follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Xero Limit
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > DIY (Do-It-Yourself) Guides

DIY (Do-It-Yourself) Guides For all DIYs.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-08-2019, 01:16 PM   #1
lynnmichelle
Member
 
lynnmichelle's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Drives: '13 FR-S Ultramarine
Location: Dallas, TX
Posts: 47
Thanks: 38
Thanked 25 Times in 11 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
2013 add backup camera + head unit

I have been thinking about adding a back-up camera and I have found the videos both here and on youtube on how to do it.

The problem is that I have the wrong head unit. I have the base Pioneer unit (https://www.ebay.com/i/123618406689?...BoCXjUQAvD_BwE)

So I need to buy the upgraded version with the touch screen. (something like this: https://www.ebay.com/i/292603047385?...xoCx0MQAvD_BwE)

Anything else I need to know? Harness, wires? (everything for the backup camera will be in that kit)

I have seen some listings say they don't have radio code(s). is it a pain to get from the dealership?
lynnmichelle is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2019, 01:37 PM   #2
BigTuna
Senior Member
 
BigTuna's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 WRB BRZ
Location: Ohio
Posts: 436
Thanks: 108
Thanked 255 Times in 154 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
In all honesty, it's probably be easier to just go for an aftermarket head unit rather than try to wire in the touch screen OEM. Most aftermarket units have the ability to connect a backup camera.

Crutchfield.com is a good resource for info and the people in the chat service are fantastic.
__________________
BigTuna is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BigTuna For This Useful Post:
lynnmichelle (10-08-2019)
Old 10-08-2019, 01:52 PM   #3
Dadhawk
1st86 Driver!
 
Dadhawk's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Drives: "Olivia" my Firestorm 6AT FR-S
Location: Powder Springs, GA
Posts: 12,341
Thanks: 21,817
Thanked 11,900 Times in 5,851 Posts
Mentioned: 115 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by lynnmichelle View Post
I have been thinking about adding a back-up camera and I have found the videos both here and on youtube on how to do it.
I swapped out the head unit in my '13 for a '14 including Nav with no issue, took 15 minutes as its straight plug and play. I did not add the backup camera though.

You would need to make sure the model you are buying supports a backup camera. I'm not sure the one you have in your link does. The '14 model does.
__________________

Visit my Owner's Journal where I wax philosophic on all things FR-S
Post your 86 or see others in front of a(n) (in)famous landmark.
What fits in your 86? Show us the "Junk In Your Trunk".

Last edited by Dadhawk; 10-08-2019 at 02:57 PM.
Dadhawk is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Dadhawk For This Useful Post:
lynnmichelle (10-08-2019)
Old 10-08-2019, 02:06 PM   #4
YamahaR86
JDM Vaping Stance Nation
 
YamahaR86's Avatar
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 White
Location: FL
Posts: 458
Thanks: 435
Thanked 192 Times in 121 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
I have the upgraded version you linked. It's sitting in my closet collecting dust. You can add a backup camera, just need to get a pin/wire and wedge it in the correct pin in the back of the unit. Then wire a trigger when it goes into reverse. There was a DIY guide I followed from a member on here the first year I bought the car, think member name was post break or something.


Highly don't recommend that unit btw since it's sitting in my closet. I upgraded to a pioneer 3 years later. The main issue for me was the "shuffle" function doesn't truly shuffle so it'll keep replaying the same songs in order and restarts the same order when you turn off the car.
__________________
Clueless
YamahaR86 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to YamahaR86 For This Useful Post:
Dadhawk (10-08-2019)
Old 10-08-2019, 02:14 PM   #5
RickyBobby
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2013 Firestorm FR-S AT
Location: Smokey Mountains
Posts: 333
Thanks: 44
Thanked 218 Times in 113 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I replaced my 2013 base HU (like yours) with a 2015 Pioneer/Bespoke PT546-00140 HU. As stated by Dadhawk, it was straight plug and play. Used the same bracket from the base HU. I found a few on eBay and I have seen them for sale here.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...RADIO&_sacat=0
https://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...ION+FR-S+RADIO

Recent thread on BU cameras: http://www.ft86club.com/forums/showthread.php?t=136525
RickyBobby is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RickyBobby For This Useful Post:
lynnmichelle (10-08-2019)
Old 10-08-2019, 02:54 PM   #6
BigTuna
Senior Member
 
BigTuna's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Drives: 2013 WRB BRZ
Location: Ohio
Posts: 436
Thanks: 108
Thanked 255 Times in 154 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Dadhawk View Post
I swapped out the head unit in my '13 with on for a '14 including Nav with no issue, took 15 minutes as its straight plug and play. I did not add the backup camera though.

You would need to make sure the model you are buying supports a backup camera. I'm not sure the one you have in your link does. The '14 model does.
Interesting, I didn't know it was plug and play. Maybe this would be way easier then.
__________________
BigTuna is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BigTuna For This Useful Post:
lynnmichelle (10-08-2019)
Old 10-08-2019, 02:57 PM   #7
Dadhawk
1st86 Driver!
 
Dadhawk's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Drives: "Olivia" my Firestorm 6AT FR-S
Location: Powder Springs, GA
Posts: 12,341
Thanks: 21,817
Thanked 11,900 Times in 5,851 Posts
Mentioned: 115 Post(s)
Tagged: 4 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by BigTuna View Post
Interesting, I didn't know it was plug and play. Maybe this would be way easier then.
The backup camera makes it a little more complicated as I recall but not by much.
__________________

Visit my Owner's Journal where I wax philosophic on all things FR-S
Post your 86 or see others in front of a(n) (in)famous landmark.
What fits in your 86? Show us the "Junk In Your Trunk".

Last edited by Dadhawk; 10-08-2019 at 08:18 PM.
Dadhawk is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Dadhawk For This Useful Post:
lynnmichelle (10-08-2019)
Old 10-09-2019, 09:21 AM   #8
RickyBobby
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 2013 Firestorm FR-S AT
Location: Smokey Mountains
Posts: 333
Thanks: 44
Thanked 218 Times in 113 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
There are a few BU cameras that operate on 6.0V. The Rydeen CM-DUO2 is one and the one from Camera Source. https://camera-source.com/automotive...amera-kit.html A bit pricey but includes the wire harness and trigger wire.
This camera is a bit cheaper and also comes with the 16 pin wire harness and trigger wire: https://www.ebay.com/itm/SCION-OEM-I...ss!37801!US!-1
There are cheaper BU cameras out there. Not sure what voltage they need.

Be super cautious with Rydeen DUO2 cameras being sold on ebay. I and another forum member got burned by an ebay vendor selling knockoff Rydeens. http://www.ft86club.com/forums/showt...ghlight=rydeen I got it to work using AutoHarnessHouse's wire harness. https://www.autoharnesshouse.com/19867_add.html

There are only a few online authorized Rydeen vendors.
From Rydeen's site:
"Rydeen Mobile Electronics products purchased from unauthorized online resellers* carry NO WARRANTY from Rydeen, regardless of any claims made by the seller. We have no way of determining whether these products are used, refurbished, counterfeit and stolen or otherwise compromised. Our products must be purchased and installed by authorized retailers as quality of installation is important to us."

Here's the 2014 PT546-00140 HU installation and wire diagram file if anyone needs it: 2014_S-ADG-0158-D.pdf

Last edited by RickyBobby; 10-09-2019 at 05:41 PM.
RickyBobby is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Camera source backup cam with Canadian head unit? random_brz_owner CANADA 0 07-20-2019 04:19 AM
Aftermarket head unit with stock backup camera and mic? Nonexistent Electronics | Audio | NAV | Infotainment 4 06-26-2017 09:21 PM
Backup camera for AXCP-Q14U T10015 pioneer touchscreen head unit infamous_s Electronics | Audio | NAV | Infotainment 8 02-21-2017 12:44 PM
Android head unit and 2016 backup camera? michaelchatten Electronics | Audio | NAV | Infotainment 6 11-28-2016 11:55 PM
Anyone with the FA743CS Head Unit Install Backup Camera? c8Face Electronics | Audio | NAV | Infotainment 1 10-15-2016 02:08 AM


All times are GMT -4. The time now is 08:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.