follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Forced Induction

Forced Induction Turbo, Supercharger, Methanol, Nitrous


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-15-2016, 04:48 PM   #1947
Icecreamtruk
Senior Member
 
Join Date: Dec 2015
Drives: Track preped NA FRS
Location: Montreal, Canada
Posts: 787
Thanks: 826
Thanked 530 Times in 319 Posts
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by taiguy View Post
OK. So I've had this behavior show up sporadically with every calibration file I've used since install - so I'm trying to figure out if it's mechanical or tune related.

Taking off from a stop in 1st gear, the RPMS will surge up and down on it's climb up, the car feels like it's bucking. I was lucky enough to capture this behavior in one of the logs I just recorded for Edelbrock.



See how the RPMS look like a sawtooth wave? This was actually fairly mild. It's been worse in the past.

It happens infrequently but enough that it's noticeable.

http://datazap.me/u/taiguy/log-14818...zoom=3041-3303
Clutch slipping? It totally looks like it.
Icecreamtruk is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2016, 06:50 PM   #1948
BigFatFlip
sleep, drive, eat, repeat
 
BigFatFlip's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Drives: '13 BRZ, '12 Outback
Location: Sack of Potatoes
Posts: 4,428
Thanks: 2,628
Thanked 3,779 Times in 1,973 Posts
Mentioned: 185 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Xxyion View Post
On cold start Idle or when the car isnt 100% warmed up yet, I get a small rattling sound when i start off in first gear. It goes away once i hit 2nd and about 15 mph. Normal?
Where is the noise coming from? by the transmission? in the engine compartment? could be the fuel pump/rail since you need to take off the cover (very heavy and padded)

Quote:
Originally Posted by Xxyion View Post
I also hear what sounds like a whistling sound whenever i put in the gas. I assume this is normal but wanted to make sure. it's not the supercharger whine, that is very definitive and i can differentiate that sound from this one.
again, where is it coming from? I've noticed more of a tuning fork noise on the freeway, but I was told that was the diff.

Quote:
Originally Posted by Xxyion View Post
Also i have noticed the car seems to rev up a bit when i upshift. But i assume that will be dialed in when the tune is completed.
Nah, you're granny shifting, not double clutching like you should...

Quote:
Originally Posted by taiguy View Post
Taking off from a stop in 1st gear, the RPMS will surge up and down on it's climb up, the car feels like it's bucking. I was lucky enough to capture this behavior in one of the logs I just recorded for Edelbrock.
Just curious, does it only happen during the morning or in the cold? I've been mentioning this "bucking" for a while now and only noticed it in the morning on my way to work but never in the afternoon, sometimes at night when the car has sat for several hours. Also, I've only noticed it in my DT tune and after several revisions and installing the d-box, the occurrence has dropped significantly, but still happens once in a while.

Quote:
Originally Posted by paiceyfan View Post
I decided to go for it after my family came through and financially supported me (Christmas Gift). I am working with Neal to get the Delicious tune in the next week. Didn't realize there would be some after install refinement as part of the package, so that surprised me. Looking forward to it now.
Let me know if you're interested in a D-box.
BigFatFlip is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BigFatFlip For This Useful Post:
Xxyion (12-15-2016)
Old 12-15-2016, 09:01 PM   #1949
Xxyion
Lowly Cartuber
 
Xxyion's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Drives: 2016 BRZ, 2005 Honda S2000
Location: California
Posts: 889
Thanks: 39
Thanked 412 Times in 275 Posts
Mentioned: 13 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BigFatFlip View Post
Where is the noise coming from? by the transmission? in the engine compartment? could be the fuel pump/rail since you need to take off the cover (very heavy and padded)

again, where is it coming from? I've noticed more of a tuning fork noise on the freeway, but I was told that was the diff.

Nah, you're granny shifting, not double clutching like you should...
For the first issue if i had to pinpoint a location, it would seem like it's coming from the engine bay middle towards the rear.

Ok yeah its the same sound that you are hearing then ok cool.
__________________
2016 Limited MT WR Blue BRZ | Delicious Flash n Go Tune | Delicious Flex Fuel Kit | Nameless 2.5" with 5" Mufflers | JDL UEL Headers | Bayson R Diffuser/Side Skirts | APR Front Splitter | VIS Racing GT Wing | ST Suspension Coilovers | Grammlights Rays 57CR 17x9 +38 | Sumitomo HTR Z iii 235/45/17 |
Xxyion is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2016, 06:07 AM   #1950
taiguy
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Drives: 2013 Black BRZ Limited
Location: Denver
Posts: 124
Thanks: 53
Thanked 54 Times in 34 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BigFatFlip View Post
Just curious, does it only happen during the morning or in the cold? I've been mentioning this "bucking" for a while now and only noticed it in the morning on my way to work but never in the afternoon, sometimes at night when the car has sat for several hours. Also, I've only noticed it in my DT tune and after several revisions and installing the d-box, the occurrence has dropped significantly, but still happens once in a while.
I think it's fair to say it happens more often than not when the car is still warming up. Still I'm curious what the root cause is.
taiguy is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2016, 12:09 AM   #1951
VeganGirl
IG: MsPriestitute
 
Join Date: Sep 2015
Drives: Scion FR-S 2013
Location: Orlando
Posts: 142
Thanks: 11
Thanked 55 Times in 22 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BigFatFlip View Post
Awesome. I'm all for "learning by doing" as long as you are with people who know what they're doing .

How did you end up getting that extractor out? Just curious since I also saw your posts on FB.
Managed to just take it to a local performance shop and they were able to fix it.

I haven't driven the car much cause I am waiting on dbox to get here and finish tune. Probably next week the car does feel much more powerful though! I'm very happy with my purchase
VeganGirl is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2016, 04:15 AM   #1952
menikmati
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Drives: 2010 250R, 2009 ZX6R
Location: San Diego, CA
Posts: 308
Thanks: 176
Thanked 208 Times in 108 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Got the D-box installed today, simple 10 minute job.

Fuel trims sorted out by Zach at Delicious, now to get my dropping IAM ironed out and then the tune will be awesome.

IAM dropped to 0.35 last week on Costco gas, tried Mobil and the IAM stayed at 1.00 for a tankful before dropping to 0.64. Going to burn through this tank and try some Torco Accelerator to see if that makes a difference.
menikmati is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 12:47 AM   #1953
Randomfool
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Drives: 2015 FR-S
Location: PA
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
So I probably found the source of my leak. Of course it's the intake manifold gasket. When placing the supercharger on you have to be very careful, I thought I was but I think it got hung up a little on one of the AC lines.


Also a question. Should the line that goes from the back of the supercharger to the bypass valve be hose clamped? It comes already installed with no clamps. I'm not sure if it's at risk of blowing off at all? I did put zip ties on it just in case.
Randomfool is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2016, 01:32 AM   #1954
djdnz
1337
 
djdnz's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Drives: 2013 BRZ WRB S/C
Location: San Jose, CA / Waterloo, ON
Posts: 1,134
Thanks: 776
Thanked 482 Times in 269 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Just did my first track day at Thunderhill today, the car ran great and was able to keep up and get ahead of most of the field (mostly WRX's and STI's). While I was there they had a mobile dynojet, so I figured I'd hop on between sessions.

The peak power is about where I was expecting, but theres definitely something wrong with the CARB tune from Edelbrock, looks like it's pulling timing I think. 91 octane, engine is stock other than the Edelbrock S/C and a JR dual radiator/oil cooler.
Attached Images
 
djdnz is offline   Reply With Quote
The Following 4 Users Say Thank You to djdnz For This Useful Post:
BigFatFlip (12-19-2016), Lonewolf (12-19-2016), shiumai (12-21-2016), taiguy (12-19-2016)
Old 12-20-2016, 06:45 PM   #1955
bshown
Member
 
Join Date: May 2015
Drives: is300
Location: AR
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 7 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Icecreamtruk View Post
Clutch slipping? It totally looks like it.
I've had the bucking issue since install also, that's similar to what my RPM graph looks like also. We have triple checked there are no vacuum leaks etc. I'll post up my log files when I get a chance.
bshown is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 01:15 AM   #1956
shiumai
Senior Member
 
shiumai's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Drives: 2013 DGM BRZ Limited
Location: SOCAL
Posts: 1,587
Thanks: 831
Thanked 1,671 Times in 684 Posts
Mentioned: 41 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BigFatFlip View Post
Just curious, does it only happen during the morning or in the cold? I've been mentioning this "bucking" for a while now and only noticed it in the morning on my way to work but never in the afternoon, sometimes at night when the car has sat for several hours.
My hesitation/bucking occurs in the morning and afternoon - doesn't seem to make a difference. Happens when the engine is cold or hot. I'm hoping that more folk get logs to edelbrock that capture the issue.
shiumai is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2016, 02:55 PM   #1957
mert34
Member
 
Join Date: Aug 2016
Drives: 16 Brz.
Location: Idaho.
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
well, installed it this past weekend. Instruction were slightly off in a few spots, nothing major just different bolt sizes then listed. One trip to the hardware store for two bolts that were not in the kit or listed in my parts list even though the instructions said there were provided. wish it wasn't winter so i could go data log it and get the tune tweaked.
mert34 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2016, 06:49 PM   #1958
taiguy
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Drives: 2013 Black BRZ Limited
Location: Denver
Posts: 124
Thanks: 53
Thanked 54 Times in 34 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Edelbrock responded after seeing my latest logs and said

noticed the rpm fluctuation seemed to follow a sudden ramp in exhaust cam timing at a specific range in engine load


They've sent over a modified EOv3 calibration file for my to try and log. I'll get to it once the snow melts.

They have no idea right now why I'm returning 5-6 mpg less than most other people on 91 octane.
taiguy is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2016, 04:44 PM   #1959
menikmati
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Drives: 2010 250R, 2009 ZX6R
Location: San Diego, CA
Posts: 308
Thanks: 176
Thanked 208 Times in 108 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Anyone running the D-box?

The engine sputters and shakes (like misfires) when first starting up for about 5 seconds before steadying. I noticed this on the very first startup after installation but I am able to replicate this by letting the car sit overnight or at least 8-10 hours.

The D-box has the latest firmware as the previous owner sent it to Delicious directly.

If this is normal, then I'm going to remove the D-box entirely.
menikmati is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2016, 05:47 PM   #1960
Silverfox
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Drives: 2013 Subaru BRZ DGM
Location: Southern California
Posts: 139
Thanks: 207
Thanked 95 Times in 46 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by menikmati View Post
Anyone running the D-box?

The engine sputters and shakes (like misfires) when first starting up for about 5 seconds before steadying. I noticed this on the very first startup after installation but I am able to replicate this by letting the car sit overnight or at least 8-10 hours.

The D-box has the latest firmware as the previous owner sent it to Delicious directly.

If this is normal, then I'm going to remove the D-box entirely.


I don't have that issue with my Dbox.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Silverfox is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vortech Owner Thread & Setup Questions reyruiz191 Forced Induction 316 10-26-2019 05:26 PM
Edelbrock E-Force Supercharger itsibarra Forced Induction 936 09-27-2016 03:51 PM
Most annoyingly over-asked questions on FT86 forums mit_peid Off-Topic Lounge 36 01-16-2014 03:48 PM
Brz Info/Specs (helpful info for questions asked often) Gaen Subaru BRZ General Forum 0 05-24-2012 10:09 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.