follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Xero Limit
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Scion FR-S Forum | Subaru BRZ Forum | Toyota 86 GT 86 Forum | AS1 Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-28-2018, 08:33 PM   #1
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 232
Thanks: 10
Thanked 65 Times in 41 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
High negative STFT and LTFT

Recently I noticed my car was bogging down and bucking at low throttle, low rpm so I started looking st my fuel trims and at idle, low rpm, low throttle my STFT and LTFT where both around negative 15% (30%), at Highway cruising as well as WOT they are both around 0. I reflashed my tune and car drives better but LTFT is slowly creeping back up as well as STFT being around 15%.

Another issue possibly causing this just never noticed fuel trims from lack of driving and lots of reflashes. I had a shop put on Crawford billet Blocks and a ace 250 header/op. At the time everything else was stock. Besides OFT tune. But only in gear and I only hear it in 1st-3rd gear at exactly 2500rpm and 3000rpm there is a high pitch sort of whistle sound, like a hybrid between a kazoo and a whistle. I went back and had him do a smoke test and he said he didn’t find anything, although idk if I trust him...

From my understanding a high negative fuel trim is from too much fuel. Could this sound have something to do with fuel injector and or fuel rails? Or is it possible exhaust leak at header or OP or vacuum leak at manifold or a loose hose could cause this noise as well as really high negative fuel trims? What should I do?

Last edited by 86TOYO2k17; 04-28-2018 at 08:48 PM.
86TOYO2k17 is online now   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 08:35 PM   #2
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 232
Thanks: 10
Thanked 65 Times in 41 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Forgot to add, noise came with just CPB and ace header/op. Although now I am running grimmspeed intake hks double res FP, and CSG mxp catback. On a new 2017 Toyota 86 only 3500miles.
86TOYO2k17 is online now   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 09:31 PM   #3
guybo
Huge E85 fan!
 
guybo's Avatar
 
Join Date: May 2016
Drives: 2016 Scion FRS
Location: Tampa, FL, USA
Posts: 1,795
Thanks: 518
Thanked 967 Times in 584 Posts
Mentioned: 32 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Is the car starting harder lately?
guybo is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 09:56 PM   #4
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 232
Thanks: 10
Thanked 65 Times in 41 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
That car is and has always started just fine. After the initial “warm up” around 1250-1300rpm it drops and stays around 700rpm.
86TOYO2k17 is online now   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 10:31 PM   #5
Spuds
The Dictater
 
Spuds's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Drives: '13 Red Scion FRS
Location: PA, USA
Posts: 2,196
Thanks: 3,982
Thanked 1,539 Times in 984 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Negative fuel trims are from the front O2 sensor reading a lower lamda than it expects.

I would think the trims would be negative across the board in most cases of something being physically wrong. Any other modifications to the car or tune?

The sound you are describing could be gear whine. Or it could be a leak on the intake side.
Spuds is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 10:50 PM   #6
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 232
Thanks: 10
Thanked 65 Times in 41 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I just have grimmspeed intake, billet power blocks, ace 250 header/op, hks double res FP, CSG mxp catback. With OFT v4.03 tune, on the first revision of my e-tune. But the negative fuel trims don’t appear at WOT or at 65mph cruise. Just idle and low throttle/rpm city driving. And a noticeable difference in performance. With bogging, and bucking. But on hwy and wot car is fine. I haven’t tried flashing any older tunes or back to stock to see, although it can take up to 100miles for it to really “normalize” I did flash to stock and stage 1 to see if driveabilry and noise improved and it did not.
86TOYO2k17 is online now   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 11:31 PM   #7
Spuds
The Dictater
 
Spuds's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Drives: '13 Red Scion FRS
Location: PA, USA
Posts: 2,196
Thanks: 3,982
Thanked 1,539 Times in 984 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
You are getting it etuned? Well, check with the tuner to see if they did anything that might cause this. That intake definitely needs the MAF rescaled, so maybe they haven't finished adjusting it. Strange things can happen when the MAF isn't right. Also, might want to clean the MAF, they are very sensitive, particularly at low flow rates.



Also, as I'm thinking about this, it's sounding more like a leak on the intake tract. Lower throttle should have greater vacuum because the throttle plate is restricting flow, but the cylinders still try to fill .5 liters. So a small leak would have a greater effect on low throttle. If there is a leak, it's between the throttle and the cylinders. Could be the bpbs...
Spuds is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2018, 11:49 PM   #8
86TOYO2k17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Drives: 2017 toyota 86
Location: PNW
Posts: 232
Thanks: 10
Thanked 65 Times in 41 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Yeah shiv is e-tuning. But process is taking forever... maybe the next revision will be better. I always thought one of the “selling points” of grimmspeed intake is it is close to stock maf.
Thought it would be off by maybe +\- 5% not -30%

I’m feeling like something is off with the BPB as well at least causing the noise. But wouldn’t fuel trims be positive if it has more air coming in then it thought?

Going to my step dads tomorrow and putting it on his lift to put on new engine mounts, and few other things. Was hoping to get some ideas of some things it could be Incase it’s a physical issue and I could check tomorrow.
86TOYO2k17 is online now   Reply With Quote
Old 04-29-2018, 01:03 AM   #9
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 6,977
Thanks: 937
Thanked 4,374 Times in 2,612 Posts
Mentioned: 477 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Grimspeed intake is close to stock


exhaust leaks usually cause high positive trims at low rpm/idle, that get better as rpm increases




Check you maf install into intake did you put gasket on maf ?? check for intake leaks or creased. damaged maf gasket.


carefully clean maf sensor with maf cleaner it may have oil or dirt on it


watch these videos












.
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
Spuds (04-29-2018)
Old 04-29-2018, 01:51 AM   #10
Spuds
The Dictater
 
Spuds's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Drives: '13 Red Scion FRS
Location: PA, USA
Posts: 2,196
Thanks: 3,982
Thanked 1,539 Times in 984 Posts
Mentioned: 20 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by 86TOYO2k17 View Post
I’m feeling like something is off with the BPB as well at least causing the noise. But wouldn’t fuel trims be positive if it has more air coming in then it thought?
Oh lol I'm dumb and got everything turned around in my head. I should know better than to try troubleshooting stuff at night .
Spuds is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2018, 10:54 AM   #11
Jesse36m3
Senior Member
 
Jesse36m3's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Drives: JDL Turbo BRZ
Location: EG, RI
Posts: 383
Thanks: 43
Thanked 267 Times in 122 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Was this ever resolved? I'm having the same issue with my fuel trims. Extreme bogging and stuttering at low rpm/throttle. Hard to accel, AFR reading max rich 11.02.

Then it suddenly clears up and is fine until it happens again.
Jesse36m3 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
bogging, bucking, high fuel trim, high pitch noise

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is it normal for STFT and LTFT to always be 5% above? pcguru2000 Issues | Warranty | Recalls / TSB 3 04-13-2018 08:36 PM
High Negative LTFT on N/A BRZ causing idling issues paintdude258 Software Tuning 57 03-26-2017 08:14 AM
high ltft while running e85 with oft flat4_86 Software Tuning 4 01-22-2017 01:47 AM
Diagnosing high positive LTFT Tectoniic Software Tuning 20 04-26-2016 10:53 AM
high ltft at idle, my how to fix it(not fixed yet) trdric Software Tuning 16 06-18-2015 10:27 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.