to take it to the dealer and hope they still cover my car under warranty. A shop I go to said it could be a faulty wheel sensor. Has anyone solved this issue and what did it take?
Kakawate is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2014, 01:52 PM   #17
Kakawate
Man-ape
 
Kakawate's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Drives: 2013 Buddy Club Scion FR-S
Location: Coachella valley
Posts: 374
Thanks: 380
Thanked 113 Times in 96 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Bump. Anyone with any info it would greatly be appreciated!
Kakawate is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2014, 04:12 PM   #18
Kakawate
Man-ape
 
Kakawate's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Drives: 2013 Buddy Club Scion FR-S
Location: Coachella valley
Posts: 374
Thanks: 380
Thanked 113 Times in 96 Posts
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
FYI my issue was a the brake switch fuse was blown. Now everything is back to normal all lights off. Check your fuses!

Probably due to a bad led on my BC tail lights. Covered by warranty and will be fixed next week

Last edited by Kakawate; 02-25-2014 at 12:07 AM.
Kakawate is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2014, 07:38 PM   #19
mr86australia
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Drives: Orange 86
Location: Australia
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Hey guys,

im from Australia and having the same issue...

Toyota dealership blamed my power magic pro which is used for my Blackvue dash cam.

i replaced the Power Magic Pro twice and still having fault.
the ABS and swiggely light comes on and wont go off untill i turn the car off.. the cruise control doesnt work either when the lights come on.


Im going to take it to another dealership.

just to be on the safe side im going to walk in and advise them to check a few things...

- fuse box
- ABS sensors
- ECU

anything else guy that can help...
mr86australia is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 05:46 PM   #20
hamzam
Proud dad of 2 boys :)
 
hamzam's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Drives: Firestorm 6-MT
Location: F-TOWN, CT
Posts: 229
Thanks: 115
Thanked 210 Times in 100 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by mr86australia View Post
Hey guys,

im from Australia and having the same issue...

Toyota dealership blamed my power magic pro which is used for my Blackvue dash cam.

i replaced the Power Magic Pro twice and still having fault.
the ABS and swiggely light comes on and wont go off untill i turn the car off.. the cruise control doesnt work either when the lights come on.


Im going to take it to another dealership.

just to be on the safe side im going to walk in and advise them to check a few things...

- fuse box
- ABS sensors
- ECU

anything else guy that can help...
Was your issue resolved? I made an appointment for this for next Saturday. Too long of a wait.

My brakes lights do not seem to be working either now, I am going to check the fuses in a few.

My scenario:

If I drive easy, no abrupt maneuvers, the light does not come on.

Go over a bump or put those sway bars to use, and the light comes on.

I was able to get the light to turn off by turning the car on/off.

Now, today, with my brake lights going out on the way home, highway, heavy traffic, it is constantly on: I tried restarting my car twice to no avail.

I really hope this is not a big issue.
hamzam is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 07:09 PM   #21
iniguez310
Cool Guy
 
Join Date: Aug 2013
Drives: 2013 Scion FR-S
Location: Los Angeles
Posts: 43
Thanks: 23
Thanked 7 Times in 7 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I have a little over a year with my frs (manual). I have had this problem too but not in abrupt maneuvers, only when i wash it. To clean the rims i usually get some degreaser in there then hose it down. When im done, i turn the engine over and no light but as soon as im on the road and shift to 3rd, BOOM, ABS and traction control lights come on. My only guess is that the sensors get wet when i hose it down. I was even thinking about jacking it up and putting some heat shrink on them to see if that solves the problem but im injured atm so i cant :/
iniguez310 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 07:32 PM   #22
mike the snake
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Drives: 2013 BRZ
Location: Norcal
Posts: 1,470
Thanks: 1
Thanked 540 Times in 338 Posts
Mentioned: 14 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Check your wheel alignment. Also check the steering sensor, make sure things are centered.

On my last car, I had rear suspension work done, which Wacked the alignment way out. The steering wheel was not straight, with the car kind of crabbing, and my car thew the same codes as you.

Once the alignment was done, the wheel was once again centered, and the codes/lights went away.

If your steering wheels are off, not centered, it may trigger the same lights on our cars as well.
mike the snake is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to mike the snake For This Useful Post:
hamzam (04-23-2014), Wilso (05-27-2014)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TPMS warning light **New Info** sdiver68 Wheels | Tires | Spacers | Hub 29 10-11-2012 06:25 PM
TPMS and Traction Control Mavrik Wheels | Tires | Spacers | Hub 10 08-02-2012 12:50 PM
traction control issue *KID* Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 13 07-08-2012 07:13 PM
Disabling Traction Control (TC) and Vehicle Stability Control (VSC) Completely BabyGodzillaGTi-R Subaru BRZ General Forum 40 04-25-2012 10:20 AM
Traction/VSC Setting Preference ashtray Subaru BRZ General Forum 20 03-27-2012 02:05 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.