follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Xero Limit
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-13-2019, 11:14 PM   #1835
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 210
Thanks: 123
Thanked 27 Times in 22 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by 86TOYO2k17 View Post
High positive LTFT typically means you have a leak. Especially if LTFT decrease as RPM increases. Meaning worse at idle and less noticeable at higher throttle/rpm. Also positive Fuel trim also means your running lean (from unmetered air entering in) aka you got a vacuum leak someplace. Best to not drive the car until resolved or you will continue to do damage to the engine especially if the leak is bad enough that even LTFT canít compensate enough.
Okay thanks. I can't find the leak. All hoses are new and clamped. Every single one of them. The only leak I know of is the one in my intake piping (at the end, where it connects to the wastegate). Not sure if a leak in that location can cause my trims to be like that. My tuner did something to compensate for the lean fuel trims but it just started acting weird today.
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 11:24 PM   #1836
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 658
Thanks: 51
Thanked 273 Times in 198 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by kev0 View Post
Okay thanks. I can't find the leak. All hoses are new and clamped. Every single one of them. [SIZE="5”]The only leak I know of is the one in my intake piping[/SIZE] (at the end, where it connects to the wastegate). Not sure if a leak in that location can cause my trims to be like that. My tuner did something to compensate for the lean fuel trims but it just started acting weird today.


ANY leak after the MAF will cause your issue.

You talking about where the intake pipe connects to throttle body with the rubber coupler?
86TOYO2k17 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 11:31 PM   #1837
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 210
Thanks: 123
Thanked 27 Times in 22 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by 86TOYO2k17 View Post


ANY leak after the MAF will cause your issue.

You talking about where the intake pipe connects to throttle body with the rubber coupler?
Yeah that one. I'll contact Sprintex for a new one. Costs $95, they said. Going to have the car up on a lift to check for exhaust leaks as well. Even a leak in the header can cause my condition right?

If the exhaust and intake piping doesn't do it, I don't know what to do.
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 07-13-2019, 11:36 PM   #1838
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 658
Thanks: 51
Thanked 273 Times in 198 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by kev0 View Post
Yeah that one. I'll contact Sprintex for a new one. Costs $95, they said. Going to have the car up on a lift to check for exhaust leaks as well. Even a leak in the header can cause my condition right?

If the exhaust and intake piping doesn't do it, I don't know what to do.
A leak in intake pipe will for sure cause a high LTFT.
A Leak at the header to engine gasket could effect LTFT some, but not that bad. Maybe 5-20% depending on how bad the leak is. But if itís bad enough to effect it 10%+ you should be able to hear it pretty obviously.
86TOYO2k17 is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2019, 10:05 PM   #1839
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 210
Thanks: 123
Thanked 27 Times in 22 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
https://datazap.me/u/kev0/huhh

here's my latest log on E85. It appears that I'm running rich now, right? Still got the P0171 code.
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 07-21-2019, 12:42 AM   #1840
BA9092
Captain Slow
 
BA9092's Avatar
 
Join Date: Jun 2018
Drives: '18 BRZ Limited PP 6MT ISM
Location: DFW area
Posts: 120
Thanks: 66
Thanked 64 Times in 23 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
A little history...

Been running Delicious Tune stage 2 (93 octane) for several months now with no issues. Decided to go with the FlexFuel BT kit and have gotten some revised tunes for it based on that install.

However, once I got the ok to add E85, I wanted till my gas light came on then added E85 - nearly a full tank.

That's when it started - hesitating and bogging - felt like the a/c was being turned on and off or someone had been jerking the parking brake. I really only feel it under 3k rpm, partial and full throttle.

I have a silicone inlet tube, afe panel air filter, FT86SF catted UEL header.

Again, it was running fine on 93. Only started having issues on E85. I've attached some logs with multiple scenarios. Not sure if it's the tune or the E85.

https://datazap.me/u/ba9092/log-1563...?log=2&data=22
BA9092 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2019, 06:44 PM   #1841
kev0
AUTOMATIC TRANNY
 
Join Date: Feb 2018
Drives: 2014 FRS AT
Location: Chicago, IL
Posts: 210
Thanks: 123
Thanked 27 Times in 22 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
SC belt snapped while driving. Now fuel trims won't read (see STFT). Wth happened!?

https://datazap.me/u/kev0/wdd
kev0 is online now   Reply With Quote
Old 07-24-2019, 12:31 AM   #1842
Sideways
BRZZZZZ
 
Sideways's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 BRZ Whiteout
Location: The White North
Posts: 315
Thanks: 95
Thanked 155 Times in 110 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Here is my log after scaling the MAF. How does it look. AFR looks good now, still have some negative STFT.

Mods: Perrin CAI, OFH UEL with Perrin OP, Berk FP and Invidia CB.

3rd Gear Pull:
https://datazap.me/u/sideways/log-15...&data=1-6-8-13
Sideways is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2019, 12:45 AM   #1843
secho
Member
 
secho's Avatar
 
Join Date: May 2017
Drives: GT86, forged and supercharged
Location: Prague
Posts: 30
Thanks: 5
Thanked 11 Times in 7 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Sideways View Post
Here is my log after scaling the MAF. How does it look. AFR looks good now, still have some negative STFT.



Mods: Perrin CAI, OFH UEL with Perrin OP, Berk FP and Invidia CB.



3rd Gear Pull:

https://datazap.me/u/sideways/log-15...&data=1-6-8-13
Pls provide also log of normal driving, while the vehicle is in closed loop.
Anyway you are quite rich in some areas. Around 5400 rpm you command afr 12.24 and measure 11.25.. thus 100-(11.25/12.24)*100 = 8.1 means you are 8.1% + 2% of negative ltft richier. 10% is quite much and you have to reflect it in your maf scaling.
secho is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to secho For This Useful Post:
Sideways (07-24-2019)
Old 07-24-2019, 12:52 AM   #1844
Sideways
BRZZZZZ
 
Sideways's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 BRZ Whiteout
Location: The White North
Posts: 315
Thanks: 95
Thanked 155 Times in 110 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by secho View Post
Pls provide also log of normal driving, while the vehicle is in closed loop.
Anyway you are quite rich in some areas. Around 5400 rpm you command afr 12.24 and measure 11.25.. thus 100-(11.25/12.24)*100 = 8.1 means you are 8.1% + 2% of negative ltft richier. 10% is quite much and you have to reflect it in your maf scaling.
Thank you. I will look into it.

Here is some nomal driving
https://datazap.me/u/sideways/log-15...log=0&data=1-6
Sideways is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2019, 12:57 AM   #1845
secho
Member
 
secho's Avatar
 
Join Date: May 2017
Drives: GT86, forged and supercharged
Location: Prague
Posts: 30
Thanks: 5
Thanked 11 Times in 7 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Sideways View Post
Thank you. I will look into it.



Here is some nomal driving

https://datazap.me/u/sideways/log-15...log=0&data=1-6
Ok. Try to keep your fueltrims within +-5% range.
secho is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to secho For This Useful Post:
Sideways (07-24-2019)
Old 07-24-2019, 01:04 AM   #1846
Sideways
BRZZZZZ
 
Sideways's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 BRZ Whiteout
Location: The White North
Posts: 315
Thanks: 95
Thanked 155 Times in 110 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by secho View Post
Ok. Try to keep your fueltrims within +-5% range.
Yeah, I'm going to clean MAF and check to leaks in the intake. I'm guessing im seeing negative ltft due to possible leak.
Sideways is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2019, 12:41 AM   #1847
lc300
Member
 
Join Date: May 2018
Drives: 2014 BRZ Sport Tech
Location: ����
Posts: 48
Thanks: 4
Thanked 8 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Currently running stage 2+ OFT tune with 93 octane gas from Canada. Only mods are catless headers, drop in apexi air filter and a catback.

I can't seem to get anywhere close to 1 IAM. After driving at least 20 minutes and even driving the car hard and going through the rev ranges, I can't get IAM to move.

The highest I've seen it is .78, I've tried 94 and 93 from two different gas stations.

Any reason the cause of this could be? Is it purely based on bad gas? Anything else that's alarming based on the log below?

https://datazap.me/u/lc300/oft-v4

Last edited by lc300; 08-08-2019 at 06:55 AM.
lc300 is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2019, 01:15 AM   #1848
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 658
Thanks: 51
Thanked 273 Times in 198 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by lc300 View Post
Currently running stage 2+ OFT tune with 93 octane gas from Canada.

I can't seem to get anywhere close to 1 IAM. After driving at least 20 minutes and even driving the car hard and going through the rev ranges, I can't get IAM to move.

The highest I've seen it is .78, I've tried 94 and 93 from two different gas stations.

Any reason the cause of this could be? Is it purely based on bad gas? Anything else that's alarming based on the log below?

https://datazap.me/u/lc300/oft-v4
Do you have catless header?
Any intake mods?
Does IAM drop at all or just not go up?
86TOYO2k17 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RGM Supercharged 86 performance data TheGooseman AFRICA 14 12-13-2014 02:15 AM
Interpreting Ecutek Data Logs? cuddefred Software Tuning 3 09-02-2013 12:55 PM
VIR - Impressions/Pics/Logs/Video (Track Daze) swift996 Tracking / Autocross / HPDE / Drifting 39 08-30-2013 09:21 AM
Noise tube delete air/fuel logs? jm1681 Engine, Exhaust, Transmission 13 10-17-2012 04:57 PM
ECU Data Logger Motordyne Engine, Exhaust, Transmission 5 07-18-2012 09:27 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.