follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
RR Racing
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-11-2019, 09:47 PM   #1
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 241
Thanks: 133
Thanked 31 Times in 26 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Feel a little 'bump' when I brake when CEL is on.

P0171 lean code. I've had it for a while now. I've noticed that when the light is on, and I brake, I feel a subtle 'bump' right before I come to a stop. When I clear the code, the car brakes 100% smoothly. How could a light cause my car to have that bump when I brake?
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 09:51 PM   #2
jeffchap
Senior Member
 
jeffchap's Avatar
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 Scion FR-S Raven 6MT
Location: Edmond OK
Posts: 448
Thanks: 75
Thanked 197 Times in 123 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Garage
Auto or manual?

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
__________________
Stay squatchy, my friends
jeffchap is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 11:45 PM   #3
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 241
Thanks: 133
Thanked 31 Times in 26 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by jeffchap View Post
Auto or manual?

Sent from my moto g(6) using Tapatalk
Forgot to mention! Thanks. It's an automatic
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 09-12-2019, 01:49 AM   #4
radroach
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: 13 BRZ
Location: usa
Posts: 1,883
Thanks: 988
Thanked 733 Times in 453 Posts
Mentioned: 26 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Hm. I kinda experienced this with a different CEL (ABS sensor broken) causing limp mode, every time I came to a stop the car would almost stall.
radroach is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2019, 02:03 AM   #5
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 241
Thanks: 133
Thanked 31 Times in 26 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by radroach View Post
Hm. I kinda experienced this with a different CEL (ABS sensor broken) causing limp mode, every time I came to a stop the car would almost stall.
Well shit. I have an ABS code too (C1201). I didn't think too much of it. The slip lights only come on sometimes. Even when the light isn't on, I still feel the bump. So weird. My RPM's drop when I come to a stop and would sometimes almost stall as well but I'm assuming that's because of the lean issue from my P0171 code.
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 09-12-2019, 07:17 AM   #6
RZNT4R
Professional Mechanic
 
Join Date: Apr 2010
Drives: 2017 86 6MT Oceanic
Location: Quebec, Canada
Posts: 288
Thanks: 8
Thanked 182 Times in 114 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Sounds like

http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=134579

But as always, if you've got fault codes, have those issues fixed FIRST.
RZNT4R is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RZNT4R For This Useful Post:
kev0 (09-12-2019)
Old 09-12-2019, 11:00 AM   #7
radroach
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Drives: 13 BRZ
Location: usa
Posts: 1,883
Thanks: 988
Thanked 733 Times in 453 Posts
Mentioned: 26 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
@kev0 limp mode was a pretty severe occurrence in my case. I was unable to rev past 3500 rpm, scary on the highway.

Take care of the ABS problem first and clear codes and see if your lean code goes away.
radroach is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to radroach For This Useful Post:
kev0 (09-12-2019)
Old 09-12-2019, 11:21 AM   #8
RZNT4R
Professional Mechanic
 
Join Date: Apr 2010
Drives: 2017 86 6MT Oceanic
Location: Quebec, Canada
Posts: 288
Thanks: 8
Thanked 182 Times in 114 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
No.

C1201 is there to inform you that there is an engine management problem. Repair the engine control system malfunction and it will go away by itself.
RZNT4R is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RZNT4R For This Useful Post:
kev0 (09-12-2019)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brake firmness/pedal feel Hyper4mance2k Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 40 05-22-2019 12:22 PM
New Ferodo Brake Pads Feel Sticky kodyo Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 15 04-30-2018 03:22 PM
Brake feel bg15 Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 7 07-27-2017 01:18 PM
Brake Feel Enhancement Capt Spaulding Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 7 04-06-2016 11:33 AM
Odd brake pedal feel, fade? yomny Suspension | Chassis | Brakes -- Sponsored by 949 Racing 28 09-11-2012 12:29 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.