follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Delicious Tuning
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota 86 / Scion FR-S / Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-07-2019, 09:01 PM   #43
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Everything is stock.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bsco For This Useful Post:
Tcoat (02-07-2019)
Old 02-07-2019, 09:17 PM   #44
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 14 FRS Hot Lava
Location: London, Ont
Posts: 59,080
Thanks: 52,280
Thanked 84,634 Times in 37,808 Posts
Mentioned: 2158 Post(s)
Tagged: 49 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
Everything is stock.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
OK. I ask because when heading into step two and checking wiring we have seen numerous cases where a ground wire was off.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tcoat For This Useful Post:
Ultramaroon (02-08-2019)
Old 02-07-2019, 09:18 PM   #45
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I've checked the ground already. I'm not skilled with cars at all, I'm a computer nerd, but did work for Toyota for a little bit, so I have basic knowledge on things

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2019, 09:21 PM   #46
highway7
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Drives: FRS 2013
Location: Toronto GTA
Posts: 181
Thanks: 2
Thanked 98 Times in 58 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Fail on everyone saying it's the battery. OP could have just hooked up jumper cables from a running car with help from a friend/family/neighbour and easily concluded if it's the battery or not.


Is your fuel tank full?


Do you have engine oil in?


Is your car an automatic or a manual?


If automatic, make sure the shifter is in P or N or else it won't start.


If manual, make sure clutch pedal is all the way down. It is possible the clutch position sensor is out of alignment or failed.



Have any recent repairs or mods been made to the car?
highway7 is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2019, 09:26 PM   #47
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by highway7 View Post
Fail on everyone saying it's the battery. OP could have just hooked up jumper cables from a running car with help from a friend/family/neighbour and easily concluded if it's the battery or not.


Is your fuel tank full?


Do you have engine oil in?


Is your car an automatic or a manual?


If automatic, make sure the shifter is in P or N or else it won't start.


If manual, make sure clutch pedal is all the way down. It is possible the clutch position sensor is out of alignment or failed.



Have any recent repairs or mods been made to the car?
I tried jumping it with my other car, but since everyone suggested battery, and my other battery was low I figured, why not.

Is your fuel tank full? Yes

Do you have engine oil in? Yes

Is your car an automatic or a manual? Manual

If manual, make sure clutch pedal is all the way down. It is possible the clutch position sensor is out of alignment or failed.
I'll check on this.

Have any recent repairs or mods been made to the car? No

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2019, 09:27 PM   #48
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 14 FRS Hot Lava
Location: London, Ont
Posts: 59,080
Thanks: 52,280
Thanked 84,634 Times in 37,808 Posts
Mentioned: 2158 Post(s)
Tagged: 49 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tcoat View Post
Boost it and see what happen.
Quote:
Originally Posted by highway7 View Post
Fail on everyone saying it's the battery. OP could have just hooked up jumper cables from a running car with help from a friend/family/neighbour and easily concluded if it's the battery or not.


Is your fuel tank full?


Do you have engine oil in?


Is your car an automatic or a manual?


If automatic, make sure the shifter is in P or N or else it won't start.


If manual, make sure clutch pedal is all the way down. It is possible the clutch position sensor is out of alignment or failed.



Have any recent repairs or mods been made to the car?
Not everyone!

Not a fuel issue it doesn't crank.
Not an oil issue or it would have a dramatic end the last time it ran.
I would hope he knows to check an auto.
Clutch was a good mention that none of thought to mention.
Already asked if anything was changed 3 posts up.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2019, 11:22 PM   #49
FRSBRZGT86FAN
Senior Member
 
FRSBRZGT86FAN's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Drives: 2015 FR-S AT, 2019 CX-5
Location: Philadelphia, PA
Posts: 4,170
Thanks: 3,026
Thanked 2,039 Times in 1,360 Posts
Mentioned: 31 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tcoat View Post
I find it hilarious that they offer a 7 year warranty on a replacement battery but the one that comes with the car is only covered by the general new car warranty.


I put a new battery in my car yesterday. The dealership wanted $180 for the stock one. I got a better one for $160.
The hell? What's the usual CAD price for a battery at a dealer? Dealership in PA wanted $135 for my FR-S before I just ordered an optima red top which was a long term splurge. At your price your dealer price you're only like $10-20 U.S. off a diehard or delco AGM
__________________
OFT Stage 2 UEL E85/Nameless Performance 3 inch axleback with 5 inch mufflers/ TRD CAI / CNT UEL/ Cusco Strut BAR & LHD Brake Stop / "JDM" Toyota Badges / WinJet JDM headlights - DRL MOD from fteightysix.com - 5000K Diode Dynamics HID kit / Diode Dynamics LED interior Lights and sidemarker bulbs / JDM Clear Sidemarkers / Diode Dynamics LED switchbacks/ OLM LED rear turn signals / Tap Turn Relay
FRSBRZGT86FAN is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 12:02 AM   #50
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 24,411
Thanks: 19,058
Thanked 22,530 Times in 12,352 Posts
Mentioned: 560 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
I've checked the ground already. I'm not skilled with cars at all, I'm a computer nerd, but did work for Toyota for a little bit, so I have basic knowledge on things

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
Do you have a voltmeter?

If so, what does your new battery read?


humfrz
humfrz is online now   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 01:18 AM   #51
steve99
Senior Member
 
steve99's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Drives: FT86
Location: Australia
Posts: 7,564
Thanks: 975
Thanked 4,680 Times in 2,802 Posts
Mentioned: 520 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
If its srock amd you have not messed with anththing amd battery is ok


Check car security is de activating ie the red flashing lock symbol disapears or key symbol goes green.


Try your spae key or prox key if push start hold key to start button.


If you manual check clutch safety switch
If auto check park switch


Much beyond that your going to need specilist tools and idagnostics like techstream or at least and obd code reader
steve99 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to steve99 For This Useful Post:
Tcoat (02-08-2019)
Old 02-08-2019, 07:21 AM   #52
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 14 FRS Hot Lava
Location: London, Ont
Posts: 59,080
Thanks: 52,280
Thanked 84,634 Times in 37,808 Posts
Mentioned: 2158 Post(s)
Tagged: 49 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by FRSBRZGT86FAN View Post
The hell? What's the usual CAD price for a battery at a dealer? Dealership in PA wanted $135 for my FR-S before I just ordered an optima red top which was a long term splurge. At your price your dealer price you're only like $10-20 U.S. off a diehard or delco AGM
It is within the normal price range for things here. Remember it is also a
$30K car, a can of Coke is $2 and breakfast at Dennys will run you $18. It only looks bad to people used to US prices. In the long run it is about the same value as there.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 07:40 AM   #53
RZNT4R
Professional Mechanic
 
Join Date: Apr 2010
Drives: 2017 86 6MT Oceanic
Location: Quebec, Canada
Posts: 337
Thanks: 8
Thanked 221 Times in 137 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Oh hey, so I've neglected this for a few days.

At 11.8 the battery was either toast or needed a full charge, not a boost. Either way something needed to be done about that. It could have been "eliminated" as a possibility with a boost, but once the car ran, it would have been the next step (relying on the alternator, you'd need to drive all day to recharge a battery that far discharged)

Now, since it doesn't crank, use a jumper cable to hook the crankcase to the battery negative, if it cranks you've got a busted ground wire between the engine and battery. If it doesn't crank, go down to the nearest auto parts store and grab a cheap 12v test light (if you dont' have one). Put the clamp on the engine block and use the pointy bit to poke the bolt with the big wire on the starter. Is there light? Yes = next step, no = issue between battery and starter. Now use the pointy bit to poke the terminal of the small wire while a helping hand sits in the car and cranks it. does the light turn on? Yes = bad starter, no = electrical issue between the key and starter.
RZNT4R is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 05:29 PM   #54
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
My video is only 6 secs but it still won't let me upload it here. So I don't know how to show you what my issue is to further explain, but I'll start troubleshooting some more

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 05:47 PM   #55
finch1750
Undisputed El Presidente
 
finch1750's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Zenki 37J ZN6
Location: Stockton, CA
Posts: 11,289
Thanks: 8,996
Thanked 9,145 Times in 5,122 Posts
Mentioned: 370 Post(s)
Tagged: 33 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
My video is only 6 secs but it still won't let me upload it here. So I don't know how to show you what my issue is to further explain, but I'll start troubleshooting some more

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
Upload to youtube and post the link
__________________

"Just like how a strut bar somehow enables you to corner 20MPH faster around a cloverleaf on-ramp, when the reality is, you can do it already but you just don't have to balls to do it." - CSG David
finch1750 is online now   Reply With Quote
Old 02-08-2019, 05:57 PM   #56
humfrz
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Drives: 2013 FR-S, white, MT
Location: Puyallup, WA
Posts: 24,411
Thanks: 19,058
Thanked 22,530 Times in 12,352 Posts
Mentioned: 560 Post(s)
Tagged: 2 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
My video is only 6 secs but it still won't let me upload it here. So I don't know how to show you what my issue is to further explain, but I'll start troubleshooting some more

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco, a good start would be to respond to those people who have already made suggestions -


humfrz
humfrz is online now   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turn as tail timing not matching with the front turn signals NahumCC Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 1 01-03-2016 11:40 PM
Steering wheel issue---left turn lighter than right turn!!! xingxingtjf Issues | Warranty | Recalls / TSB 12 10-14-2015 06:47 PM
Voice Commands with new turn by turn in IOS6? jadewbj Electronics | Audio | NAV | Infotainment 0 09-21-2012 10:11 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.