follow ft86club on our blog, twitter or facebook.
FT86CLUB
Ft86Club
Speed By Design
Register Garage Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Toyota 86 / Scion FR-S / Subaru BRZ Forum - FT86CLUB > Technical Topics > Issues | Warranty | Recalls / TSB

Issues | Warranty | Recalls / TSB Problems, issues, recalls, TSBs


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-04-2019, 11:30 AM   #1
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Car won't turn over

Anybody know what this issue could be? All the lights work, but it's like it's stuck in accessory and won't turn over. The only noises coming from under the hood is a buzzing.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 11:43 AM   #2
8RZ
The Gunshine State
 
8RZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Drives: '14 BRZ Limited
Location: Florida
Posts: 1,469
Thanks: 631
Thanked 1,162 Times in 586 Posts
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Garage
Battery may not have enough juice to crank or bad starter.
__________________

Current DD: M235i
8RZ is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 11:43 AM   #3
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
I'll check that. I have a video of what's going on, but it's too big to upload it here, unfortunately

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:15 PM   #4
Tcoat
He who smelt it...
 
Tcoat's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Drives: 14 FRS Hot Lava
Location: London, Ont
Posts: 59,080
Thanks: 52,284
Thanked 84,634 Times in 37,808 Posts
Mentioned: 2158 Post(s)
Tagged: 49 Thread(s)
Battery is low. The buzzing is the starter solenoid trying to engage. The lights work because they don't need near the amperage the starter does.
__________________
Racecar spelled backwards is Racecar, because Racecar.
Tcoat is online now   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:20 PM   #5
DarkPira7e
Handin' out 1 Deags
 
DarkPira7e's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Drives: 13 Firestorm Red FRS
Location: Vermont
Posts: 1,637
Thanks: 951
Thanked 1,276 Times in 697 Posts
Mentioned: 15 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Just had someone who this happened to after they tried to flash a tune to their car that was for the incorrect ECU version. They had to buy a new ECU. Had you just done a reflash? This is PROBABLY just the starter, as everyone else has said.
DarkPira7e is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:33 PM   #6
Brz_racer
Senior Member
 
Join Date: Aug 2016
Drives: Subaru BRZ
Location: Seattle
Posts: 116
Thanks: 14
Thanked 43 Times in 31 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Check your alternator, if the battery is dead the alternator could be the cause
Brz_racer is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:38 PM   #7
Sapphireho
Don't pull Spock's finger
 
Sapphireho's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Drives: '15 JRSC twin, '06 Exige, '77 911s
Location: Private Idaho
Posts: 8,433
Thanks: 3,649
Thanked 9,144 Times in 4,860 Posts
Mentioned: 95 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Original battery? If so, maybe your 6 year old battery is on it's way out.
Sapphireho is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:39 PM   #8
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by DarkPira7e View Post
Just had someone who this happened to after they tried to flash a tune to their car that was for the incorrect ECU version. They had to buy a new ECU. Had you just done a reflash? This is PROBABLY just the starter, as everyone else has said.
Didn't try flashing

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:40 PM   #9
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by Tcoat View Post
Battery is low. The buzzing is the starter solenoid trying to engage. The lights work because they don't need near the amperage the starter does.
It's at 11.85. I don't know the cca though.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:43 PM   #10
finch1750
Undisputed El Presidente
 
finch1750's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Zenki 37J ZN6
Location: Stockton, CA
Posts: 11,289
Thanks: 8,996
Thanked 9,145 Times in 5,122 Posts
Mentioned: 370 Post(s)
Tagged: 33 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
It's at 11.85. I don't know the cca though.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
That's slightly low.

Check what it drops to when starting the car? Under 9 and it's probably toast
__________________

"Just like how a strut bar somehow enables you to corner 20MPH faster around a cloverleaf on-ramp, when the reality is, you can do it already but you just don't have to balls to do it." - CSG David
finch1750 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:46 PM   #11
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by finch1750 View Post
That's slightly low.



Check what it drops to when starting the car? Under 9 and it's probably toast
Well it won't start, so I can check CCA or anything haha

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bsco For This Useful Post:
Tcoat (02-04-2019)
Old 02-04-2019, 12:48 PM   #12
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by finch1750 View Post
That's slightly low.



Check what it drops to when starting the car? Under 9 and it's probably toast
It only stays in accessory mode, but 11.5x is where it's at then

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:50 PM   #13
finch1750
Undisputed El Presidente
 
finch1750's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Drives: Zenki 37J ZN6
Location: Stockton, CA
Posts: 11,289
Thanks: 8,996
Thanked 9,145 Times in 5,122 Posts
Mentioned: 370 Post(s)
Tagged: 33 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by bsco View Post
Well it won't start, so I can check CCA or anything haha

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
I meant when trying to turn it over. Vids and stuff are blocked at work so forgive me if you posted something and I'm way off. But if you have someone who can turn the key while you check the volts you should see what the battery drops to.

A normal battery should be around 12.5v iirc when off. And stay above 9 when trying to start.
__________________

"Just like how a strut bar somehow enables you to corner 20MPH faster around a cloverleaf on-ramp, when the reality is, you can do it already but you just don't have to balls to do it." - CSG David
finch1750 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2019, 12:51 PM   #14
bsco
Member
 
Join Date: Oct 2018
Drives: 2013 Scion FRS
Location: US
Posts: 19
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quote:
Originally Posted by finch1750 View Post
I meant when trying to turn it over. Vids and stuff are blocked at work so forgive me if you posted something and I'm way off. But if you have someone who can turn the key while you check the volts you should see what the battery drops to.
Yeah I tried that. Car won't start, just go into accessory when turning the key all the way

Sent from my SM-G955U using Tapatalk
bsco is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turn as tail timing not matching with the front turn signals NahumCC Cosmetic Modification (Interior/Exterior/Lighting) 1 01-03-2016 11:40 PM
Steering wheel issue---left turn lighter than right turn!!! xingxingtjf Issues | Warranty | Recalls / TSB 12 10-14-2015 06:47 PM
Voice Commands with new turn by turn in IOS6? jadewbj Electronics | Audio | NAV | Infotainment 0 09-21-2012 10:11 AM


All times are GMT -4. The time now is 07:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.