follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Xero Limit
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Software Tuning

Software Tuning Discuss all software tuning topics.


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-07-2016, 01:22 AM   #533
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Clott View Post
I just got mine yesterday and did you go into the US 6MT folder for your options? If so you want to match it with the appropriate numbers. For instance mine ends with A00C. So that's the files I have to use. I'm still somewhat of a newb at it, but figured it out based on shivs YouTube vids.

I have a question though, after you flash to stage 1 is the car in open loop mode? Or is that only when swapping between e85?

ECU has two fuelling modes open loop (WOT and hard acceleration) and closed loop (cruising light acceleration and idle)


Closed loop = When fuelling is calculated from inputs from MAF and O2 sensor (generally idle and cruise)
Open loop = Fuelling calculated from MAF sensor and OL Fuelling table targets (Generally Wide open throttle or quick throttle movements)


OFT or Tactrix logs – Fuel system status indications


1= Warmup not up to temp
2=Closed Loop,
4=Open Loop or de-celeration fuel cut
8=Open Loop due to system failure



Simplified explanation Open loop/Closed loop fueling

Usually open loop is used on initial start and during warmup, until the 02 sensor reaches its operating temperature and produces a reliable signal , at which point the ECU switches to closed loop for idle. Warmup mode is Fuel System status =1

Under heavy acceleration or abrupt throttle movement the system will generally go open loop. Fuel system status =4

During cruise and idle it will generally be in Closed Loop mode Status = 2

When the engine is running in closed loop, it is using the signal from the O2 sensor to regulate the AFR in conjunction with the MAF sensor. There is a feedback "loop" between the O2 sensor and ECU so the ECU continuously makes adjustments based on the O2 sensor data.

The correction applied by the ECU due to the O2 sensor input will be in the form of STFT, if the STFT stays negative or positive consistently for a period of time it will be written to LTFT. There are several bands of LTFT based on MAF sensor flow rates (roughly related to engine RPM) where the ECU stores the LTFT. This is a continuous learning process and other offsets and compensations are applied due to IAT, Pressure , coolant temp ect.

In open loop the O2 sensor isn't used and the ECU sets fueling based on stored maps(OL fueling AFR target maps) the MAF sensor input and LTFT trims learned when engine was running in Closed loop mode.

So if you MAF scaling is out of wack you will build up large LTFT when on Closed loop mode these will be stored and then applied as corrections when you go Wide open throttle.(Open loop mode).



maybe read links below on


Flashing RESET Logging and MAF scaling
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2016, 08:50 PM   #534
Tonypepatone
Member
 
Join Date: Apr 2015
Drives: 2013 ScionFRS
Location: Kansas City MO
Posts: 20
Thanks: 14
Thanked 8 Times in 7 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
My tablet stopped connecting with my computer, keeps trying to connect with device and doesn't. Re installed software still nothing. Any ideas?

Sent from my SM-G930P using Tapatalk
Tonypepatone is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tonypepatone For This Useful Post:
MrFisty (05-10-2016)
Old 05-08-2016, 09:25 PM   #535
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tonypepatone View Post
My tablet stopped connecting with my computer, keeps trying to connect with device and doesn't. Re installed software still nothing. Any ideas?

Sent from my SM-G930P using Tapatalk
Try another computer

OFT doesn't like USB-3 ports (blue inside) try as USB 2/1 port (usually white/black)

Try a new usb cable if you have one

if that fails ring the oft guys
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
Tonypepatone (05-09-2016)
Old 05-09-2016, 03:41 PM   #536
MrFisty
The Fistiest
 
MrFisty's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Drives: 2013 Argento FR-S
Location: Pittsburgh
Posts: 907
Thanks: 2,953
Thanked 748 Times in 457 Posts
Mentioned: 17 Post(s)
Tagged: 6 Thread(s)
Isnt OFT supposed to auto update to the newest template? Mine will not.
__________________
They said my last sig was too big.
MrFisty is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2016, 06:16 PM   #537
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Kalamakid View Post
I plugged in my OFT to my computer today. It uploaded a new version of software. Now it's bricked. Will not communicate with anything. I get a "error 0x69 cannot communicate with device" error anytime I try to upload or download...
talk to oft guys their was a bug a while back but was supposed to be fixed
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 09:09 AM   #538
tinma
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Drives: '13 BRZ
Location: Canada
Posts: 495
Thanks: 479
Thanked 170 Times in 117 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Just a quick question. Can OFT read codes off of other cars that are not supported? i.e Suzuki SX4 showing a check engine light and I want to know if I can use OFT to figure the code
tinma is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2016, 06:32 PM   #539
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by tinma View Post
Just a quick question. Can OFT read codes off of other cars that are not supported? i.e Suzuki SX4 showing a check engine light and I want to know if I can use OFT to figure the code
its likely it will only connect to supported cars, wont hurt to try

something like the torque app on an addroid phone will work with a 10 dollar blutooth elm327 adapter.
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to steve99 For This Useful Post:
Teseo (05-17-2016), tinma (05-18-2016)
Old 05-17-2016, 09:16 PM   #540
leunglambs
Member
 
leunglambs's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Drives: FRS RS1
Location: Philadelphia, PA
Posts: 96
Thanks: 36
Thanked 23 Times in 20 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I'm having trouble reading my stock tune. 2015 FRS bought last July. Made sure ignition was full on without engine running and got an error when trying to read. Turned the car off and tried again after a minute and same thing. Diagnostics work when I run the engine and check real time data though... So idk what's going on... Help? Automatic transmission as well.. And was recently received back from dealership for TSB on the idle issue around 1000rpm.

Name:  uploadfromtaptalk1463534166174.jpg
Views: 483
Size:  41.1 KBName:  uploadfromtaptalk1463534169578.jpg
Views: 493
Size:  41.6 KB

Sent from my ONE A2005 using Tapatalk
__________________
My 2015 Scion FR-S RS1 Build Thread
http://www.ft86club.com/forums/showt...19#post2718119
leunglambs is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2016, 10:41 PM   #541
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by leunglambs View Post
I'm having trouble reading my stock tune. 2015 FRS bought last July. Made sure ignition was full on without engine running and got an error when trying to read. Turned the car off and tried again after a minute and same thing. Diagnostics work when I run the engine and check real time data though... So idk what's going on... Help? Automatic transmission as well.. And was recently received back from dealership for TSB on the idle issue around 1000rpm.

Attachment 137201Attachment 137202

Sent from my ONE A2005 using Tapatalk
hmmm you seem to be doing everything correct.

assume its was brand new and no chance of an ecutek or brzedit tune in it

In the diagnostics screen or ecu info screen can you read the vehicle VIN number and calibration ID ?

ive seen one case where the dealer did not set the vin in ecu.

also try resetting ecu by turning car off and removing a battery terminal then press brake pedal, leave it for a minute then reconnect battery.

Unfortunatly this will also reset entertainment system setting and may require you to enter the radio security code so make sure you have that.

then try reading the ecu again

oh forgot make sure you have selected toyota and ZN6 as vehicle in the oft screens
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2016, 07:49 AM   #542
leunglambs
Member
 
leunglambs's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Drives: FRS RS1
Location: Philadelphia, PA
Posts: 96
Thanks: 36
Thanked 23 Times in 20 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
hmmm you seem to be doing everything correct.

assume its was brand new and no chance of an ecutek or brzedit tune in it

In the diagnostics screen or ecu info screen can you read the vehicle VIN number and calibration ID ?

ive seen one case where the dealer did not set the vin in ecu.

also try resetting ecu by turning car off and removing a battery terminal then press brake pedal, leave it for a minute then reconnect battery.

Unfortunatly this will also reset entertainment system setting and may require you to enter the radio security code so make sure you have that.

then try reading the ecu again

oh forgot make sure you have selected toyota and ZN6 as vehicle in the oft screens
Yupp, cars brand new. Dealership only flashed it recently to fix a TSB on the idle issue.

I can read the VIN and CAL ID with the OFT.

When you mean press the brake pedal, do you mean leave it depressed for a minute or just press it and then leave it alone for a minute? Also, do you know where I can get the radio security code? Is it in the owners manual?

Thanks

Sent from my ONE A2005 using Tapatalk
__________________
My 2015 Scion FR-S RS1 Build Thread
http://www.ft86club.com/forums/showt...19#post2718119
leunglambs is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2016, 07:12 PM   #543
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,980
Thanks: 937
Thanked 4,375 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by leunglambs View Post
Yupp, cars brand new. Dealership only flashed it recently to fix a TSB on the idle issue.

I can read the VIN and CAL ID with the OFT.

When you mean press the brake pedal, do you mean leave it depressed for a minute or just press it and then leave it alone for a minute? Also, do you know where I can get the radio security code? Is it in the owners manual?

Thanks

Sent from my ONE A2005 using Tapatalk
yeah just a couple of sconds its just to bleed of any residual power in system

if it still does not work contact the oft guys on phone you might have a faulty unit
steve99 is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2016, 10:13 AM   #544
tinma
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Drives: '13 BRZ
Location: Canada
Posts: 495
Thanks: 479
Thanked 170 Times in 117 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by tinma View Post
Just a quick question. Can OFT read codes off of other cars that are not supported? i.e Suzuki SX4 showing a check engine light and I want to know if I can use OFT to figure the code
Quote:
Originally Posted by steve99 View Post
its likely it will only connect to supported cars, wont hurt to try

something like the torque app on an addroid phone will work with a 10 dollar blutooth elm327 adapter.

Just to follow up on this. It does not work on cars that are not supported in case anyone else is interested in this.
tinma is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2016, 12:03 PM   #545
bababooey
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Drives: BRZ SWP Limited -6MT
Location: HillCountry-TX
Posts: 411
Thanks: 145
Thanked 154 Times in 100 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
ran into issue updating OFM & newest template on a new machine. WINDOWS 7 pro, downloaded OFM1_25_1 from their site. ran the set up .exe and restarted as prompted. upon restart open OFM and plug in device, it begins the auto update searching for files automatically. it makes it down past the *dev.dll files, then says found new software version click ok to continue. click yes to allow permission to change whatever on the hardrive, at that point it pops an error box saying "access to path C:\OFM.exe is denied.

I have restarted the cpu several times, tried plugging the provided usb cable into two different slots (1 @ front 1 @ back). ive uninstalled OFM, redownloaded the file from the site, all attempts arrive @ the above denial.

i am an existing OFT user having ran the OTS stage 2 tune for about 9 months now with only relevant mod concerning the tune is a CNT header. it was originally loaded up to a windows pc running winXP that I no longer have access to. I wanted to try out the recently released OFH stage 2 tune most everyone is raving about.

the current view of the OFT when plugged into the current cpu notes Hardware version 100 & firmware version 133. and i dont believe my cpu has the newer USB3 plugs. @steve99 any suggestions?

oh and thank you in advance

Last edited by bababooey; 05-19-2016 at 12:05 PM. Reason: thanking the go to
bababooey is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2016, 04:36 PM   #546
Killadelphia
Member
 
Join Date: Mar 2016
Drives: 2013 Scion FR-S
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bababooey View Post
ran into issue updating OFM & newest template on a new machine. WINDOWS 7 pro, downloaded OFM1_25_1 from their site. ran the set up .exe and restarted as prompted. upon restart open OFM and plug in device, it begins the auto update searching for files automatically. it makes it down past the *dev.dll files, then says found new software version click ok to continue. click yes to allow permission to change whatever on the hardrive, at that point it pops an error box saying "access to path C:\OFM.exe is denied.

I have restarted the cpu several times, tried plugging the provided usb cable into two different slots (1 @ front 1 @ back). ive uninstalled OFM, redownloaded the file from the site, all attempts arrive @ the above denial.

i am an existing OFT user having ran the OTS stage 2 tune for about 9 months now with only relevant mod concerning the tune is a CNT header. it was originally loaded up to a windows pc running winXP that I no longer have access to. I wanted to try out the recently released OFH stage 2 tune most everyone is raving about.

the current view of the OFT when plugged into the current cpu notes Hardware version 100 & firmware version 133. and i dont believe my cpu has the newer USB3 plugs. @steve99 any suggestions?

oh and thank you in advance
Have you tried running OFM as Administrator?
Killadelphia is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Killadelphia For This Useful Post:
steve99 (05-19-2016)
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB: Open Flash Tablet TOZER Canada Classifieds 3 07-05-2015 07:13 PM
Open Flash Header & Open Flash Tablet Calavera Engine, Exhaust, Bolt-Ons 9 05-11-2015 08:27 PM
FS: open flash headers / open flash tablet - SOLD alanhung85 Canada Classifieds 12 02-10-2015 03:08 PM
FS: Open Flash Tablet (OFT) mex2309 Engine, Exhaust, Bolt-Ons 1 10-29-2014 02:49 PM
Open flash tablet. cooldandani Scion FR-S / Toyota 86 GT86 General Forum 1 02-22-2014 08:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.